19 Mayıs 2024 Pazar

İHD: Herkes bu çığlığı duymalı, ses olmalı

İHD, İstanbul, Ankara ve Adana'da yaptığı eylemlerle hasta tutsakların durumuna dikkat çekti. Açlık grevlerinin kritik aşamaya ulaştığını vurgulayan İHD, iktidarı adım atmaya çağırdı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul, Ankara ve Adana'da yaptığı eylemlerle hasta tutsaksaklar Ehmedâ Xemî ve Mehmet Kutli'nin durumuna dikkat çekti, serbest bırakılmalarını istedi. 
 
İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 369. "F Oturmu"nu hasta tutsak u Ehmedâ Xemî için gerçekleştirdi. Eyleme Leyla Güven'e destek vermek amacıyla dönüşümlü açlık grevi yapan ESP, SKM ve SGDF üyeleri de katıldı.
 
Açıklamayı İHD Şube Yöneticisi Mehmet Acettin okudu. Acettin, HDP Milletvekili Leyla Güven'in İmralı Hapishanesi'ndeki tecridin kaldırılması talebiyle başlattığı açlık grevi eyleminin 164. gününde, hapishanelerde ise yüzlerce mahpusun aynı taleplerle başlattığı açlık grevlerinin kritik aşamayı geçtiğini belirtti.
 
'HERKES BU ÇIĞLIĞA SES OLMALI'
 
Çözüm için iktidara çağrı yapan Acettin, "İnsanım diyen herkesin bu çığlığa yanıt vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü tecrit işkencedir, işkence insanlık suçudur" dedi. 
 
Menemen R Tipi Hapishanesi'nde bulunan hasta tutsak Ehmedâ Xemî'nin durumuna dikkat çeken Acettin, 21yaşında ve belden aşağısı felçli olan Ehmedâ Xemî'nin tekerli sandalyede yaşamını sürdürdüğünü ve fizik tedavi uygulanmadığını aktardı. Acettin, "22 Mart 2019 tarihinde hastane sevki yapılan Ehmedâ Xemî ambulansta bekletildiği sırada, ambulansın içerisinden gelen yoğun kokudan rahatsız olarak havalandırılmasını ya da nezarette bekletilmeyi talep etmiştir" şeklinde konuştu.
 
'İŞKENCEYE PROTESTO İÇİN AÇLIK GREVİNDE'
 
Bu talebi karşısında jandarmanın saldırısına armuz kalan Xemi'nin, silahla tehdit edildiğini söyleyen Acettin, Xemi'nin yaşadığı işkence karşısında arkadaşı Ergün Aktaş ile birlikte 5 günlük açlık grevi eylemi yaptığını belirtti.
 
Gardiyanların, koğuşa baskın yaptığını ve kitap, defter, sözlüklere el koyduğunu Xemi'nin de hücreye konulduğunu aktardı. "ATK raporu olduğu halde, sadece hapishanenin revir doktorunun onayı ile Ergin Aktaş 26 Mart 2019 tarihi itibarı ile odada yalnız kalmaktadır" diyen Acettin, Xemi'nin hapishanenin keyfi tutumuna karşı yaptığı açlık grevinin 27. gününde olduğunu bildirdi.
 
'İLAÇLARI VERİLMİYOR'
 
Adana İHD Şubesi ise, 2003 yılında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan ve Şakran T Tipi Hapishanesi'nde bulunana Mehmet Kutli'nin durumuna dikkat çekti. 16 yıllık tutsak olan Kutli'nin Behçet hastalığına yakalandığını ve zorunlu olarak kullanması gereken ilaçların kendisine verilmediği aktarıldı.
 
Aşırı kilo kaybı olan ve yaşamsal ihtiyaçlarını dahi tek başına karşılayamayacak bir duruma gelen Kutli gibi birçok hasta tutsağın durumunun AHİM tarafından mahkum edildiği aktarıldı.
 
Adalet Bakanlığı'na seslenilen açıklamada "hapishanelerde bir hasta mahpus daha yaşamını yitirmeden sorumluluk alma" çağrısı yapıldı. 
 
'TÜM ÇAĞRI VE GİRİŞİMLER YANITSIZ BIRAKILIYOR'
 
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, İHD Ankara Şubesi önünde bir araya geldi.
 
Açıklama yapan İHD Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Nuray Çevirmen, son 2 yıl 4 ay içinde 65 kişinin hapishanelerde yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Çevirmen, "Bunların 18'i kalp krizi, 16'si çeşitli hastalıklardan dolayı yaşamlarını yitirmişlerdir. Hapishanelerde acil müdahale ekiplerinin olmayışı nedeniyle 'birazdan geçer, al şu ağrı kesiciyi iç, bir şeyin yok' gibi mantık dışı geçici müdahale veya önemsizleştirilmesi nedeniyle mahpuslar yaşamlarını yitirmektedirler" dedi.
 
Tutsakların tedavisi için yapılan tüm çağrı ve girişimlerin yanıtsız kaldığını belirten Çevirmen, şu bilgileri paylaştı: "Hapishanelerde acil müdahale ekip ve ekipmanları bulundurulmuyor. Kalp krizi gibi ani ölümler getiren durumlar için hiç bir mekanizma tesis edilmiş değil. 13 Nisan'da Kandıra Açık Cezaevi'ne 41 yaşındaki hükümlü Hakan Dumanay, rahatsızlanarak revire kaldırılmış ve kalp krizi geçirerek vefat etmiştir. Aynı gün 34 aydır Isparta E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan 74 yaşındaki Bekir Bıçakçı, cezaevi banyosunda düşerek beyin kanaması geçirmiştir. Kaldırıldığı hastanede kurtarılamayarak 16 Nisan'da vefat etmiştir. Eşine tüm ısrarlarına rağmen cenazesi gösterilmemiştir. 20 aydır Batman Cezaevi'nde bulunan KHK ile ihraç edilmiş beden eğitimi öğretmeni Yusuf Paçacı da rahatsızlanarak Batman Devlet Hastanesi'ne kaldırılmış, kalp krizi geçiren Paçaçı ameliyat edilerek yoğun bakıma alınmış. Ve ne yazık ki yaşamın yitirmiştir. Ailenin hem yoğun bakımdayken hem de vefatından sonra cenazesini görmesine dahi izin verilmemiştir."