29 Mart 2024 Cuma

İMO'nun Çorlu raporu: Seri fren raylarda burkulmaya neden oldu

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, 8 Temmuz'da Çorlu'da yaşanan tren kazasına ilişkin inceleme raporunu basına duyurdu. Gökçe, ?Yolcu treninin raydan çıkma olayı, söz konusu hattın demiryolu altyapısına ilişkin zayıflıkları ve denetim eksiklerini gözler önüne sermiştir? dedi. Tekirdağ Çorlu'da meydana gelen ve 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasıyla ilgili araştırmalarını tamamlayan İnşaat Mühendisleri Odası, hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı. 
 
Basın toplantısı, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi konferans salonunda gerçekleştirildi. Araştırmalar sonucu edinilen bilgileri değerlendiren İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, “Demiryolu hattının tarım arazileri içinden geçtiği görülmektedir. Tarım arazilerinin geçtiği yerlerde zeminin taşıma gücü zayıf olur. Çekilen fotoğraflarda balast ve alt balast tabakalarının yetersizliği nedeniyle işlevini yitirdiği hatta tabii zemin içinde kaybolduğu görülmektedir. Teknik olarak bu duruma 'balast yutulması' denilmektedir" dedi.
 
Demiryolu hattı inşa edilirken "göçme, çökme ve tabaka kayması ile boşalması" gibi olasılıkların dikkate alınmadığını belirten Gökçe, "Ayrıca yağan yağmurlar dikkate alınarak gerekli olan bakım ve kontrollerin yapılmadığı, bu kazanın sadece en son yağan yağmurlara bağlanmaması gerektiğinin bilinmesini de istiyoruz. Suçlu yağmur değildir. Yapanlar, yaptıranlar ve yapılmış olan yapıları denetlemeyenlerdir" diye konuştu.
 
2013 yılında yürürlüğe giren kanuna göre TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün demiryolu altyapısından sorumlu tutulurken, yolcu ve yük taşımacılığı hizmetlerinin  TCDD Taşımacılık A.Ş. tarafından yürütülmeye başladığını hatırlatan Gökçe, "Bu düzenlemeler, demiryollarında daha önceki yıllarda başlatılan personel azaltma uygulamalarının devamında yapılmıştır. Yeni yasayla, demiryolu ulaştırmasının organizasyon bileşenleri ve bunlar arasındaki ilişkiler büyük ölçüde yeniden tanımlanmış ve oluşturulmuştur. Bu süreçte yüzyıllık kurumsal birikimin ve çalışanların deneyim birikimlerinin birçoğunun heba edildiği gözlenmektedir" dedi.
 
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı, kazayla ilgili şu bilgileri verdi:
 
"Olayda ön planda olan üstündeki dolgu boşalan menfez, trenin raydan çıkmasında doğrudan etkili olmayıp, buradan geçerken şiddetli sarsıntı hisseden makinistlerin seri fren yapmasına neden olmuştur. Trenin normal fren yapması ya da fren uygulamaması halinde, yoluna raydan çıkmadan devam etmesi muhtemeldi.
 
Özel durumlarda treni kısa mesafede durdurmak için uygulanan seri fren, trenin frenleme işlevlerinden biridir. Kurplu kesimlerde (dönemeçlerde) uygulanması güvenlik nedeniyle tavsiye edilmezken, yolun doğru kesimlerinde (aliymanlarda) uygulanmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Altyapısı ve üstyapısı yeteri kadar iyi durumda olmayan demiryolu hatlarında uygulanan seri fren, üstyapıda burkulma gibi çeşitli geometrik bozulmalara neden olabilmektedir. Çorlu`daki olayda, uygulanan seri fren raylarda burkulmaya yol açtığı için trenin raydan çıktığı değerlendirilmektedir.
 
Olaydan sonra menfez dolgusunda ve menfezden sonraki hat kesiminde yapılan onarım işlerinin tekniğine uygun yapılmadığı yerinde gözlemlenmiştir. Bu koşullarda, aynı yerde benzer olayların meydana gelmesi kaçınılmazdır."