20 Nisan 2024 Cumartesi

HDP kadın adaylarını tanıttı

HDP, Türkiye'nin tüm farklılıklarının yer aldığı aday listesini açıklamasının ardından bugün de kadın aday tanıtımını gerçekleştirdi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Türkiye'nin tüm farklılıklarının yer aldığı aday listesini açıklamasının ardından bugün de aday tanıtımı gerçekleştirdi.
 
Ankara İnşaat Mühendisleri Odası Toplantı Salonu'ndaki tanıtım toplantısına tüm adayların yanı sıra demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve kadın kurumlarının temsilcileri de katıldı. Toplantı salonuna seçimlerin ana sloganı olan "Senle Değişir", "Bir oy Demirtaş'a bir oy HDP'ye", "Kadınlarla değişir", "Gençlerle değişir", "Em li virin em dikarin" yazılı pankart asıldı.
 
Tanıtım öncesi salonda polis köpeği eşliğinde arama yapıldı. Salona girenler de HDP'li görevliler tarafından arandı. Salon çevresinde ise yoğun polis önlemleri dikkat çekti.
 
Toplantı salonunda kadınlar salonun en önünde yerlerini alırken, erkekler arka sıralarda oturdu.
 
Kadın milletvekili adaylarının büyük bir bölümü yöresel kıyafetleriyle salona geldi. Sahneden HDP'nin seçim kampanyasında kullanacağı seçim müzikleri de ilk kez çalındı.
 
Toplantı saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan konuştu.
 
BARAJLARI EN İYİ KADINLAR TANIYOR
 
Buldan şöyle konuştu:
"Biz kadınlar, irademiz, bedenimiz, kimliğimiz ve emeğimiz üzerindeki barajları her gün hissediyor, her gün bu barajlara karşı mücadele ediyoruz. Kurallarını etrafımızdaki erkeklerin koyduğu bu dünyada, hayatımızın önüne konulan barajları, en iyi biz kadınlar tanıyoruz.
 
"AKP iktidara geldiği günden beri biz kadınlar zaten OHAL koşullarında yaşıyoruz. 16 yıldır uyguladığı kadın düşmanı, cinsiyetçi ve ayrımcı politikalar biz kadınlara ölüm, yoksulluk, baskı ve şiddet olarak geri dönüyor.
 
"Devlet ve erkek şiddetinin; bizleri susturmaya, sindirmeye, özgürlüğümüzü sınırlamaya sesimizi, sözümüzü ve toplumsal değişimdeki öncü rolümüzü engellemeye çalışması ataerkil devletin ve desteklediği, kolladığı erkeklerin korkularının göstergesidir.
 
"Biz kadınlara yönelik ayrımcılık, irademizin bastırılması, baskı ve şiddet, bir kadına yönelmiş görünse de, aslında tüm kadınları, hepimizi susturmayı, bedenlerimizi ve hatta zihinlerimizi kontrol altına almayı hedeflemektedir."
 
BİZ TOPLUMUN YARISIYIZ
 
"Biz toplumun yarısıyız, Meclis'te de Belediyelerde de, her kurumda eşit temsil edilmek istiyoruz" diyerek hayata geçirdikleri eşit temsil ve eşbaşkanlık sisteminden korktukları için seçilmiş kadınların milletvekilliklerini düşürdüğünü, kadın siyasetçileri rehin alarak siyasette kendi sözleriyle var olmalarının engellenmek istendiğini belirten Buldan, "Fakat aynı zamanda tüm bu politikalara, irademize yönelik saldırılara ve barajlara karşı çıkabilen, kadın dayanışmasıyla güçlenenler de biz kadınlarız" diye kaydetti.
 
Şiarlarının "yeni yaşam için cesaret ve dayanışma" olduğunu vurgulayan Buldan, "Bizler, dünyanın ve Türkiye'nin neresinde yaşarsa yaşasın barajlar ve engellerle karşılaşan, ötekileştirilen, dışlanan, şiddete ve haksızlığa uğrayan kadınlarla dayanışma içinde olmaya cesaret edebilenleriz" diye belirtti.
 
Buldan konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bunu başaran kadınlar olarak, bugüne dek üzerimize örtülmeye çalışılan tüm geceleri zapt ettik; bize yasaklanan sokakları karış karış geri aldık; okullarda, evde, tarlada, işyerlerimizde, üniversitede, zindanda ve Mecliste kendi sözümüzün sahibi olabilmek için tüm irademizi ortaya koyduk.
 
"Önümüzde yürünmesi gereken çok yol, elde etmemiz gereken çok başarı var! Hem kadınların ve hem de partimizin önünde aşılması gereken barajlar var! Ancak bunun karşısında biz kadınların mücadelesi de direnişle, cesaretle, dayanışmayla her geçen gün hızla büyüyor. Biz kadınlar faşizmi, panzehiri olan demokrasi ile yeneceğiz."
 
HDP olarak mücadele ve özgürlük iddialarının çok büyük olduğunun altını çizen Buldan, "Bizler çok iyi bildiğimiz bir şeyi bütün inanç ve kararlılığımızla bütün kadınlara haykırıyoruz! Işığımız varken karanlıklara mahkum değiliz! Sesimiz varken sessizliğe mahkum değiliz!Bilincimiz, özgücümüz varken köleliğe mahkum değiliz! Mücadele örgütlülüğümüz varken sömürüye mecbur da değiliz mahkum da değiliz! Bizler kul değil, köle değiliz, çaresiz hiç değiliz!" diye konuştu.
 
KADINLAR GÜMBÜR GÜMBÜR GELİYOR
 
"Bilinçleniyoruz, örgütleniyoruz, mücadele ediyoruz" diyen Buldan, "Her yeni gün daha da çoğalıyoruz daha da büyüyoruz! Var olduğumuz her yeri kendi ışığımızla, kendi sesimizle, kendi irademizle aydınlatıyoruz! Güçlendiriyoruz aynı zamanda! İşte bakın bugün buradayız yana yanayız, berberiz, örgütlüyüz güçlüyüz! Halkların Demokratik Partisiyle bütün ezilenler gibi kadınlar da gümbür gümbür geliyor!" dedi.
 
Buldan konuşmasının devamında şunları belirtti:
"-Kadınlara biçilen sınırları aşa aşa geliyoruz! Ataerkil zincirleri kıra kıra geliyoruz!
-Dalga dalga saçlarımızla, başörtümüzle, heftrengimizle, egalimizle geliyoruz!
-Kahkahalarımızla, tilililerimizle geliyoruz!
-Kadınların binlerce yıllık kara yazgısını değiştirmeye geliyoruz! 
-Bütün sömürme biçimlerine karşı itirazımızla geliyoruz!
-Bütün baskılara karşı direncimizle geliyoruz!
-Başı dönmüş savaş çığırtkanlarına karşı; sevgiyi, barışı kucaklayıp geliyoruz!
-Kadınlar olmazsa olmaz biliyoruz! Demokrasiyi, eşitliği, adaleti bir an evvel canım ülkemizde hakim kılmak için geliyoruz!
-Tek adama ve bütün tekçiliklere karşı; tek cinsiyetin, tek ulusun, tek dinin, tek dilin, tek rengin üstünlüğüne karşı bütün farklılıklarımızla bütün zenginliklerimizle geliyoruz!"
 
'KADININ FENDİ TEK ADAMI YENDİ'
 
24 Haziran'da "Kadınların fendi tek adamı yendi" diyeceklerini ifade eden Buldan, "'Tek adam' ya da 'Hep adam' sistemine her zamankinden daha büyük bir umutla karşı çıkıyoruz. Herkes şunu bilmeli ki; kadınlar biat etmiyor, Özgürlüğümüzde Israr Ediyoruz. Kadınlar faşizme karşı mücadelede kararlı. Böyle gitmez, kadınlar izin vermez. Yanlış hesap kadınlardan dönecek. 25 Haziran'da o sarayı kadın bakanlığı ve engelleri kaldırma bakanlığı olarak kullanacağız. Saraydaki Bin Odayı Başta İstanbul Sözleşmesinin Uygulanması Olmak Üzere Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelenin Koordinasyon Merkezi Olarak Kullanacağız" diye belirtti. 
 
DÜNYA BİZİMLE DEĞİŞECEK
 
Buldan konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İnanın ki dünya bizimle değişecek, bu düzen bizimle değişecek herşey bizimle güzelleşecek! Bizler sıradan bir siyaset mücadelesi vermiyoruz! Bizler bu mücadeleyi verirken kendimizi küllerimizden yaratıp yolumuzu açıyoruz! Ve aynı zamanda bizler birikimlerimiz, özgürlük kararlılığımız ve eşitlik mücadelemizle yalnızca cins mücadelesi vermekle kalmıyoruz topluma da öncülük ediyoruz! Şunu çok iyi biliyoruz! Ve HDP olarak şunu söylüyoruz. Herşey kadınla değişir! Bu sömürü düzeni, bu adaletsizlik, bu talan ve yıkım iklimi kadınla değişir! 
 
"Eşitsizlik üzerine kurulu bu toplumsal yapıyı eşitlik ile yeniden kuracağız. Yaşamı biz kadınlar yaratıyoruz! Bizler üretiyoruz! Bu nedenle bizler bu hayatın nesneleri değil özneleriyiz! Hayatın gerçek sahipleriyiz! 
 
YAŞAMI İNŞA EDECEK GÜCÜMÜZ VAR
 
"Yaşamı inşa edecek bilincimizde var, gücümüzde var, sözümüz de var! Kendi öz dinamiklerimize dayanarak direneceğiz, mücadele edeceğiz, kazanacağız! 24 Haziran'da kadınların özgücü, kadınların mücadele birliği, kadınların ittifakı HDP ile kazanacak! Biz de diyoruz ki; Evet, değiştirecek gücümüz var ve biz kadınlarla değişecek. Özgür yarınların teminatı kadınların mücadelesidir, bu mücadele yükselmeye devam edecek.
 
"Her şeye rağmen direnen, mücadele eden, sokakları OHAL şartlarında bile terk etmeyen bir kadın hareketi var ve tek adama geçit vermeyecek.
 
HDP'DE KENETLENELİM
 
"Çağrımızı bir kez de burada tekrarlamak istiyoruz: Partimizin oy oranı bıçak sırtındadır, çalamayacakları kadar oya ihtiyacımız var. Bu yüzden HDP'de kenetlenelim, barajları aşıp gelelim.
 
"Bizler aday olalım, bizler sokakta olalım, alanlarda olalım, bizler sandık başında olalım, bizler eve ev dolaşalım, bütün kadınlarımızın elinden tutalım geleceğimize sahip çıkalım.
 
"24 Haziran seçimleri toplumun tamamı gibi kadınlar içinde hayati önemdedir! 24 Haziranda kadınların ittifakı kazanacak diyoruz."
 
24 HAZİRAN AKŞAMI KADINLARIN ZAFERİNİ KUTLAYACAĞIZ
 
Buldan'ın ardından Kandıra F Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan siyasi kadın tutsakların etkinliği yolladığı mesaj okundu.
 
Mesajda şu ifadelere yer verildi:
"Bu zorlu süreçte kadın taleplerinin taşıyıcısı kadın özgürlük mücadelesinin temsilcileri olarak önemli bir görev ve sorumluluk üstlendiniz.
 
"Öncelikle kucak dolusu sevgi, umut, güç ve moral gönderiyor, başarılar diliyoruz. Memleketin halini tarif etmeye gerek yok. Faşizmin zulmünü halklarımıza dayatılan savaşın yıkımını, erkek şiddetini, kadına dayatılan köleliği en yıkıcı şekilde yaşıyoruz. Ama bu gidişatı durdurabiliriz. 
 
"Erkek egemenliğinin, baskı ve şiddetin en katmerli hali olan faşizmi durduracak gücü kadınlar olarak açığa çıkabiliriz. Size güveniyoruz.
 
"Kadınların büyük bedeller ödeyerek yarattığı özgürlük değerlerini, kadın kazanımlarını daha ileriye taşıyacağımıza inanıyoruz. Kadınların zaferini kutlayacağımız 24 Haziran akşamını sabırsızlıkla bekleyeceğiz.
 
"Yüreğimizle, özgürlük umutlarımızla, zılgıtlarımızla sizinleyiz."