20 Nisan 2024 Cumartesi

İİSŞP: MESS ve MÜSİAD'ın kölelik uygulamalarını kabul etmiyoruz

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, koronavirüs sürecinde MESS ve MÜSİAD tarafından gündeme getirilen izole üretim tesisleri ve elektronik kelepçe uygulamasına ilişkin açıklama yaptı.

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, MESS ve MÜSİAD tarafından gündeme getirilen izole üretim tesisleri ve elektronik kelepçe uygulamasına yazılı açıklama ile tepki gösterdi.

İşçilerin, sendikaların, emek ve meslek örgütlerinin uyarılarının dikkate alınmadığı pandemi sürecinde on binlerce işçi ve emekçi virüse yakalandığını hatırlatan İİSŞP, "Patronlar ve iktidar sahipleri, bilimi, aklı ve halk sağlığını önemsemek yerine 'Çarklar dönecek' ısrarı ile karlarını daha çok düşündüler. Sermaye örgütleri, sömürüyü ve baskıyı daha da artırmak üzere çeşitli uygulamaları hayata geçirmeye hazırlanıyor" dedi.

'MESS-SAFE KÖLELİKTİR'
MESS'in fabrikalarında koronavirüse karşı yeterli önlem almadığına dikkat çeken İİSŞP, "MESS, bir yazılım şirketi eliyle geliştirdiği 'Mess-Safe' isimli cihaz ve bağlı uygulama ile işçilere boyunduruk takmaya hazırlanıyor. Koronaya karşı fiziksel mesafeyi koruma bahanesiyle işçilerin boyunlarına takılacak olan cihaz ile işçilerin her anı, her hareketi gözetlenecektir. Bu uygulama düpedüz kölelik anlamına gelmektedir" dedi.

Patronların akıllı çip uygulamasıyla işçilerin birliğinin ve örgütlülüğünün de önüne geçmek istediğini vurgulayan İİSŞP, "Milyonlarca işçi ve emekçi, salgın günlerinde sağlığını kaybetme riskiyle çalıştırılırken bir diğer sermaye örgütü MÜSİAD ise sömürüyü ve denetimi yoğunlaştırmak üzere 'çalışma kampları' projesini duyurdu. 1000 ailenin ve yaklaşık 4 bin 500 kişinin yaşayabileceği şekilde tasarlanan izole üretim üslerinde, hayattan izole üretim gerçekleştirilecek ve üretim alanı 'gerektiğinde' dış dünyaya tamamen kapatılacak. MÜSİAD'ın projesi olan bu üretim üsleri, modern toplama kamplarını andırıyor" ifadelerini kullandı.

'KÖLELİK UYGULAMALARINI KABUL ETMİYORUZ'
MÜSİAD'ın bu proje ile yabancı ve yerli sermaye için Türkiye'yi ucuz emek cenneti haline getirmeyi amaçladığını ifade eden İİSŞP, "Çalışma kamplarında ucuz işgücünün olduğu, çalışma koşullarının daha da ağırlaştırıldığı, sendikal haklardan yoksun bir çalışma düzeni yaratmak istiyorlar. İşçi ve emekçiler, işsizlik-açlık ya da virüs korkusuyla canları pahasına çalışmaya zorlanırken salgını fırsata çeviren MESS'in ve MÜSİAD'ın kölelik uygulamalarını kabul etmiyoruz" dedi.

İktidarın "yeni normal" tanımına da tepki gösterilen açıklamada, "Bu tanımlama sömürünün azami düzeye çıkarılması, denetim ve baskının artması, esnek çalışmanın yaygınlaştırılması ve iş güvencesinin tamamen ortadan kaldırılmasıdır. İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İSŞP) olarak bir kez daha altını çizmek istiyoruz; sermayenin saldırılarına ve iktidarın uygulamalarına örgütlenerek ve dayanışma içerisinde karşı koyabiliriz. İnsanca çalışma ve yaşam koşulları için birliğimizi güçlendirelim. Kölelik sistemini hayata geçirenlere ve salgını sömürüyü, baskıyı artırmak için fırsata çevirenlere izin vermeyelim" ifadelerine yer verildi.