19 Mayıs 2024 Pazar

HDP'nin İş ve Aş Buluşmaları Mersin'de sürüyor

HDP'nin İş ve Aş Buluşmaları ikinci gününde Mersin'de devam ediyor. HDP Eş Genel Başkan Yardımcıları, MYK ve PM üyeleri ile milletvekillerinin de aralarında bulunduğu heyetler kadınlar, işçiler ve esnaflarla buluştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İş ve Aş Buluşmalarının dördüncüsünü Mersin'de gerçekleştiriyor. Mersin buluşmasının ikinci gününde kadın işçiler, kadın örgütleri, esnaflar, nakliyeciler, hal esnafı, DİSK, TTB, SES, MESİAD ile bir araya gelindi. HDP heyeti, Nükleer Karşıtı Platformun eylemine de katıldı.

İzmir, Van, Diyarbakır'dan sonra İş ve Aş Buluşmaları için Mersin'e giden HDP heyetinde, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Samet Mengüç ile milletvekilleri Serpil Kemalbay, Necdet İpekyüz ve Rıdvan Turan yer aldı. Kadın işçilerden nakliyecilere bir araya gelinen herkes artan borçlar ve yoksullaşmaya dikkat çekti.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ve HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, kadın işçiler ve kadın örgütleriyle bir araya geldi.

'ÖNCE KADINLAR İŞTEN ÇIKARILIYOR'
Başaran ve Kemalbay'a, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce ve HDP Parti Meclisi üyeleri ile İl Kadın Meclisi üyeleri eşlik etti. Kadınlardan oluşan heyet ilk olarak, Akdeniz Belediyesi'ne bağlı Kazanlı Mahallesi'nde yaş sebze ve meyve paketleme depolarında çalışan kadın işçileri ziyaret etti.

Depolarda çalışan kadın işçiler, günlük 80-85 liralık yevmiye ile sigortasız çalıştırıldıklarını, patronun keyfi kararı ile işten kolayca çıkarılabildiklerini, işten çıkarmalarda da öncelikle kadın işçilerin tercih edildiğini anlattı.

KADIN DERNEKLERİ İLE BULUŞMA
HDP Kadın Meclisi heyeti ardından Mersin'deki kadın örgütleri ve siyasi partilerin kadın temsilcileriyle bir araya geldi. Mimoza Kadın Derneği, Günebakan Kadın Derneği, Genel-İş, İnsan Hakları Derneği, Kadın Savunması, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Mezitli Kadın Kooperatifi, Yedirenk LGBTİ+, İlerici Kadınlar Meclisi, Mali Müşavir Odası, bağımsız feministler, Alevi kadınlar, Göç-Der, TJA, Yeşil Sol Parti, SYKP'nin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, kadınlar özellikle pandemi sürecinde derinleşen kadın yoksulluğuna dikkat çekti.

Buluşmada konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, "Herkes için adalet", İş ve Aş Buluşmaları kampanyalarına ilişkin bilgi verdi, kadınlar olarak "Kadınlar için adalet" kampanyası yürüttüklerini anlattı. Dün gece yaşanan Taksim 8 Mart eylemine katılan kadınlara yönelik gözaltı saldırısına değinen Başaran, "Bu 8 Mart'ın intikamını almaya çalışmaktır" dedi.

Toplantıda söz alan Günebakan Kadın Derneği Başkanı Zübeyde Akpınar, "Her gün üç kadın öldürülürken 'erkekler kadınlardan on iki kat daha fazla öldürülüyor' demek ve İstanbul Sözleşmesi'ni tartışmaya açmak abesle iştigaldir" dedi.

Mimoza Kadın Derneği'nden Çiğdem Gülsoy ise şiddete karşı mücadelede kadınların ekonomik bağımsızlığının önemli olduğunu söyledi.

Yedirenk LGBTİ+ Derneği üyesi Yağmur Arıcan da, "Bir trans kadın sokakta kaldığında vatandaşlık haklarından yararlanamıyor. Translara karşı yapılan ayrımcılık sebebiyle iş alanında belli mesleklere sıkıştırılıyoruz" diye konuştu.

NAKLİYECİLER: BİZİ BAĞLAYAN YASAYI BİZE SORMADAN HAZIRLIYORLAR
HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Samet Mengüç ile milletvekilleri Necdet İpekyüz ve Rıdvan Turan nakliyecilerle bir araya geldi.

Buluşmada konuşan Mersin Nakliyeciler Derneği Başkanı Mehmet Bozkurt, mevcut yasal düzenlemelerin uygulamadaki sorunları artırdığına dikkat çekti, "Sorunlarımızı bilmeden, bizlere danışmadan, Ankara'da oturdukları yerden yasa çıkarıyorlar" diyerek iktidara tepki gösterdi. Bozkurt, ilgili yasaların nakliyeciler ve şoförlerin görüşleri alınarak hazırlanması gerektiğini söyledi.

Zamlara dikkat çeken nakliyeciler, "Bir kamyoncunun vergisi, lastiği, bandrolü, kaskosu, trafik sigortası bunlar ay bazında hesaplandığında, biz nakliyeciler ve şoförler borçlu çıkıyoruz. Neredeyse hiçbir şey kazanamıyoruz. 10 yıl önce 600 lira olan araba lastiği 4 bin lira oldu ama biz bu sektörde hala 10 yıl önceki fiyata çalışıyoruz" diye konuştu.

HAL ESNAFI: CEBİMİZDEKİ PARAYI FAİZE YATIRIYORUZ
HDP heyeti, Mersin Meyve ve Sebze Toptancı Tüccarları Dayanışma Derneği'ne giderek hal esnafıyla buluştu. Dernek üyeleri ve hal esnafı, banka borçlarına ödedikleri faizlere dikkat çekti, "Bütün dükkanlar faizle kredi çekmiş. Herkes cebindeki parayı faize, bankaya yatırıyor. Senelik kazandığımız 100 bin, bankaya ödediğimiz 300 bin" diye konuştu.

HDP HEYETİ NÜKLEER KARŞITI EYLEME KATILDI
HDP Ekoloji Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez ve Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere ve İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu'ndan oluşan heyet de Nükleer Karşıtı Platformun eylemine katıldı.

HDP Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüleri 11 Mart'ın Fukuşima Nükleer faciasının yıl dönümü olduğunu hatırlattı. Akkuyu'nun'nun siyasi bir tercih olduğuna dikkat çeken HDP'liler, ekolojik dengeyi gözeten yöntemler tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

HDP heyetleri, DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası yönetici ve üyeleri, Mersin Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği yöneticileri, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yöneticileri ile de bir araya geldi.

HDP heyeti Mersin esnafını da gezerek sorunlarını dinledi, çözüm için parlamentoda ve sokakta mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.