18 Nisan 2024 Perşembe

HDP'den kadına yönelik şiddetli ilgili önerge

HDP Batman Milletvekili Uca, 25 Kasım öncesinde Bakan Selçuk'a, son beş yılda kaç kadının katledildiğini, kadınların katledilmemesi için ne gibi önlemler alındığını sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, kadına yönelik şiddetle ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Hem dünyada hem de Türkiye'de kadına karşı şiddet, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderek arttığını belirten Uca, Türkiye'de kadına yönelik şiddeti artıran etkenlerin başında yasaların ve Türkiye'nin bağlı bulunduğu uluslararası sözleşmeleri uygulanmamasının geldiğini kaydetti.

Kadına yönelik ve aile içi şiddetle mücadele amacıyla hazırlanan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun, uygulanmadığı için her yıl yüzlerce kadının erkekler tarafından katledilmesinin engellenemediğini ifade eden Uca, mahkemelerin "haksız tahrik" ve "iyi hal" indirimi uygulayarak, kadınlar aleyhine kararlar verdiğini söyledi. 

Uca, 25 Kasım öncesinde kadınların haykırışlarının duyulması, kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi, İstanbul Sözleşmesi'nin yükümlülüklerinin yerine getirilmesi, kadın ve çocukların yaşam hakkının korunması için 6284 Sayılı Kanun'un etkin şekilde hayata geçirilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti. 

Uca, Bakan Selçuk'un şu soruları yanıtlamasını istedi:
■ Son beş yılda kaç kadın erkek şiddeti sonucu hayatını kaybetmiştir? Katledilen kadınların kaç tanesi 6284 Sayılı Kanun ile korunmaktaydı?

■ Kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi için toplumsal cinsiyet eşitlikçi politikalar uygulanması, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması ve kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü ve etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesi ile ilgili bir çalışmanız bulunuyor mu?

■ İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin uygulanması, uygulamada yaşanan sorunların acilen giderilmesine ilişkin bir çalışma mevcut mudur?

■ Hakimlerin kadınlar aleyhine tahrik ya da iyi hal indirimi uygulamalarını engellemek için İstanbul Sözleşmesi'nin tarafınıza yüklemiş olduğu görev gereği hukuki düzenlemeler yapmak amacıyla başlatmış olduğunuz bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

■ Türkiye'de kadına yönelik şiddet üzerine yapılan araştırmalara baktığımızda, şiddete uğrayan kadınların nasıl yardım alması gerektiği konusunda bilgi sahibi olmadığını görmekteyiz. Bu çerçevede, kadınları bilinçlendirmeye yönelik bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

■ Kadınların uğradığı erkek şiddetine karşı çaresiz kalmalarındaki etkenlerden biri de şiddet mağduru kadınların ekonomik özgürlüğe sahip olmamalarıdır. Bu kapsamda kadınların istihdamına yönelik başlatmış olduğunuz bir çalışma bulunmakta mıdır?

■ Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddetle mücadele konularında erkeklere yönelik, farkındalık yaratma ve zihinsel dönüşüm sağlama amaçlı eğitim programlarının düzenlenmesi amacıyla yapılan çalışmalar nelerdir?"