6 Mayıs 2024 Pazartesi

HDP Muş'ta seçim sonuçlarına itiraz etti

Çoğunluğu HDP'nin 2 bin 500 oyun geçersiz sayıldığı Muş'ta oyların yeniden sayılması için itiraz edildi. Eşbaşkan adayı Sırrı Sakık, "Halkın iradesi gasp edildi. Hakkımızı kimseye vermeyiz. Sonuna kadar direneceğiz" dedi.
Muş'taki seçim sonuçları ve HDP'nin iptal edilen oylarına ilişkin Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP Muş Milletvekili Mensur Işık, Muş Belediye Eşbaşkan adayları Sırrı Sakık ve Sibel Genç'in katılımıyla basın açıklaması yapıldı.
 
'TEKRAR SAYIM YAPILMASINI İSTEYECEĞİZ'
 
Burada konuşan Sakık, ellerindeki verilere göre, Anadolu Ajansı'nın (AA) açıkladığı verilerin gerçek olmadığını belirtti.
 
Yaptıkları incelemede 103 sandıkta hatalar tespit ettiklerini belirten Sakık, "Bu hataların düzeltilmesi için İl Seçim Kurulu'na itiraz edeceğiz. Toplamda 2 bin 500 oy geçersiz sayılmış. Geçersiz sayılan oyların çoğu bizlerin oyudur. Arkadaşlarımızın tespitiyle bizlerin oylarının bir kısmı bağımsızlara ve başka partilere kaydırıldığını tespit edilmiş. Bizler tüm bunlara itiraz ederek, tekrar sayım yapılmasını isteyeceğiz" diye konuştu.
 
'AKP'NİN TALEPLERİ OLUNCA YSK YERİNE GETİRİYOR'
 
Muş'ta sıkıyönetim anlayışıyla seçime gidildiğini ifade eden Sakık, "Sonuçlar açıklanmadan her yere polis ve asker yerleştirildi. Dün seçim kurulunu güvenlik güçlerinin nasıl ablukaya aldıklarını gördük.  Buradan açık ve net bir şekilde söylüyoruz. Dünkü uygulamada yeni bir kayyumun Muş'a atandığına tanıklık ediyoruz. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Yasal olarak tüm haklarımızı kullanacağız. İl Seçim Kurulu'ndan dileğimiz bu talebi yerine getirmesidir. Başka yerde AKP'nin talepleri olunca YSK yerine getiriyor" dedi.
 
'TÜM HALKIMIZIN İRADESİNE SAHİP ÇIKMASINI İSTİYORUZ'
 
2014 yıllında yapılan yerel seçimlerde Ağrı'da yaşadıklarını hatırlatan Sakık, "Ağrı'da halkımızın dik duruşuyla aldığımızı tüm kamuoyu aldığımızı biliyor. Aynı durumda olan Muş'ta da hakkımız olan, gasp edilen ve resmen kayyum atanan süreci biz kabul etmiyoruz. Yani bütün bu hukuksuzlukları ve haksızları reddediyoruz. Halkın iradesini biran önce halka teslim edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Mücadelemizi bu yönde sürdüreceğiz. Tüm halkımızın iradesine sahip çıkmasını istiyoruz" diye konuştu.
 
Açıklama bittikten sonra heyet İl Seçim Kurulu'na geçerek itirazda bulundu.