6 Mayıs 2024 Pazartesi

HDP'den 5 Nisan mesajı

5 Nisan Avukatlar Günü'nü kutlayan HDP İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, iktidarı, avukatlara ve avukatlık mesleğine karşı yürüttüğü saldırı politikalarından vazgeçmeye çağırdı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla açıklama yaptı. 
 
Başaran, hak arama özgürlüğünün, savunma hakkı ve hukuk devletinin temel güvencesinin, toplumun bir arada yaşamasını sağlayan adaletin temel unsurunun avukat ve avukatlık mesleği olduğunu belirtti. 
 
Avukatların meslekleri ve duruşları nedeniyle hep adli ve idari makamların baskı ve engellemeleriyle karşı karşıya olduğunu kaydeden Başaran, bu süreçte savunma hakkının yok edilmesine direnen avukatlardan, Tahir Elçi'nin olup öldürüldüğünü, ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında olduğu onlarca avukatın tutuklu olduğunu, ÖHD ve ÇHD'nin ise kapatıldığını hatırlattı.
 
Siyasi iktidarın savunmanlık mesleği ve avukatları yönelik baskı ve saldırıları nedeniyle 5 Nisan'ın kutlama değil, mücadele gününe dönüştüğüne dikkat çeken Başaran, şöyle devam etti: "Ancak siyasi iktidar ve toplum bilmelidir ki; adalet olmadan gerçek toplumsal barış sağlanamaz. 'Sesteki nefes avukatlardır, avukatların sesi kesilirse yurttaşların da nefesi kesilir'. Avukatlar tarih boyunca vardı, bundan sonra da var olmaya devam edecekler. Duruşma salonlarında, vatandaşların ihtiyaç duyduğu her yerde ses olmaya devam edecekler. "
 
İktidarı, avukatlara ve avukatlık mesleğine karşı yürüttüğü saldırı politikalarından vazgeçmeye çağıran Başaran, avukatlara ve mesleklerine yönelik saldırıları kınadı. 
 
Başaran, şunları ifade etti: "Bireylerin rahatlıkla avukata eriştiği, avukatın da tam bir bağımsızlık ve özgürlük içinde ve etkili şekilde mesleğini yürüterek yargılama faaliyetine katıldığı günlerin geleceğini biliyoruz. 
 
Adaletin gerçekleşmesi ve insan haklarının hâkim kılınması için çalışmaların etkili sürdürüldüğü, savunma hakkına saygının tam olarak sağlandığı, mesleğin onur ve saygınlığının korunduğu, adil ve demokratik bir düzen dileği ile 5 Nisan Avukatlar Günü'nü kutluyoruz."