17 Mayıs 2024 Cuma

HDP: İktidar siyasi operasyonlarla seçimlere şimdiden gölge düşürmüştür

Seçimlere saatler kala partilerine yönelik gözaltı operasyonuna ilişkin yazılı açıklama yapan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran "Bu gayrimeşru yöntemler yarın yapılacak seçimlere şimdiden gölge düşürmekte, seçimleri tartışmalı ve şaibeli hale getirmektedir" dedi.
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, bu sabah saatlerinde yerel seçimlere 24 saat kala İstanbul'da çoğu 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde partilerinin belediye meclis üyesi adayı olan 53 kişinin gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yaptı.
 
Süleyman Soylu'nun hedef göstermesi sonrasında gözaltına alınan aralarında HDP Adana İl Eşbaşkanının da olduğu 8 HDP'linin dün tutuklandığını hatırlatan Başaran, "Iğdır'da gözaltına alınan 15 HDP ve DBP yöneticisi 12 gün sonra adliyeye çıkarılmış ve 9'u tutuklanmıştır. Van'da gözaltına alınan 24 kişiden de 14'ü tutuklanmıştır. Urfa'da ise aralarında partimizin belediye meclis üyesi adaylarının da olduğu 11 kişi gözaltına alınmıştır" dedi.
 
31 Mart 2019 yerel seçim çalışmalarımızın başlamasından bugüne 713 gözaltı ve 107 tutuklama olduğunu vurgulayan Başaran, "Seçim süresince partimize saldırarak; belediye eşbaşkan adaylarımızı, belediye meclis üyesi adaylarımızı, il-ilçe eşbaşkanlarımızı, üyelerimizi, sandık görevlilerimizi, parti temsilcilerimizi hedef göstererek; gerekçesiz ve hukuksuz bir şekilde gözaltına alıp tutuklayarak seçim kazanmayı hedefleyen AKP-MHP ittifakı amacına erişemeyecektir" diye belirtti.
 
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın partilerine yönelik saldırı içerikli açıklama ve talimatları, emri altındaki polis ve yargı mensupları tarafından yerine getirildiğini ifade eden Başaran, "AKP-MHP faşizmine dün direndik, bugün direniyoruz ve yarın da sandıklarda direneceğiz. Yarının bugünden tek farkı yarından sonra bu faşist bloğun dağılacak olmasıdır" diye kaydetti.
 
Başaran, "Hukuki dayanaktan uzak yöntemler kullanarak demokratik zeminde siyaset yapan partimize yönelik seçim öncesi bu tip saldırılar 1 Kasım 2015, 16 Nisan 2017 ve 24 Haziran 2018 seçimlerinde işe yaramamıştır, 31 Mart Yerel Seçimlerinde de işe yaramayacaktır. Ancak kafasını kuma gören AKP iktidarı bu başarısız yöntemi kullanmaktan vazgeçmemektedir. Bu gayrimeşru yöntemler yarın yapılacak seçimlere şimdiden gölge düşürmekte, seçimleri tartışmalı ve şaibeli hale getirmektedir. Bizler için; yerel seçimlere gözaltılar, tutuklamalar, ağır baskılar, saldırı ve provokasyonlar ortamında gitmek, direnişin ve AKP-MHP faşist bloğuna ders vermenin gerekçesidir. Tüm halkımızı sandıklara gitmeye, demokratik direniş tavır ve iradesini sandığa yansıtmaya, demokratik Türkiye mücadelesi kararlılığını sürdürmeye davet ediyoruz" dedi.