16 Mayıs 2024 Perşembe

İGDAŞ önünde protesto: Yüzde 10 indirim yetmez!

İGDAŞ'ın doğalgazda yüzde 10 indirim yapmasını yeterli bulmayan Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz platformu üyeleri, kurumun Şişli'deki hizmet binası önünde protesto eylemi yaptı. "Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz" sloganıyla bir araya gelen sendika ve siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan topluluk İGDAŞ Şişli Hizmet Binası önünde toplandı. “Yüzde 10 indirim yetmez. Doğalgaz zamları geri alınsın” yazılı pankart açılan eylemde faturalardaki yüksek vergilendirmenin sona erdirilmesi talep edildi.

Basına yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Aralık doğalgaz faturaları emeğiyle geçinenlerin cebini yaktı. Bu soğuk kış günlerinde sağlıklı yaşamak için ısınma ihtiyacını karşılamak cebimizi yakan faturalarla zorlaştı. Geçtiğimiz yıl Ağustos, Eylül, Ekim aylarında doğalgaza peş peşe yapılan zamlarla ısınma faturamız kabardı. İktidar doların 6 TL'nin üzerinde, petrolün varil fiyatının 75 doların üzerinde olmasını zam için gerekçe göstermişti. Şimdiyse dolar 5,5 TL, petrol 50 dolar civarına inmesine rağmen doğalgazda yüzde 10 indirime razı olmamızı bekliyorlar. Enflasyonla mücadelede göstermelik depo basanlar, zamlı doğalgaz faturalarında ısrar ediyor. Faturalarla İGDAŞ'ın kasası dolarken, faturalardaki KDV ile vergiler halkın sırtına yükleniyor.

“Doğalgaz faturalarının sadece yüzde 61'i doğalgaz bedeli. Kalan yüzde 39'luk bedelin yüzde 21'i İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketi olan İGDAŞ'ın kasasına, geri kalan yüzde 18 de KDV adı altında AKP iktidarının kasasına giriyor. Her ay ayrıca fatura oyunlarıyla 6 milyonu aşkın aboneden fatura başına 3-5 TL ile elde edilen 20-25 milyon lira civarında usulsuz kazanç var. Haksız zamlarla karını artıran İBB'ye ve İGDAŞ'a sesleniyoruz. Göreviniz kar etmek değil, herkesin erişebileceği ucuz ve güvenli doğalgaz hizmeti sunmaktır.

“AKP iktidarına sesleniyoruz. Doğalgaza yapılan yüzde 10 indirim yeterli değil. Doğalgaza yapılan zamlar geri alınmalıdır. En temel ihtiyaçlardan biri olan ısınma için doğalgaz faturalarına yansıyan KDV kaldırılmalıdır. Elektriğe, doğalgaza, suya, ulaşıma yapılan zamlar geri alınmalıdır. Kamusal mal ve hizmetler asgari tüketim oranında halka parasız sağlanmalıdır. Elektrik, doğalgaz, ulaşım ve iletişim başta olmak üzere halkın yoğun olarak tükettiği mal ve hizmetlerdeki vergiler kaldırılmalıdır.”