16 Mayıs 2024 Perşembe

HDP esnaf kurye modelinin kaldırılması için kanun teklifi hazırladı

HDP, esnaf kurye sistemi adı altında çalışan işçilerin haklarının gasp edilmesinin engellenmesi için kanun teklifi hazırladı. HDP Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, düzenlediği basın toplantısında yasa tasarısına ilişkin bilgi vererek bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), esnaf kurye modeli adı altında çalışan işçilere yönelik sömürünün sona ermesi için kanun teklifi hazırladı. Meclis Başkanlığına sunulacak kanun teklifine ilişkin HDP Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köşe, HDP İstanbul İl binasında basın toplantısı düzenledi.

İşçi sınıfı hareketinin 1970'lerin başından ve 80'lerden sonra artan oranda heterojen, çok statülü, güvenceli, güvencesiz, taşeron bir görünüm sergilediğini belirten Köse, koronavirüs salgınını bahane eden sermayedarların bu bölünmeyi derinleştirdiğine işaret etti. Evden çalışma, uzaktan çalışma, seyyal, seyyar ve mobil çalışma sisteminin arttığını kaydeden Köse, pandemi nedeniyle yeni bir emek rejiminin inşa edileceğini ve bunun totaliter ve otoriter bir biçimde yapılacağının ipuçları oluştuğunu söyledi.

AĞIR ÇALIŞMA KOŞULLARI VE DÜŞÜK ÜCRET
Covid-19 salgını sürecinde yaşam ve alışveriş alışkanlıklarının değiştiğini belirten Köse, bu dönem içinde kargo ve perakende sektörünün istihdam açısından tek artış gösteren sektörler olduğunu kaydetti. Köse, bu sektörde çalışan emekçilere ağır çalışma koşulları ve düşük ücretlerin yanı sıra örgütsüzlük ve güvencesizlik dayatıldığını söyledi.

'ESNAF KURYE SİSTEMİ YASAL AÇIKTAN YARARLANILARAK ORTAYA ÇIKTI'
Pandemi sürecinde motokurye ve kargo çalışanlarının sayısının arttığını belirten Köse, patronların karlarını katlamak, emek sömürüsünü artırmak için bu sektörde "esnaf kurye sistemi" getirdiğini aktardı. Esnaf kurye modelinin işleyişine ilişkin bilgi veren Köse, "Esnaf kurye modelinde; kurye, bir şahıs şirketi kurmakta ve şahıs şirketi olarak istediği kadar firma ile anlaşma yapabilmektedir. Ana firmanın buradaki avantajı ise SGK, işe giriş gibi şeylerden muaf olmasıdır. Sadece bir sözleşme ile esnaf kurye, ana firmanın hizmet ağına dahil olmaktadır. Dolayısıyla çalışan, istediği firmada istediği saatlerde çalışabilmektedir. Alışveriş uygulamaları sağlayan sektörün patronları, 'kendi işinin patronu ol' sloganıyla kurye emekçilerine dayattığı esnaf kurye modeliyle emekçileri güvencesiz, kuralsız, esnek çalışma saatlerine mecbur bırakmaktadırlar. İşçi haklarını ortadan kaldıran esnaf kurye sisteminde, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve çalışarak emekli olma hakkının bulunmayışı, işçinin ve çocuklarının sağlık sigortası, senelik izin hakkı, bayram tatili, hafta tatilinin olmayışı gibi faktörler çalışanlar aleyhine ciddi hak kayıpları doğurmaktadır" dedi.

'HAYATLARINI RİSKE ATIYORLAR'
Türkiye'de kayıtlı 200 bin motokurye işçisinin yüzde 10'unun şirket bünyesinde çalıştığını kalan yüzde 90'ını kendi hesabına çalışanlardan, yani esnaf kuryelerden oluştuğunu aktaran Köse, kayıtdışı çalışanlarla birlikte 900 bini aşkın kurye bulunduğu bilgisini verdi. Esnaf kurye sistemiyle karını katlayarak arttıran patronların, aynı zamanda bu sistem sayesinde işçileri güvencesiz, sigortasız, sendika üyeliği ve diğer sosyal haklardan mahrum bir şekilde çalıştırma olanağını elde ettiğini belirten Köse, "Sermaye açısından bu bir cennet sistemidir. Kendi hesabına çalışan esnaf görüntüsü verildiği için sendikal haklardan yararlanamayan kuryeler, herhangi bir sendikaya da üye olamamaktadırlar. Ayrıca online ticaret firmalarının erken teslimat rekabetine girmesinin yarattığı zaman baskısı motosikletli kuryeler ve kargo emekçilerinin kendi güvenliklerini ve hayatlarını riske atmaktadır. Yine özellikle kış aylarında bütün uyarılara rağmen olumsuz hava koşullarında çalıştırılan motokurye emekçilerinin can güvenliği de hiçe sayılmaktadır" diye konuştu.

Esnaf kurye sistemiyle çalışan emekçilerin düşük ücretlerle çalışma, iş güvencesi, sigorta, sendika ve diğer sosyal haklardan mahrum kalmaları başta olmak üzere yaşadıkları hak ihlallerinin engellenmesi için gerekli kanuni düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurgulayan Köse, HDP Ekonomi Komisyonu tarafından hazırlanan kanun teklifinin en kısa sürede hayata geçirilmesi için HDP olarak mücadele edeceklerini söyledi.

KANUN TEKLİFİ
HDP'nin hazırladığı ve Meclis Başkanlığı'na sunulacak kanun teklifinde 4857 Sayılı İş Kanunu'na şu eklemelerin yapılması istendi:

"Elektronik ticaret kapsamındaki iş ilişkisinin tespiti
EK MADDE 4- 23/10/2014 tarihli ve 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcı olarak tanımlananların iş organizasyonu kapsamında elektronik ticaretin gerçekleştirilmesi için kişilerle kurduğu ilişkilerin işveren ve işçi arasındaki iş ilişkisi olup olmadığı; taraflar arasındaki ilişkiyi düzenleyen sözleşmenin iş sözleşmesi olup olmadığı dikkate alınmaksızın, çalışma şartları ve çalışma ortamının nitelikleri esas alınarak belirlenir.
Birinci fıkra uyarınca esas alınan çalışma şartları ve çalışma ortamı, elektronik ticaretin gerçekleşmesi için çalışan kişilerin;
a) Bu faaliyetleri karşılığında elde ettikleri gelirin hizmet sağlayıcı ya da aracı hizmet sağlayıcı tarafından belirlenmesi,
b) Kılık kıyafetleri, alıcılara karşı davranışları ve benzeri hususlarda hizmet sağlayıcı ya da aracı hizmet sağlayıcılar tarafından belirlenen kurallara bağlı kalmak zorunda olması,
c) Yeterliliğinin hizmet sağlayıcı veya aracı hizmet sağlayıcılar tarafından denetim ve değerlendirmeye tabi tutulması,
d) Çalışma saatlerini düzenleme, belirli bir süre çalışmama, kendilerine verilen işi yapmama ve benzeri hususlardaki tercihlerini takdirlerine göre belirleyebilmelerinin hizmet sağlayıcılar ya da aracı hizmet sağlayıcılar tarafından kısıtlanması,
e) Diğer hizmet sağlayıcı, aracı hizmet sağlayıcı ve genel olarak üçüncü taraflarla kurabilecekleri ticari ilişkilerinin hizmet sağlayıcılar ya da aracı hizmet sağlayıcılar tarafından kısıtlanması, niteliklerinden en az iki tanesini taşıyorsa ve elektronik ticaretin gerçekleşmesi için çalışan kişi ile hizmet sağlayıcı ya da aracı hizmet sağlayıcı arasında bir iş sözleşmesi bulunmuyorsa, taraflar arasındaki ilişkinin muvazaalı işleme dayandığı kabul edilir ve elektronik ticaretin gerçekleşmesi için çalışan kişiler başlangıçtan itibaren hizmet sağlayıcı veya aracı hizmet sağlayıcının işçisi sayılarak işlem görürler.
Birinci ve ikinci fıkrada belirlenen esaslar doğrultusunda, bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, elektronik ticaretin gerçekleştirilmesi için bir işverene tabi olarak çalışanların bu Kanun ve ilgili diğer mevzuatta işçilere tanınan haklardan yararlanması ve sorumluluklara tabi olması gereği ile beraber hizmet sağlayıcılar, aracı hizmet sağlayıcılar, kendi hesabına çalışan kişiler ve küçük ölçekleri işletmelerin menfaatleri de gözetilerek altı ay içinde çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür."