28 Mart 2024 Perşembe

HDP Kadın Meclisi: Dayanışmayı büyütecek, mücadeleyi sokakta sürdüreceğiz

HDP Kadın Meclisi, 7 bölgede yaptığı toplantının sonuçlarını açıkladı. Salgın sürecinde de sokaklarda olacağını açıklayan HDP Kadın Meclisi: "Kadın dayanışma ağlarımızı kurup; şiddet, yoksulluk karşıtı, işçi kadınların hakları eksenli mücadeleyi sokakta sürdüreceğiz" dedi.

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Kadın Meclisi, salgın sürecinde kadın süreci tartışmak ve yeni dönemi planlamak için HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran'ın da katılımı ile 7 bölgede gerçekleştirdikleri toplantının sonuç bildirgesini açıkladı.

Kapitalist sistem krizinin salgın döneminde daha da derinleştiği belirtilen açıklamada, işçi, emekçi, ve kadın düşmanı politikaların daha görünür hale geldiği kaydedildi.

Kapitalist üretim biçiminin, büyük bir yıkıma yol açarken, dünya halklarını da her türlü hastalık ve salgına açık hale getirdiğine işaret edilerek, "Erkek egemen kapitalist sistem; işçilere, emekçilere, kadınlara hiçbir çözüm önerisi sunmazken, diğer yandan herkes kendi önlemini alsın diyerek tüm sorumluluğu halka, özellikle de kadınlara yüklemektedir. Emekçiler, bir yandan salgınla boğuşurken öte yandan açlık ve yoksullukla boğuşmak zorunda bırakılmıştır"

‘GÖRÜNMEYEN EMEĞİMİZİ GÖRÜNÜR KILMAK İÇİN YAŞASIN 1 MAYIS'
Kadınların erkeğin eşiti görmeyen anlayışın kadın emeğini de sömürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, şunlar belirtildi: "Erkek egemen kapitalist sistem, eşdeğer işe eşit ücret uygulamayarak, ev içi emeğimizi görünmez kılarak, biz kadınları iki kez sömürüyor. Pandemi döneminde ise erkek egemen kapitalist sistemi ayakta tutmak için, emek sömürüsü daha da arttı. Sermayenin yaşaması için işçileri ölüme terk etmekten, kadınları yoksulluğa mahkum etmekten, ev içi kadın emek sömürüsünü arttırmaktan çekinmeyenlere karşı 2020 1 Mayıs'ında yine yan yana, omuz omuza olacağız. Ve biz HDP Kadın Meclisi olarak bu 1 Mayıs'ta, ‘Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz, özgürlüğümüz için Yaşasın Kadın Dayanışması, Yaşasın 1 Mayıs' diye haykıracağız."

‘KADIN DÜŞMANI POLİTİKALARA İZİN VERMEYECEĞİZ'
AKP-MHP faşist iktidarının, kadın düşmanı politikaları kadınların yaşamlarını, haklarını ve kazanımlarını gasp etmekle tehdit ettiğini, kadınların emeklerinin, siyasal mücadelesinin baskı ve zor ile etkisiz ve görünmez kılınmak istendiği ifade edildi.

Bildirgede şunlar belirtildi: "Cezaevlerinde halen aralarında kronik hastalıkları da olan binlerce kadın tutsak, salgına karşı korumasız bırakılırken; kadın katilleri, tacizcileri infaz yasasıyla serbest bırakıldı. Üstelik, kadına yönelik suç işleyen binlerce erkek hiçbir önlem alınmadan cezaevlerinden salındı. Kadınların yaşamına yönelik büyük bir tehdit oluşturan bu düzenlemenin sonuçlarını çok kısa sürede yaşayarak gördük. Bu erkekler kadın ve çocukları öldürmeye, şiddet uygulamaya devam etti. Yetmedi bu yasaya çocuk istismarcılarını serbest bırakmayı eklemek istediler."

'EVDE ŞİDDET VAR HAYAT EVE SIĞMIYOR'
"'Hayat eve sığar' denildi ama o evlerde kadına yönelik şiddete karşı önlem alınmayarak, kadınlar virüs sebebiyle değil, erkek şiddeti ile ölüme terk edildi. Kadınların şiddet gördüğünde başvurdukları "ALO 183" hattının şiddete karşı acil yardım hattı olmadığı salgın döneminde bir kez daha ortaya çıktı. "Çoğu kadının şiddet anında ikinci defa arama şansının olmadığı hat, yoğunluk gerekçesiyle açılmıyor. Üstelik bu süreçte uygulanan sokağa çıkma yasakları da evinde şiddet gören kadının, sokağa çıkmasını engelleyerek, şiddetten korunmasının önüne geçiyor. Kadınlar, kapasite dolu denilerek sığınaklara alınmıyor, sınırlı sayıdaki sığınaklar da kapatılıyor. Yine şiddet gören kadınlar yoğunluk gerekçesiyle karakollarda şikayet dilekçesi veremeden, hastanelerde darp raporu alamadan geri gönderiliyor."

Salgın öncesi zaten işsiz ve yoksul olan kadınların bu süreçte daha da yoksullaştığı ifade edilen bildirgede,  çok sayıda kadının işsiz kaldığı hatırlatıldı.

'MAHALLELERDE, SOKAKLARDA, KÖYLERDE ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ'
HDP Kadın Meclisi, salgın sürecinde gerekli önlemler alınarak örgütlülüğünü geliştirmek ve kadınlarla yan yana olmak için sokaklarda, mahallelerde, köylerde çalışmalarını sürdüreceğini belirterek, "Kadın dayanışma ağlarımızı kurup; şiddet, yoksulluk karşıtı, işçi kadınların hakları eksenli mücadeleyi sokakta sürdüreceğiz" dedi.

Bildirgede, alınan kararlar ise şöyle sıralandı: 
-Sağlık, gıda, enerji gibi zorunlu çalışma sektörleri dışında çalışan tüm kadınların ücretli izne çıkarılması, işten atmaların yasaklanması;

-İşten çıkarılan, kayıtdışı, güvencesiz, ev eksenli çalışan kadınlar başta olmak üzere tüm işçilere, işsizlik ödeneği bağlanması;

-ALO 183 hattının acil şiddet hattına dönüştürülmesi;

-İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı kanunun uygulanması;

-Salgın döneminde sığınak ve acil barınma ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla sığınak olarak kullanılabilecek mekan ve alanların sayısı ve kapasitesinin artırılması, sığınaklarda gerekli sağlık tedbirlerinin alınması;

-Küresel salgın sona erene kadar, elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet faturaları ve kira bedelinin devlet tarafından karşılanması, ücretsiz gıda yardımı yapılması;

-Cezaevlerinin bir an önce boşaltılması, cezaevlerinden tahliye olan ya da olacak kadına yönelik şiddet uygulayan, uygulayabilecek kişilere yönelik denetimi sağlayacak mekanizmaların oluşturularak, kadınların şiddet ve katliamlardan korunması;

-Suriye'ye yönelik işgal politikalarından, Güney Kürdistan'a yönelik saldırganlıktan vazgeçilmesi; için mücadele edeceğiz."