20 Mayıs 2024 Pazartesi

Hepsijet'te direniş başladı

Hepsijet çalışanları Hepsiburada Genel Merkezi önünde bir araya gelerek firmanın yetersiz ücret zammına itiraz etti. Çalışanlar, bütün masraflarını kendilerinin karşıladığı ve güvencesiz kaldıkları çalışma koşullarına karşı hakları olanı alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

Hepsijet çalışanları Hepsiburada Genel Merkezi önünde toplanarak firmanın yetersiz ücret zammına itiraz etti. Dün paket başına ücretin 1 liralık zamla 4.75 olmasına itiraz ederek kontak kapatan bazı çalışanlar işten çıkarıldı. Hepsijet çalışanları direnişin 2. gününde Mecidiyeköy Trump Towers'ta bulunan firmanın genel merkezi önünde bir araya gelerek eylemlerini devam ettirdi. Bağkur ücretlerinden yakıt giderlerine kadar bütün masraflarını kendileri karşılayan emekçiler, sabit bir ücret ve işten atılan arkadaşlarının geri alınmasını istedi, talepleri karşılanmadığı takdirde ise pek çok ilde eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

'BÜTÜN MASRAFLARI KENDİMİZ KARŞILIYORUZ'
2 yıldır Hepsijet'te çalışan Serkan Yıldız, esnaf-kurye modeliyle firmada iş ortağı olarak göründüklerini ve sigorta, mazot, yemek gibi bütün giderlerini kendilerinin karşıladığını ve ellerinde kalan miktarın asgari ücretten daha düşük olduğunu belirtti.

Aylık giderlerinin 6 bin lirayı aştığını kaydeden Yıldız, Hepsijet'in kurulduğu günden 2020 yılına kadar geçen 4 yıllık sürede kendilerine herhangi bir zam yapmadığını, paket başına 2021 yılında 25 kuruş, 2022 yılında ise 1 liralık bir zam yapıldığını aktardı. Hepsiburada yaptığı açıklamada yüzde 46'lık bir zam yaptığını öne sürerken, Yıldız bu sayının gerçeği yansıtmadığına dikkat çekti. Zorlu hava koşullarında, araba hasarlandığında çalışamadıklarını ve kendilerine bunu telafi edecek bir ücret verilmediğini aktaran Yıldız, garanti bir ücret, bir güvence istediklerinin altını çizdi.

Yıldız, bu taleplerini dile getirdikleri için işten atıldıklarını belirterek, yönetimle görüşmeyi ve işlerini geri istediklerini kaydetti. Şirketin haklarını hiçbir şekilde vermediğini vurgulayan Yıldız, yönetim zamları arttırmadığı takdirde pek çok ilde eylemlerine devam edeceklerini aktardı.

YÖNETİM 'KARGOLARIN ARTMA İHTİMALİ VAR' DEDİ
Başka bir Hepsijet çalışanı, yaşanan ekonomik krizin ortasında firmanın kendilerine olan sorumluluğunu yerine getirmek zorunda olduğunu söyleyerek, sorunun kaynağının Hepsiburada'nın yıllardır yapması gereken zamları yapmaması olduğuna dikkat çekti. Yöneticilere bütün giderlerini belgeleriyle gösterdiğini, maliyet hesaplarını onların gözü önünde de yaptıklarını ifade eden çalışan, aylık ellerinde kalan tutarın 2 bin – 2 bin 500 bandında olduğunu aktardı. Yönetimin tek vaadinin "kargo sayılarının artabileceği ihtimali" olduğunu dile getiren çalışan, bu şekilde çalışamayacaklarını söylemeleri üzerine işten çıkarıldıklarını ifade etti. Yönetimin ihtimaller ve boş vaatlerle kendilerini kandırmaya çalıştığını söyleyen emekçi, 5 yıldır bunları duyduğunu ancak çalışanların çoğu 3-5 aylık olduğu için bunlara inanıldığını kaydetti.

Hepsijet emekçilerinin pek çok problemle karşı karşıya kaldığını dile getiren çalışan, "İnsan hayatını karartmak bu kadar kolay değil" dedi. 

'4.75 LİRALIK ÜCRET İLK 40 KARGO İÇİN GEÇERLİ'
Gebze'den gelen başka bir Hepsijet çalışanı ise haklarını aramak için burada olduklarını belirterek 3.75'ten 4.75'e çıkarılan ücretlerinin teslim ettikleri ilk 40 kargo için geçerli olduğunu söyledi. Hepsiburada'nın bunu basına yansıtmadığına dikkat çeken çalışan, Hepsiburada'nın kendi ürünleri taşıdıklarında ise sadece o gün ilk teslim edilen kargonun 4.75'den sayıldığını, diğer paketler için 0.75 kuruş ücret aldıklarını belirtti. Firmanın ring uygulamasıyla günde iki kere aynı rotayı gidip gelmek zorunda kaldıklarını aktaran çalışan, Hepsiburada'nın saat düzenlemeleri sebebiyle bazen 5-6 farklı kargo için aynı yolları defalarca katederek, çok fazla yakıt harcadıklarını anlattı.

İşe girebilmek için çoğu çalışanın kredi çekerek belli bir modelde araba almak zorunda kaldığını kaydeden çalışan, arabanın bütün bakım, yedek parça, yakıt vb. masraflarını kendileri karşıladıklarını dile getirdi. Çalışan, pek çok arkadaşının kredi borçlarını, araba masraflarını, bağkurlarını ödeyemediklerini vurgulayarak, araba kazası ve mekanik arızalar gibi durumlarda hiçbir güvencelerinin olmadığını dile getirdi. Yönetimin her şeyin farkında olmasına rağmen kendilerine yanıt vermediğini söyleyen çalışan, direnişe katılmak isteyen pek çok arkadaşlarının korkutulduğunu ve bu yüzden buraya gelemediklerini belirtti.