11 Mayıs 2024 Cumartesi

HDP: Darbeye karşı Sudan halkının yanındayız

Sudan'da yapılan askeri darbeye ilişkin açıklama yapan HDP, askeri darbeyi kınadı, yönetimin sivil inisiyatife devredilmesi gerektiğini ifade etti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sudan'da gerçekleştirilen askeri darbeye karşı açıklama yaptı.
 
"Darbeye karşı Sudan halkının yanındayız" diyen HDP, Sudan halkının, 30 yıllık Ömer El-Beşir iktidarına karşı daha önce başta kadınlar ve gençler olmak üzere sokaklara çıktığını hatırlattı, bu kez de askeri darbeyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Açıklamada, "Mısır’da ve Libya’da olduğu gibi devrimin ve değişimin halktan çalınması riski, Sudan’da da gündeme gelmiştir" denilerek Sudan’da yeni bir diktatörlük inşasına girişildiği kaydedildi.
 
'DARBE İSTİKRARSIZLIĞI ARTIRIR'
 
2 yıllık geçiş sürecini öne süren Askeri Konsey'in, parlamento dahil olmak üzere yerel yönetimlere kadar tüm demokratik kitle örgütlerini kapattığını ilan ettiği hatırlatılarak, bu durumun Sudan’da istikrarsızlığı artıracağına dikkat çekildi.
 
Açıklamada, darbeyi devlet televizyonunda ilan eden Beşir diktatörlüğünün iki numaralı ismi olarak bilinen Askeri Konsey Başkanı Avad Bin Avf’ın, Sudan hükümeti ile ona bağlı hareket eden suç örgütü Cancavit milisleri arasında irtibatı sağladığı kaydedildi.
 
'GÖRÜŞMELER GÖZ BOYAMAK İÇİN'
 
Açıklamanın devamında şöyle denildi: "Bugün itibariyle Bin Avf başkanlığındaki askeri konseyin halk hareketine katılan sivil kesimlerle yapacağı görüşmelerin göz boyamadan başka bir anlam ifade etmeyeceği görülmektedir. Diğer yandan aynı gün içinde Askeri Konsey temsilcilerinin Sudan’da bulunan elçiliklerle gerçekleştirilecek görüşmelerde kendilerini meşru kılmak adına ne tür pazarlıklar yapacaklarını kestirmek zor değildir."
 
'DIŞ MÜDAHALE KABUL EDİLEMEZ'
 
HDP, Sudan’daki darbe sürecine onay verilmemesi çağrısı yaptı, yönetimin sivil inisiyatife devredilmesini istedi. Sudan’a yönelik dış müdahaleler ile bölgenin daha da istikrarsızlaştırılması riskine karşı duyarlı olunması gerektiği de kaydetti.
 
HDP, "Sudan halkının eşit ve özgür bir yaşam için sivil ve meşru bir yönetime kavuşmasını tereddütsüz ve açık bir şekilde savunduğumuzu belirtiyoruz" dedi.