20 Mayıs 2024 Pazartesi

'İktidar kadın düşmanı politikaların sürdürücülüğüne devam ediyor'

SES Genel Merkezi, sağlık ve hizmet alanında kadına yönelik şiddete ilişkin yaptığı araştırmayı kamuoyuyla paylaştı. Araştırmanın, "Kadına yönelik şiddet münferit değil politiktir" ifadesinin doğruluğunu kanıtladığını kaydeden SES Genel Sekreteri Adıbelli, iktidarın kadın düşmanı politikalarının sürdürücü olmaya devam ettiğini vurguladı. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkezi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Alanında Kadına Yönelik Şiddet Araştırması'nı kamuoyuyla paylaştı. 

'İKTİDAR KADIN DÜŞMANI POLİTİKALARININ SÜRDÜRÜCÜLÜĞÜNE DEVAM EDİYOR'
Söz alan SES Genel Kadın Sekreteri Gönül Adıbelli, ataerkil güçün ilişkilerinden beslenerek erkek şiddeti her gün artarak devam ettiğini söyledi. Sağlık ve sosyal hizmet emekçisi kadınlarda artan bu şiddetten etkilendiğinin altını çizen Adıbelli, "Cezasızlık politikasından ve iktidarın kadın düşmanı politikalarından cesaret alan erkek her gün en az 3 kadını katlediyor. Kadınlar her gün evde, işte, sokakta erkek şiddetine maruz kalmakta ya da şiddet tehdidi altında ölümle burun buruna yaşamlarını sürdürmektedir. Kadınların can güvenliğinin olmadığı bir atmosferde iktidar kadına yönelik şiddeti önlemek ve kadın kazanımlarını geliştirmek yerine, kadın düşmanı politikaların sürdürücüsü olmaya devam etmektedir" dedi. 

İktidarın uyguladığı yanlış politikaların ve saldırıların yarattığı sonucun; daha fazla kadının şiddete uğraması, öldürülmesi daha çok çocuğun istismar edilmesi ile sonuçlandığında dikkat çeken Adıbelli, yaptıkları şiddet araştırmasında iktidarın kadın düşmanı politikalarının bir yansıması olduğunun ortaya çıktığını belirtti. 

'KADINA YÖNELİK ŞİDDET MÜNFERİT DEĞİL, POLİTİKTİR'
Adıbelli, araştırmanın "Kadına Yönelik Şiddet Münferit Değil, Politiktir'' ifadesini doğruladığını vurguladı ve araştırmanın verilerini paylaştı. Adıbelli, araştırma ayrıntılarını ve verilerini şöyle paylaştı: "Yaptığımız araştırma, Türkiye genelinde 52 ilden, sağlık ve sosyal hizmet alanında çalışan sağlık emekçilerine 10-22 Kasım 2020 tarihleri arasında web tabanlı uygulanmıştır Anketimiz işyerinde, psikolojik şiddet, mobbing, ekonomik şiddet, dijital şiddet, fiziksel şiddet, cinsel şiddet alt başlıklardan oluşmaktadır. 

Anket sonucunda ortaya çıkan bulgular grafikler halinde ortaya konmuştur. Araştırmaya katılan 617'si kadın 663 kişinin yanıtları esas alınarak değerlendirme raporu hazırlanmıştır.

Erkeklerin araştırmaya katılımı değerlendirme ve kıyas yapabilecek düzeyde değildir ancak katılım gösteren erkeklerin de görüş ve değerlendirmeleri rapora yansıtılmıştır. 

Araştırmaya katılan kadınların yüzde 81'i psikolojik, yüzde 37'si ekonomik, yüzde 43'ü fiziksel ve yüzde 26'sı cinsel şiddete maruz kaldığını belirtmiştir. Şiddetin dışında işkolumuzda çalışan kadın emekçilerin yüzde 80'i mobbinge ve yüzde 35'i ise dijital şiddete maruz bırakıldığını ifade etmiştir.

Katılımcıların eğitim durumu incelendiğinde erkeklerin yüzde 65'inin, kadınların ise yüzde 70'inin lisans mezunu olduğu görülmektedir. Yaş durumuna göre baktığımızda yaş aralığının erkeklerde yüzde 37'si 31-40 yaş aralığında, kadınların ise yüzde 39'u 41-50 yaş aralığında olduğu görülmektedir. Ankete katılanların medeni durumuna göre erkeklerin yüzde 74'ünün evli, kadınların ise yüzde 60'ının evli olduğu görülmektedir. Unvanına göre ankete katılım oranları incelendiğinde ise erkeklerin yüzde 24'ü sağlık memuru ve tekniker olduğu, kadınların ise yüzde 47'sinin hemşire olduğu görülmektedir."