25 Nisan 2024 Perşembe

HDP: Kürt gazeteciliğinin 121. yılı kutlu olsun

HDP Kürt gazeteciliğinin 121. yıldönümü dolayısıyla açıklama yayınladı, baskı ve zora rağmen halkların sesi olmaya devam eden gazetecilerin günün kutladı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Basından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış, 1898'de yayın hayatına başlayan, ilk Kürtçe yayın olan Kürdistan Gazetesi'nden bugüne kadar gelen Kürt gazeteciliğine yönelik baskı ve saldırılara dikkat çekti.
 
Mîqdad Mîdhed Bedirxan tarafından, 22 Nisan 1898'de, Kürdistan Gazetesi'nin Kahire'de basılmasının üzerinden 121 yıl geçtiğini hatırlatan Barış, bu nedenle her 22 Nisan'ın "Kürt Gazetecilik Günü'' olarak kutlandığını hatırlattı.
 
Barış, 1990'lı yıllarda Kürt toplumunun sesi olmaya çalışan çok sayıda Kürt gazetecinin katledildiğini, tutuklandığını anımsattı, dünden bugüne baskı ve şiddet ortamının değişmediğini ve Kürtçe basın faaliyetlerinin bu günde engellenmeye çalışıldığını söyledi.
 
OHAL'in ardından onlarca basın yayın kuruluşunun kapatıldığını hatırlatan Barış, buna rağmen özgür basının halkların sesi olmaya devam ettiğini kaydetti ve ekledi: "121 yıl önce başlayan bu onurlu yolculukta halkının sesi olanları, hakikatin yolunu aydınlatan özgür basın emekçilerini kutluyor, bu mücadelede katledilen ve gözaltında kaybedilen basın şehitlerini rahmet, minnet ve saygı ve ile anıyoruz."