6 Mayıs 2024 Pazartesi

HDP, işçilerin önlem ve ekipman olmadan çalıştırılmasını Meclis'e taşıdı

Koranvirüs pandemisi hızla yayılırken, binlerce işçi ve emekçinin gerekli önlem ve ekipmanlar olmadan çalıştırıldığına işaret eden HDP Milletvekili Koçyiğit, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sulçuk'un yanıtlaması talebiyle önerge verdi.

Halkların Demokratik Partisi Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, inşaat, metal ve tekstil gibi sektörlerde yüzlerce işçinin bir arada, salgına karşı korima ekipmanları olmadan çalıştırılmaya devam ettiğini belirtti. Koçyiğit, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması talebiyle Meclis'e önerge verdi.

Koronavirüs salgınının Türkiye'de ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, birçok iş kolunda işçilerişçilerin hala çalıştığını kaydetti. Koçyiğit, "Market çalışanları, taksiciler, otobüs şoförleri, kargocular, kuryeler, büfe çalışanları ve daha birçok asgari ücretliler işe gitmeye, toplu taşıma kullanmaya devam etmektedir. Özellikle inşaat, metal ve tekstil gibi sektörlerde yüzlerce işçi bir arada, virüs salgınına karşı koruyucu sağlık ekipmanları olmadan işyerlerinde hiçbir önlem alınamadan çalışmaya devam etmektedir. İnşaat İşçileri Sendikası'nın verdiği bilgilere göre; Türkiye'de şuanda inşaat işçilerinin sayısı 1 milyon 200 bin. Bu işçilerin yemekhane, çalışma, dinlenme, soyunma, tuvalet, yatma alanları ortak olup aynı servisleri kullanmaktadırlar. Dolayısıyla buralarda koronavirüs salgının hızla yayılması oldukça yüksek bir ihtimaldir."

Önergede başka örneklere de yer veren Koçyiğit, Bakan Selçuk'un şu soruları yanıtlamasını istedi:

-İnşaat, metal ve tekstil gibi kalabalık iş sektörlerde koronavirüs salgına karşı hangi önlemler alınmaktadır? İşçilere maske, eldiven gibi koruyucu ekipmanalar dağıtıldı mı?  Dağıtıldıysa hangi iş koluna ve kaç adet dağıtılmıştır?

-Koronavüris salgına karşı gerekli önlemleri almayan şirketler hakkında şimdiye kadar kaç inceleme ve soruşturma başlatılmıştır? Bu şirketler hangileridir?

-Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde işçilerin maske ve eldivensiz olduğu yakın mesafede yemek yedikleri, ortak kullanım alalarının temizlik ve hijyenden uzak olduğu görüntüleri basına yansımıştır. Bu görüntüler üzerine söz konusu firmalar hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?  Başlatıldıysa soruşturma nasıl sonuçlanmıştır?

-Koronavirüs salgına karşı alınması gereken önlemler konusunda tüm iş kollarına genelge gönderilmiş midir? Gönderildiyse, işyerlerinde genelgenin uygulanıp uygulanmadığı denetlenmekte midir? Denetleniyorsa hangi periyotlarla ve genelgeye uymayan firmalar hakkında cezai işlemler yapılmakta mıdır?

-Türkiye'de koronavirüs salgını yayılmasıyla birlikte salgına yakalanan işçi var mıdır?  Varsa, toplam kaç işçi salgına yakalanmıştır? Bu işçilerin çalıştığı firmalar hangileridir?

-Emaar şantiyesinde çalışan İmam Bakır adlı bir inşaat işçisinin virüse yakalandığı iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Doğruysa, İmam Bakır'ın son durumu nedir?

-Emaar şantiyesinde şüpheli bir vakanın görülmesi üzerine şantiye karantinaya alınmış mıdır? Karantinaya alındıysa tüm işçilere koronavirüs testi yapılmış mıdır? Yapıldıysa test sonucu pozitif çıkan işçiler var mıdır? Varsa, bunlar kaç kişidir?

-İstanbul Ünalan'da faaliyet gösteren Emaar şantiyesinde çalışan yüzlerce işçinin,  özel kiralanan otobüslerle evlerine gönderilmesinin nedeni nedir? Otobüslerde sosyal mesafe kuralı uygulanmış mıdır?

-Memleketlerine gönderilen Emaar işçilerine koronavirüs testi yapılmış mıdır? Yapılmadıysa bu işçilerin memleketlerine ulaştıklarında aileleri ile temas sağlamada virüsü bulaştırma ihtimali düşünülmemiş midir? Bakanlığınız bu işçilerin kim oldukları ve test taramasından geçirilmesi için Sağlık Bakanlığı'na bir bildirimde bulunmuş mudur?

-Galata Port şantiyesinde 23 Mart 2020 tarihinde 8 işçinin, 50 yaş ve üzeri oldukları için koroavirüs salgınından etkilenebilecekleri gerekçesiyle işten çıkarıldığı iddia edilmiştir. Bu iddia doğru mudur? Doğruysa bu işçilerin mağduriyetleri giderilmiş midir?

-Koronavirüs salgınından dolayı işten ayrılan işçi sayısı kaçtır? Bu işçilerin hak kaybına uğramamaları için ücretleri ödenmiş midir?

-Salgından dolayı işten ayrılmak zorunda kalan ancak işçilerin ücretlerini ödemeyen veya kesinti yapan firmalar var mıdır? Varsa, bu firmalar hangileridir ve haklarında yasal işlem başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa nasıl sonuçlanmıştır?

-Bazı işyerlerinde işçilere salgına yakalanmaları durumunda işverenlerden hiçbir hak talep etmemeleri ve doğacak bütün zararlardan işçinin sorumlu olduğu yönünde taahhütname imzalatılmaktadır. Bakanlığınızın bu taahhütnameden haberi var mı? Varsa, Bakanlığınız işçilerin salgınla işsizlik arasında tercih yapmaya zorlayan işverenler hakkında yasal başlatacak mı?

-Koronavirüs salgının kalabalık iş kollarında daha fazla yayılmaması için acilen bu işyerlerin kapatılarak işçilerin ücretli izne çıkarılması için çalışmanız var mıdır? Aksi takdirde buralarda yaşanacak işçi ölümlerimden Bakanlığınız sorumlu olmayacak mıdır?

-İşsizlik fonundan tüm işsizlerin yararlanması için Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?"