5 Mayıs 2024 Pazar

HDP Peri Belediye Eşbaşkanları: Bize ait olanı geri aldık

31 Mart yerel seçimlerinde HDP'nin Dersim'de kazandığı tek yer Akpazar (Peri) Belediyesi oldu. Peri Belediye Eşbaşkanları Songül Doğan ve Orhan Çelebi, "Bize ait olanı geri alacağız" diyerek yola çıktıklarını ve kazandıklarını söyledi. Şimdi de halkla beraber tartışıp, birlikte yöneteceklerini belirten Doğan ve Çelebi, "Daha güzel bir Peri'yi halkımızla birlikte inşa edeceğiz" dedi.
Yerel seçimler sona erdi, halk iradesi ile AKP- MHP bloğu yenilgiye uğratıldı, seçimin kaybeden tarafı oldu. Halklar, üç yılı aşkın bir zamandır süren her türlü zor ve teröre rağmen, sandıkta iradesini beyan etti.
 
Dersim ise seçim süreci ve sonrasında ortaya çıkan sonuç bakımından önemli bir yerde duruyor. HDP'nin belediye eşbaşkanlığını kazandığı tek yer Akpazar (Peri) Beldesi. Peri, seçim çalışmaları boyunca tüm dikkatleri üzerine çekti.
 
HDP Peri Belediye Eşbaşkanları Songül Doğan ve Orhan Çelebi, yaptıkları çalışmalar, elde edilen kazanım ve bundan sonra yürütecekleri çalışmaları ETHA'ya değerlendirdi.
 
ÇELEBİ: BİZE AİT OLANI GERİ ALACAĞIZ DEMİŞTİK
 
Çalışmalar boyunca destek sunan herkese teşekkür eden HDP Peri Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Çelebi, bu kazanımda yanlarında olan, destek sunan herkesin pay sahibi olduğunu belirtti, "Herkesin emeğine sağlık" dedi.
 
Dersim'de seçimi kaybetmelerinin kendilerini üzdüğünü ancak Peri'de kazanmalarına sevindiklerini söyleyen Çelebi, Dersim'in tüm ezilen halklar bakımından önemli bir yerde durduğunu kaydetti. Çelebi, "Dolayısıyla bugün sadece Peri'den doğru, ezilenler için bir belediyecilik geliştirme iddiamızın başarıyla sonuçlanacak olması çalışmamız açısından önemli bir yerde duruyor" diye belirtti.
 
'KOLLARIMIZI SIVAYIP, ÇİZMELERİMİZİ GİYİP ÇALIŞMALARIMIZA BAŞLAYACAĞIZ'
 
"Bize ait olanı geri almaya geldik" diyerek yola çıktıklarını ve dediklerini de yaptıklarının altını çizen Çelebi, şöyle devam etti: "Bu kararlılığımızı başından sonuna kadar sürdürdük ve sonuçta da başardık. Artık kazanılan bir Peri var ve hizmet bekleyen bir Peri var. Mazbatalarımızı alıp görevimize başladığımız andan itibaren halkımıza verdiğimiz sözleri yerine getirmek için hızlıca kollarımızı sıvayıp, çizmelerimizi giyip çalışmalarımıza başlayacağız."
 
Çelebi, Peri'de ortaya çıkan sonuçları ise şöyle değerlendirdi: "Beldemizin yapısı çok farklı. Tek bir seçmene hitap eden bir siyasi yapısı yok. Çok farklı siyasi seçmeni barındıran bir yapısı var. Bir önceki seçimle kıyaslandığında önemli oranda bir oy düşüşü yaşanmış görünüyor ama bizim aldığımız oy, dönem koşulları da değerlendirildiğinde önemli bir yerde duruyor. Kayyum atanan belediyelerden bir yerdi. 'Yeniden kayyum atanır mı?' kaygısı insanların tercihlerinde önemli bir etki oldu. Bu kaygı ile bize oy vermeyen seçmenlerimiz de oldu. Doğal olarak bu tür yan etkenleri de düşündüğümüzde seçmenlerin bu yönlü tercih yapmış olmalarını kısmen doğal karşılıyoruz." 
 
Buna rağmen, halkın büyük oranda iradesini sandığa yansıttığına işaret eden Çelebi, "İnsanların güvenini yeniden kazanmak için yoğun bir çaba sarf ettik. Büyük oranda başarılı olduğumuzu da düşünüyoruz. Yüzlerce insan bu çalışmada gönüllü olarak yer aldı, emeklerini kattılar. Her kesimi kapsayan, her kesime dokunduğumuz onlarca etkinlik yaptık. Bu da çalışmamızın hem renkli, hem farklı, hem de güven verici olmasını sağladı. Kazanmamızda da bunun önemli bir etkisi olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.
 
'HALKLA BİRLİKTE YÖNETMEK İÇİN 'HALK MECLİSLERİ KURACAĞIZ''
 
Halkçı demokratik bir belediyecilik anlayışı ile hizmet üreteceklerinin altını çizen Çelebi, halkla birlikte yönetmek için halk meclisleri kuracaklarını vurguladı.
 
Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Halkla birlikte yönetmenin temel ayağı, halktan oluşan meclisler kurmaktır. Dokuz mahallemiz var. Buralarda büyük bir irade koyarak meclislerimizi oluşturacağız. Mahalle meclisi temsilcilerimiz olacak. Temsilciler, belediye meclisi üyeleri ve muhtarlarımızla birlikte düzenli toplantılar alacaklar. Meclis toplantılarında alınan kararlar, halkın talep ve eleştirileri belediyemizin toplantılarına raporlarla taşınacak. Bu toplantılarda her şeyi ele alıp birlikte karar vereceğiz ve hayata geçireceğiz."
 
ÇİFTÇİLER, GENÇLER, KADINLAR İÇİN PROJELER
 
"Bölgenin temel ihtiyacı ekonominin geliştirilmesi ve işsizliğin azaltılması" diyen Çelebi, tarım ve hayvancılığın da geçim kaynağı olduğunu söyledi. Çelebi, "Doğal olarak burada üretim yapan çiftçilerimizin ürettiğini rahatlıkla tüketeceği bir mekanizmanın oluşturulması lazım. Bunun için de çiftçilerle yaptığımız toplantıda kooperatifin olmazsa olmaz olduğu önümüze çıktı. Biz de, çiftçilerimiz hasatlarını topladığında rahatlıkla teslim edebilecekleri bir kooperatifi hızla kuracağız ve Temmuz sonunda çiftçilerimiz kendi ürünlerini kooperatifimize teslim etmeye başlayacaklar."
 
Gençlerin ve çocukların sosyal yaşamlarını değiştirmek, geliştirmek için de projeler üreteceklerini söyleyen Çelebi, şimdilik önlerinde bir kültür merkezi projesi olduğunu söyledi. Çelebi, hızla bu projeyi hayata geçirmek istediklerini kaydetti.
 
Çelebi, genç nüfusun üretime katılmasını sağlamak için de kimi projeler önlerinde koydukların ve bunları hayata geçirdiklerinde işsizliğe küçük de olsa bir çözüm üretebileceklerini söyledi.
 
Çocukların seçim çalışması boyunca yanlarında olduklarını, çalışmaları renklendirdiklerini hatırlatan Peri Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Çelebi, "Çocuklarımıza parklarını yenileyeceğimize dair söz verdik. İlk işlerimizden biri de bu olacak. Yaza, onların oynayabilecekleri parklar hazırlamak istiyoruz" dedi.
 
'DAHA GÜZEL BİR PERİ'Yİ HALKIMIZLA İNŞA EDECEĞİZ'
 
Çelebi, konuşmasını şöyle tamamladı: "Halkımız emin olsun ki, verdiğimiz sözlerin hepsini yerine getireceğiz. Eziyet çekeceksek birlikte, sevineceksek birlikte sevineceğiz. Daha güzel bir Peri'yi birlikte inşa edeceğiz. Onlar bize, biz de onlara güvendik. Bu güven Peri'yi daha güzel bir belde haline getirecektir."
 
DOĞAN: İRADEMİZİ GERİ ALDIK
 
Peri Belediye Eşbaşkanı Songül Doğan, kar, kış, yağmur demeden her türlü zorluğa rağmen çalışmalarda yanlarında olan herkese emeklerinden dolayı teşekkür etti. Doğan, "İrademizi geri aldık, evet. Belediyemizi, bundan sonra da halkımızla beraber, ortak kararlarla yönetmeye devam edeceğiz. Halkımızın güvenini boşa çıkarmayacağız."
 
Seçim çalışmaları boyunca kadınların büyük bir emek harcadığını vurgulayan Doğan, özellikle kayyum tarafından yönetildiği süreç boyunca belediyenin kadınlar için hiçbir hizmet üretmediğini ve kadınların bundan şikayetçi olduğunu söyledi. Kazanmalarının özellikle kadınlarda büyük bir heyecan yarattığını söyleyen Doğan, kadınların bundan sonra daha rahat belediyeye geleceklerini, sorun ve taleplerini ileteceklerini söyledi.
 
'KADIN MECLİSLERİNİ KURACAĞIZ'
 
Hiç zaman kaybetmeden hızlıca kadın meclislerini kurmaya başlayacaklarını belirten Doğan, "Kadın emeğinin, üretiminin görünür olması ve sosyal yaşamın oluşturulması için kimi projelerimiz var. Bunları kadınlarla birlikte tartışıp, birlikte belirleyeceğiz. Kooperatifler kuracağız. Ayrıca kapalı olan bir süt fabrikamız var, açtığımız durumda kadınların üretime katılması için önemli bir adım atmış olacağız. Bu sosyal hayatın değişmesi bakımından da önemli bir değişim olacak. Kadınların ev işlerini yapmak dışından bir hayatları yok, erkekler hep kahvede. Ekonomik olarak olanak yaratılması bir sosyal hayatın kurulmasını da getirir."
 
Şiddet gördüğü için ayrılan ve maddi anlamda desteğe ihtiyacı olan kadınların olduğunu söyleyen Doğan, "Önceliğimiz onlara geçinebilecekleri bir iş ortamı ve üretim alanı sunmak olacak" diye belirtti.
 
Doğan, "Her gün beşten sonra evimize gitmeyeceğiz, halkımızla iç içe olup, onlarla zaman geçireceğiz. Onların sorun ve sıkıntılarına ortak olacağız" dedi.