25 Nisan 2024 Perşembe

İhraç edilen KESK'liler: Bizi açlığa mahkum etmeye çalışıyorlar

29 Ekim'de yayınlanan OHAL kararnameleri ile ihraç edilen kamu emekçilerinin 2. yıldönümünde ETHA'ya konuştu, "İhraçlar sıradan bir işten atma saldırısı değildi, bizi açlığa mahkum etmeye çalıştılar" dedi.
29 Ekim'de yayınlanan OHAL kararnameleri ile ihraç edilen kamu emekçilerinin 2. yıldönümü. İki yıl içerisinde kamu emekçileri direndi, ayakta kalmaya çalıştı. İki yıllık süreçte direnen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederayonu'na (KESK) bağlı sendikalara üye kamu emekçileri iki yıllık süreci ETHA'ya değerlendirdi.
 
İhraç edilen eğitim emekçisi Songül Tunçdemir, "O günden bugüne değişen bir şey yok. Lafta OHAL, FETÖ'yle mücadele altında ilan edilmişti ama muhalifleri vurdu. OHAL kalktığı halde fiili OHAL devam ediyor. OHAL Komisyonu da bir işe yaramadı. 70 hafta boyunca alanda direndik, zaman zaman baskılarla karşılaştık. Israrımız sayesinde 3 alanı kazandık, seçimler öncesinde alanı dağıtmaya çabaları oldu. Seçimden sonra izin vereceklerini söylediler ama bir şey değişmedi. Fakat bizim için oralar mevzi değil, hayatın her alanı mevzi bizim için. Sendikamızda, derneklerimizde demokrasi mücadelemiz devam ediyor" dedi.
 
İHRAÇLAR SIRADAN BİR İŞTEN ATMA SALDIRISI DEĞİL
 
Bir başka ihraç edilen eğitim emekçisi Fatma Akkın, AKP'nin 15 Temmuz'dan önce kadrolu çalışmayı kaldırmaya yönelik bir çalışması olduğunu aktararak 15 Temmuz'un ise iktidar için fırsata dönüştüğünü vurguladı. 50 bin öğretmeni bu bahaneyle ihraç ettikleri bilgisini veren Akkın, şu şekilde konuştu: "İktidar ihraçların yaklaşık 2 bini KESK üyesi olan öğretmenleri hiçbir delile dayanmaksızın ihraç etti. Sadece muhalif olduğumuz için paralı, anti demokratik eğitimin karşısında durduğumuz için hedef alındık. Eğitim-Sen üyeleri olarak yine sokakta kendimizi ifade etmeye çalıştık. Anayasa mahkemesine başvurduk, bakanlığa dilekçe verdik. Cevap alamadık, neden ihraç edildiğimizi yasal olarak bilmiyoruz. Haksız, hukuksuz ihraç edildiğimizi anlatmak için alanlara çıktık. Bunu yapmaktan başka bir şey kalmamıştı. 70 hafta sonunda polis saldırısıyla karşılaştık. İnsanların elinden ekmeğini alıyorsunuz, hakkını arayacak bir kapı bile aralamıyorsunuz ama insanlar haklarını arayınca susturmaya çalışıyorsunuz. İhraçlar sıradan bir işten atma saldırısı değil. Bizi KHK'lı olduğumuz için çalışamıyoruz. Bizi açlığa mahkum etmeye çalıştılar."