25 Nisan 2024 Perşembe

HDP Dersim'deki sahte camiileri sordu

HDP, Dersim'de metruk binaların camii olarak gösterilmesine ilişkin Meclis'e soru önergesi verdi.
HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, Dersim'de metruk binaların camii olarak gösterilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a cevaplandırılması talebi ile soru önergesi verdi.
 
Dersim nufüsünun büyük çoğunluğunun Alevi olduğuna dikkat çeken Beştaş, resmi kayıtlara göre 93 camiinin bulunmasının imkansız olduğuna işaret etti. 
 
Beştaş, "Bilgi Edinme Kanunu’ kapsamında edinilen bilgiye göre Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, Ovacık Ziyaret köyündeki metruk bir yapıyı cami olarak gösterip, köylülerin varlığından haberdar dahi olmadığı bir imam atadığı ortaya çıkmıştır. Aynı durumun Pülümür Kırmızıköprü köyü için de geçerli olduğu bilgisi haberlere yansımıştır" dedi.
 
Dersim'de faal kaç cami bulunduğunu soran Beştaş, "Kaç Diyanet personeli, görev yapmadığı halde görevli olarak gösterilmektedir" diye belirtti. 
 
"Dersim'de faal olmayan cami sayısı tespit edilmiş midir? Bu camiler ne zaman kayıtlardan düşülecek ve personelin görevlerine son verilecektir?" diyen Beştaş, "Nüfusunun tamamına yakını Alevi olan Tunceli halkı için neden cem evi yerine cami yapılmaktadır? Bu bir dayatma ve aynı zamanda din ve vicdan hürriyetine müdahale değil midir" diye de sordu.