2 Mayıs 2024 Perşembe

HDP'den tutsaklar için kanun tasarısı

Hijyensiz olan hapishanelerdeki tutsakların koronavirüs tehlikesinden dolayı daha çok risk altında olduğunu kaydeden HDP Milletvekili Beştaş, tutsaklar için gerekli önlemlemlerin alınması ve bu doğrultuda yasal düzenlemelerin yapılması için Meclis'e Kanun Tasarısı verdi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Meclis'e Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi verdi. Koronavirüs salgınına dikkat çeken Beştaş, tutsaklar için gerekli önlemlerin ivedilikle alınmasını ve bu doğrultuda yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesini istedi.

Mevcut ceza mevzuatında sayıları artan hasta tutuklular için hiçbir düzenlemenin soruna çözüm getirmediği gibi uygulamada da sorunların hiçbir biçimde aşılmadığını belirten Beştaş, kanun tasarısına gerekçe olarak "Oysa tutukluluk hali ceza değil bir önlemdir. Ancak cezaya dönüşmüş olan bu durum, hasta tutuklular açısından katmerlenmektedir. Hayatının son günlerini yakınları ile geçirmeleri gerekirken, cezaevinin hijyenden ve sağlık için elverişli tüm koşullardan yoksun, gerekli ve yeterli sağlık imkanlarından yararlanması engellenerek ve psikolojik olarak olumsuz koşullarda yaşamaya mahkum edilen hasta tutuklular için Ceza Muhakemesi Kanununda bu sıkıntıları çözecek bir düzenleme yapılması elzem olmuştur" dedi.

Ülke çapında yaygınlaşan ve Türkiye'nin de geniş önlemler aldığı Covid 19 salgınının hapishanelerdeki mevcut riskleri arttırtığına dikkat çeken Beştaş, yüzlerce ağır hasta tutsağın hapishanenin olumsuz koşullarında zaten risk altındayken, hijyen koşullarının olmadığı, yeterli ve gerekli gıdanın verilmediği hapishaneler için acil önlemler alınması gerektiğini söyledi. Temel insan haklarının başlığı olan hasta haklarının, insan haklarının sağlık hizmetine uyarlanması olarak değerlendirildiğini dile getiren Beştaş, "Hasta hakları kaynağını uluslararası insan hakları belgeleri ve sözleşmelerinden almaktadır. Temel İnsan Hakları'nın bir alt başlığı olarak 'hasta insanın' tıbbi müdahale ve tedavi gibi hayati bir alanda haklarını da tanımlamaktadır. Yine konusu yönünden sosyal haklar arasında ve tarihsel gelişimi yönünden 'ikinci kuşak haklar' arasında sayılan sağlık hakkı, Anayasa'da 'sosyal ve ekonomik haklar' arasında düzenlenmiştir. 'Herkesin hayatını
beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesi' ise devletin sağlık hizmetleri alanında kullanacağı planlama yetkisinin yöneleceği temel amaç olarak yer almaktadır" ifadelerini kullandı.

'TÜM SORUMLULUK DEVLETE AİT OLACAK'
Beştaş, dünyayı etkisi altına alan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilan edilen pandemi kapsamında hapishanede bulunan hasta tutsakların risk altında bırakılmamalarının önemli bir gündem haline geldiğini söyledi. Hapishanede risk grupları arasında 65 yaş üstü tutsaklar, hamile tutsaklar ile anneleri ile birlikte hapishane de kalmak zorunda olan çocukların olduğunu kaydeden Beştaş, şöyle devam etti: "Bu nedenle cezaevlerinde alınacak acil önlemler kapsamında hasta mahpuslar ile 65 yaş üstü, hamile, çocuğu ile cezaevinde kalan mahpusların derhal tahliyesi ve kendilerine isnat edilen suçlar bağlamında denetimli serbestlik hükümleri ile seçenek yaptırımların gündeme alınması gerekmektedir. Devlet 'yaşatma yükümlülüğü' çerçevesinde cezaevinde bulunan hasta mahpuslar ile 65 yaş üstü mahpuslar, hamile mahpuslar ve çocuğu ile birlikte kalmak durumunda olan mahpuslar ile cezaevinde kalan tüm mahpuslar için gerekli önlemleri almalı ve doğrultuda yasal düzenlemeleri de hayata geçirmelidir. Aksi halde telafisi imkânsız zararlardan doğacak olan tüm sorumluluk devlete ait olacak ve bu ağır vebal önlemini almayan idarenin olacaktır."