2 Mayıs 2024 Perşembe

HDP: KHK'lı sağlık emekçilerinin göreve dönüşü sağlanmalıdır

HDP Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüleri Nejla Kural ve Samet Mengüç, salgınla mücadele sürecinde deneyimli sağlık emekçilerine ihtiyaç olduğunu belirterek, KHK ile ihraç edilen sağlık emekçilerinin derhal ida edilmesi için çağrı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüleri Nejla Kural ve Samet Mengüç, KHK ile ihraç edilen sağlık emekçilerinin görevlerine iade edilmeleri için bir kez daha iktidara çağrı yaptı. 

Sağlık hizmetinin, bir süredir halk sağlığı yaklaşımı ile değil, "Sağlıkta Dönüşüm Programı" ile kâr ve verimlilik hesaplarıyla yönetildiği kaydedilen açıklamada, yakın zamanlarda kendilerine yakın devlet hastanelerini yitiren halkın, artık gidebileceği yerlerin şehirlerin dışında olan şehir hastaneleri olduğu atırlatıldı. 

Açıklamada, "AKP-MHP iktidarı, neoliberal ve muhafazakâr ‘betonlaşma' politikalarını izlerken halkın sağlığını unuttu. Halk sağlığı ve sağlık sisteminin içinde bulunduğu vahim durumu Korona Virüs salgını yeniden hatırlattı. Salgının bulaşma hızı arttığı için vaka ve ölümlere dair eğriler hızla tırmanmaktadır" denildi.

'12 BİN SAĞLIK EMEKÇİSİ İHRAÇ EDİLDİ'
12 bin sağlık emekçisinin KHK'larla ihraç edildiği anımsatılan açıkalmada, "Yaklaşık 4 yıldır, KHK'ların ek listelerinde ruhsuz bir sayı ile damgalanmış olan sağlık emekçileri birçok hakları askıya alınmış biçimde çok güç koşullara karşın yaşama tutunmaktalar. Koroavirüs salgını ile mücadelede deneyimli ve nitelikli sağlık emekçilerine ihtiyaç vardır" diye kaydedildi.

'KAMU EMEKÇİLERİ EK LİSTELERDEN ÇIKARILIP İŞLERİNE DÖNMELİDİR'
AKP-MHP iktidarına, bir kez daha KHK ile ihraç edilen sağlık emekçilerini göreve iade etmeleri için çağrı yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Kuşkusuz görevlerine dönüp dönmeme kararını verecek olanlar onurları incinmiş ve yaşamları altüst edilmiş hekimler ve sağlık emekçileridir. Ne var ki sağlık emekçileri göreve dönmek istemese de bu haksızlıklar giderilmek zorunda! Sadece sağlık emekçileri için değil, göstermelik soruşturmalar ve kurum kanaatleri ile ihraç edilen, mahkemelerden beraat ettiği halde görevlerine döndürülmeyen, dayanaksız iddianamelerle hiç bitmeyen yargı süreçlerine maruz kalan, cezaevlerinde adaleti bekleyen 100 binin üzerinde kamu emekçisi KHK ek listelerinden çıkarılarak işlerine döndürülmelidir."

HDP Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüleri Kurul ve Mengüç, KHK'lılar için şu önerileri sıraldı:

-Korona Virüs salgını ile mücadele ederken pek çok ülke,  emekli sağlık çalışanlarını göreve çağırmaktadır ya da yurtdışından doktor davet etmektedir. Türkiye'de de adaletin ve toplum sağlığını korumanın bir gereği olarak KHK'li hekim ve sağlık çalışanları derhal görevine geri döndürülmelidir. TBMM KHK'li sağlık emekçilerinin göreve dönüşü için yasal düzenlemeleri ivedilikle başlatmalıdır.

-Sağlık emekçileri için başlatılmasını talep ettiğimiz göreve dönüş süreci, Anayasa'nın eşitlik ilkesi gereğince ihraç edilen tüm kamu emekçilerine yaygınlaştırılacak biçimde düzenlenmelidir.

-Sağlık emekçilerinin istihdam sürecinde karşı karşıya kaldıkları ve ayrımcılığı beslediğini düşündüğümüz 'Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması' kriteri yasal bir düzenleme ile ortadan kaldırılmalıdır.

-KHK'liler yıllardır çalışma, eğitim, burs ve diğer haklarını kullanırken ayrımcılığa uğramaktadır. Bu durumda #EvdeKal çağrısına uyulması için yurttaşlara verilecek tüm ayni ve nakdi destekten KHK'lilerin eşit biçimde yararlanmaları konusunda önlemler alınmalıdır.

-Engelli KHK'liler Korona Virüs salgınına karşı en riskli gruplar içindedir. KHK'li engelli bireyler sosyal izolasyonu çok katmanlı biçimde yaşamaktadır. Talep eden engelli bireylere evlerinde Korona Virüs testi yapılmalıdır ve ihtiyaçları ivedilikle giderilmelidir.

-Sosyal mesafeyi korumanın imkansız olduğu ve temel hijyen koşullarının bile sağlanamadığı cezaevlerinde, içinde KHK'lerle ihraç edilmiş bireylerin de olduğu siyasi mahpuslara Anayasa'nın 'eşitlik' ilkesi uyarınca ayrımcılık yapılmamalı, eşit koşullarda infaz indirimi uygulanmalıdır."