26 Nisan 2024 Cuma

HES'lerde hızını alamayan Türkiye, bu kez de gözünü Gürcistan'a dikti

Türkiye, doğa ve yaşam düşmanı HES projeleri için bu kez de gözünü Gürcistan'a dikti. ENKA İnşaat'ın Gürcistan'ın Rioni Nehri üzerine kurmak istediği HES projesine karşı köylüler 33 gündür, 24 saatlik dönüşümlü nöbette.

Gürcistan'ın Kutaisi kentinde, Türkiyeli inşaat şirketi ENKA tarafından yapılacak olan HES projesinin şantiye çalışmalarına karşı yerel halk ayaklandı. Köylüler, HES projesine karşı 33 gündür 24 saatlik dönüşümlü nöbette.

Artı Gerçek'ten Gençağa Karafazlı'nın haberine göre, Türkiye enerji şirketlerine alan açmayı yurt dışında da sürdürüyor. Türkiye'de enerji şirketlerine üretmedikleri enerji için kapasite bedeli altında ödeme yapılırken, yurt dışında üretilen enerji için de alım garantisi veriliyor.

Türkiye'deki yaşam alanlarını yok eden HES şirketleri Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Sırbistan gibi ülkelerden sonra bu kez, komşu ülke olan Gürcistan'ın Rioni Nehri üzerinde HES projeleri hayata geçirilmeye çalışılıyor. 2019 yılında ENKA İnşaat'ın Gürcistan'ın Kutaisi kentinde HES inşa edeceği duyuruldu. Burada üretilecek enerjinin ağırlıklı kısmını ise Türkiye alacak.

ENKA İnşaat, AKP'nin verdiği güvenceyle Gürcistan'da 433 MW gücünde HES kuracağını duyurdu.

YEREL HALKIN DİRENİŞİ BAŞLADI
Gürcistan'ın birçok il ve ilçelerinde başlayan HES projelerine karşı yerel halkın direnişi de başladı.

Geçen hafta, ENKA holding Zhoneti köyünde bulunan Rioni Vadisinde çalışma yaptığı şantiye alanında köylüler yolu 2 saat süresince trafiğe kapatttı. Polisin yolu trafiğe açılmasını istemesi üzerine tartışma yaşandı. Yolu trafiğe açmak istemeyen ve direnen köylülere polis biber gazıyla saldırdı. Dakikalarca yol üzerinde eylemlerini sürdüren köylülere polis saldırdı. Çok sayıda kişi polisin kullandığı yoğun biber gazı nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Direniş sonucunda ENKA Holding çalışanları şantiye alanını boşaltmak zorunda kaldı. Köylüler saldırının ardından 24 saat dönüşümlü nöbetlerine devam ettiler.

'HES PROJESİ YIKIM PROJESİDİR GİDECEK BAŞKA YERİMİZ YOK'
HES projesinin hayata geçmesi durumunda 18 köyün bundan etkileneceği, yaşam alanlarını ve tarihi antik yerlerin yok olacağını belirten köylüler bunun yıkım projesi olduğunu, ekonomik olarak zaten zor koşullarda yaşam sürdürdüklerini, HES projesiyle buralarda göç etmek zorunda kalacaklarını belirterek Gürcistan hükümetinin ENKA ile yaptığı anlaşmayı iptal etmesini istediler.

Bir aydır çadır nöbetinde HES karşıtı direniş sergileyen "sesimizi artık dünya duymalıdır" diyen Zhoneti köylüsü ve HES karşıtı platform sözcülerinden Mamuka Kakauridze yaşadıklarını şöyle aktardı: "Bu HES projesi inşaatı Türk holdingi (ENKA İnşaat) tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu bölgede HES inşaatına eşsiz bir doğa ve 18 köyün yaşamını sürdürdüğü yerde yapılıyor. Bölgede deprem tehlikesi söz konusudur. Yapılacak olan HES deprem esnasında yerle bir olur ve insanlık trajedisinin en büyüğü olan kilise, manastır ve mezarlıkların su baskını eşlik edebilir. Toplam sel alanı 600 hektardır.

'HALKIN İRADESİNE AYKIRI BİR ÇALIŞMADIR BU'
"HES projesine gelince, sismik olarak aktif bir bölgede ve ayrıca bir heyelan bölgesindedir, çevre üzerinde jeolojik veya sismolojik araştırma yapılmamıştır. Köylüler olarak yargıya baş vurduk, ancak mahkeme henüz bir karar vermedi, daha mahkemeden bir karar çıkmadan şantiye kurdular çalışmaya başladılar halkın iradesine aykırı bir çalışmadır bu.

"Yetkililerin gelip bizimle konuşmasını istedik. Eylem yaptık yol trafiğe kapattık, ENKA araçlarına izin vermedik. Ancak polis maalesef şirketi tuttu. Bölge sakinleri, devasa hidroelektrik santralleriyle bağlantılı heyelanlarla dolu bir vadideki inşaat çalışmalarını durdurmak için 33 günden beri 24 saatlik bir vardiyada nöbette bulunuyoruz. HES yapılan şantiye alanına nöbet tutmaya başladık. İnsanlarımız büyük bir kararlılıkla azimle dönüşümlü şantiyede nöbet dönmeye başladılar ve 33 gündür bu soğukta vardiya 24 saat sürüyor."