18 Nisan 2024 Perşembe

HDP Kadın Meclisi: Êzidî kadınların direnişi bizim direnişimizdir

Êzidî katliamının 4 yılı dolayısıyla açıklama yapan HDP Kadın Meclisi, "Êzidî kadınların direnişi bizim direnişimizdir" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Êzidî katliamının 4 yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada "Êzidî kadınların direnişi bizim direnişimizdir" denildi.
 
Tarih boyunca 73 kez soykırıma uğrayan Êzidî halkına yönelik Şengal'de gerçekleşen soykırımın bugün 4. yılı olduğu hatırlatılan açıklamada, "3 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD çetelerinin, Şengal'e saldırısı sonucu binlerce Êzidî, soykırıma uğramış, o gün 6 bin kadın ve çocuk esir alınmış, 400 bin Êzidî zorla göçertilmiştir" diye belirtildi.
 
IŞİD'in halen 3 bin Êzidî kadın ve çocuğu esir tuttuğu ifade edilen açıklamada, "Aradan geçen zaman içerisinde IŞİD çetelerinin elinden kurtulanların tanıklıklarından öğrendiğimiz, esir alınan kadın ve çocuklara korkunç derecede cinsel işkence uygulandığı, köle pazarlarında para karşılığında verilip zorla din değiştirmeye maruz bırakıldıkları olmuştur. IŞİD çetelerinin özellikle Êzidî kadınlara uyguladığı bu yöntemler IŞİD çetelerinin kadınlar üzerinde iktidarını oluşturma ve bunu sürdürme aracı olarak kullandıklarını göstermektedir" denildi.
 
11-12 Mart 2017 tarihinde Almanya'da Uluslararası Êzidî Kadın Konferansı'nda, IŞİD çeteleri tarafından alıkonulan Êzidî kadınların özgürleştirilmesi için uluslararası düzeyde etkili bir mücadelenin elzem olduğu vurgulanmış ve bu çerçevede 3 Ağustos tarihinin 'Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü' olarak ele alınması kararı alındığını anımsatılan açıklamada, "Bugün Şengal Dağı'nda yaşayan Êzidî halkı, kollektif iradelerini ortaya koyarak Halk ve Kadın Meclislerini oluşturmuşlardır. Ve yine dünya kadınlarını da kadın kırımına karşı mücadele gününe öncülük etme aşamasına getirmiş durumdadırlar. Yine; öz savunmanın bir hak olduğundan hareketle, kendi savunmalarını örgütleyerek, soykırım ve saldırı riski altında olan tüm dünya halklarına ve ezilen tüm kadınlara da örnek olmuş durumdadırlar" diye kaydedildi.
 
HDP Kadın Meclisi açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi:
"Ancak, tüm Ortadoğu'da olduğu gibi, Êzidî halkı üzerindeki IŞİD tehdidi hala devam ettiğinden, bu tehdit ortadan tamamen kalkana kadar mücadele etmek biz kadınların tarihi sorumluluğundadır.
 
"Kadınlar olarak diyoruz ki, IŞİD çete yapılanmasının elinde bir tek kadın kalana kadar hiçbirimiz özgür değiliz!
 
"Soykırım ve kadın kırımı bir insanlık suçudur; suçlular hesap verene kadar adalet arayışımız son bulmayacaktır!
 
"Bir kez daha Şengal'de, Rojava'da, Suruç'da, Ankara Garı'nda ve Kürt kentlerinde sokağa çıkma yasakları adı altında katledilen kadınları özlem ve minnetle anıyor, direnişleri ve mücadeleleri önünde saygıyla eğiliyoruz.
 
"Hep birlikte kadın soykırımının olmayacağı bir dünyada yaşamak dileğiyle…"