17 Mayıs 2024 Cuma

HDP'den gözaltılara tepki: AKP-MHP faşist iktidarı HDP'den korkuyor

Partilerinin belediye meclis üyesi adayları ve sandık müşahitlerinin bu sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınmasına tepki gösteren HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir, "Bu operasyon AKP-MHP faşist iktidarının HDP'den ne kadar korktuğunu gösteriyor" diyerek her şeye rağmen sandık başına gitme çağrısı yaptı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, seçime bir gün kala İstanbul'da yapılan operasyonda müşahit ve belediye meclis üyesi adaylarının gözaltına alınmasını il binasında yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti.
 
Basın açıklamasında konuşan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir, her seçim öncesi olduğu gibi bu seçime de operasyon haberiyle uyandıklarını söyledi. Operasyonun nedenini çok iyi bildiklerinin altını çizen Demir, "Bu operasyonla AKP-MHP faşist iktidarının HDP'den ne kadar korktuğunu gösteriyor. HDP'nin aldığı stratejik kararın onların iktidarını çok ciddi anlamda sarsacağının bilincinde ve farkındayız. Daha önceden de seçilmişlerimize yönelik yaptıkları operasyonlarla pek çok belediye eşbaşkanlarımız, milletvekillerimiz gözaltına alındı. Birçoğu şuanda cezaevinde. Biz buradan bir kez daha hatırlatmak istiyoruz; AKP-MHP faşist iktidarını 31 Mart yerel seçimleriyle bu ülkeden göndermeyi hedefliyoruz" dedi.
 
'YARIN DAHA FAZLA SANDIĞA GİTMELİYİZ'
 
Aldıkları kararın önemine işaret eden Demir sözlerini şöyle tamamladı: "Aldığımız bu stratejik kararında onları bu süreçte rüyalarına girdiğini, oyunlarını bozduğunu çok iyi biliyoruz. Halkımıza çağrımızdır; oyumuzu kullanalım. Şimdiye kadar bizi hiçbir şekilde geriletemediler. Bundan sonra da bizi geriletmeleri de mümkün değildir. Yarın daha çok sandığa gitmeli, daha çok müşahit olarak görev yapmalıyız."
 
GÖZALTINA ALINANLARA ŞİDDET UYGULANDI
 
Ardından söz alan HDP İstanbul Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Arzu Kayaoğlu, gözaltına alınanların birçoğunun sandık kurulu üyesi ve il, ilçe meclis üyeleri ve çocukların da olduğuna dikkat çekti. Gözaltına alınanların büyük kısmına şiddet uygulandığına işaret eden Kayaoğlu, "Gözaltıların çok büyük bir kısmında, yoğun şiddete ve işkenceye maruz kaldıkları iddiası var. Hukukçu arkadaşlarımızla birlikte biz gözaltı takiplerini en iyi bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. AKP'nin başlattığı bu gözaltı furyasını boşa çıkartabilmek için de yarın ki sandıklarımıza sahip çıkabilmektir."
 
GÖZALTINA ALINANLARIN LİSTESİ
 
Gözaltına alınan ve ismi öğrenilen 65 kişi şöyle: Ümit Bayram, Fatih Gündüz, Mehmet Şah Akgül, Gökhan Özer, Recep Kar, Azad Kaplan, Hüseyin Kayra, Özcan Gokcur, Kadir Kaya, Sacit Tunç, Dinçer Yalın, Murat Aranır, Lokman Akıncı, Süleyman Demir, Nurettin Abukan, Mehmet Şirin Balos, Özlem Erbaş, Mizgin Akman, Turgay Türşak, Sinan Yıldız, Umut Çeçen, Serhildan Taşdemir, Azat Taşdemir, Mahsum Akpınar, Ramazan Tilbaç, Cemal Kümicen, Hülya İlbars, Enis Yiğit, Barış Piranoğlu, İrfan Kaya, Kenan Beyhan, Mahmut Doğan, Kader Kaya, Yaşan Kaya, Azat Çoban, Kemal Kaplan, Yasin Bucu, Abdulrahman Sönmez, Feryat Arslanlar, Turgut Güvener, Murat Yaşa, Hüseyin Akıntı, Nurcan Sarıca, Çiğdem Sükuti, Suzan Ejderha, Zehra Ejderhai, Kerem Ozğan, Bahar Ülük, Abdurahman Sönmez, Tayyip Özdemir, Ömer Özdemir, Mahmut Doğan, Barış Karataş, Orhan Güncan, Sinan Koparır, Muhammed Ural, Mahsun Akpınar, Mazlum Yılmaz, Sinan Koparır, Şehmus Çelik kişi ile birlikte S.B, M.F.Ş, S.G, M.K ve M.V. isimli çocuklar gözaltına alındı.
 
Gözaltına alınanların sayısının daha fazla olduğu belirtildi.