28 Mart 2024 Perşembe

HDP: Fındık üreticilerinin emeği gasp ediliyor

Fındık üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çeken HDP Giresun İl Temsilcisi Hulusi Bilgin, fındık üreticilerinin emeğinin gasp edildiğini söyledi.

HDP Giresun İl Temsilciliği, fındık üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla Görele ilçesine bağlı Çavuşlu Beldesi'nde basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya HDP PM üyeleri Nuray Bedirkurum, Seçkin Kır ve kentin farklı ilçelerinden gelen fındık üreticileri katıldı. HDP Giresun İl Temsilcisi Hulusi Bilgin tarafından yapılan açıklamada AKP-MHP iktidarının tarım ve hayvancılığı bitirdiği, yoksullaşan köylülerin ise Karadeniz bölgesinden metropollere göç etmek zorunda kaldığı ifade edildi.

'EMEĞİMİZ GASP EDİLİYOR'
Yaşanan göçün nedenini fındık üretiminden elde edilen gelirin yaşam standartlarını karşılamaması olduğunu söyleyen Bilgin, "Bütün bunlar bize gösteriyor ki fındık Karadeniz illerinin olmazsa olmazıdır. Hele ki örgütsüz fındık üreticilerinin yaşamı dahi mustariptir. Fındık olmayınca fındık üreticisi açtır, açıktır" dedi.

Fiskobirlik'in iflas ettirilip, yerine fındıktan anlamayan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) getirildiğini ifade eden Bilgin, "Diğer taraftan İtalyan kuru gıda devi FERRARO şirketi Türkiye'de fındık tekelini eline geçirdiği gibi, öte yandan fındık sanayicilerini de kendine bağlamıştır. Fındık üreticilerinin emeği İtalyan FERRARO tarafından gasp edilmektedir" diye konuştu.

'SORUNLARI ÇÖZMEYE ALTERNATİFİZ'
Yaşanan bu sıkıntılara karşı üreticilerin kendi birliklerini kurması gerektiğini dile getiren Bilgin, "Fındığın tanımı ve tarımı için, fındık üretiminde kadın emeği ve çocuk işçilik için bir çalıştay başlatmalıyız. Bizler HDP olarak fındık üreticilerinin ve fındığın sorunlarını biliyor ve çözmeye alternatifiz. Fındık üreticileri emeğin yüceliğini biliyor ve üreten biziz, yöneten de biz olacağız diyoruz" dedi.