17 Mayıs 2024 Cuma

HDP Covid-19 salgını için genel görüşme talep etti

Koranavirüs salgını ile mücadelenin büyük zafiyetlere yol açtığını ve Türkiye'deki halklarda korku ve panik yarattığını belirten HDP Grup Başkanvekilleri, koronavirüs salgınına yönelik gelişmelerin ele alınması amacıyla Meclis başkanlığı tarafından genel görüşme açılması talebinde bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, koronavirüs (Covid-19) salgınına yönelik gelişmelerin ele alınması amacıyla Meclis Başkanlığı tarafından Genel Görüşme açılması talebinde bulundu.

Genel görüşme talebinin gerekçesinde küresel bir salgın haline gelen koranavirüsün, tüm dünyaya yayılması ile birlikte Türkiye'de de gündemin ilk sırasında yer aldığına dikkat çekildi. 10 Nisan 2020 tarihi itibariyle 307 bin 210 testin yapıldığı Türkiye'de toplam 47 bin 29 vakanın tespit edilmiş olduğuna ve 1006 kişinin yaşamını yitirdiğine yer verilen gerekçede, "Toplumun tamamının sağlığını doğrudan ilgilendiren bu salgında ilk vakanın açıklandığı 11 Mart 2020'den bu yana tam 1 ay geçmiştir. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz ay ilk vakayı açıkladıktan sonra 'Bir veya birkaç vaka salgın değildir. Karantinaya alınmış bir hasta toplumu tehdit etmez' demiş, Türkiye genelinde yayılmayı önleyici tedbirlerin alındığını ifade etmiştir. Ancak buna rağmen koranavirüs salgını tüm ülkeye yayılmış ve toplum sağlığını doğrudan tehdit eder hale gelmiştir" denildi.

'BÜYÜK ZAFİYET YAŞANDI'
Gerekçenin devamında şu ifadelere yer verildi: "Salgınla mücadelede büyük zafiyetlerin yaşandığı ortadadır. 10 Nisan'da saat 22.00 sularında İçişleri Bakanlığı tarafından 30 büyükşehir için açıklanan iki günlük sokağa çıkma yasağı sonrası ülke genelinde ortaya çıkan manzara, sorunun vahametini gözler önüne sermiştir. Halkın ekmek, su gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak için panikle sokağa çıkması kimi bilim insanlarına göre vaka sayısında patlama yaratacaktır. Toplum sağlığı büyük darbe almıştır. Anayasa'ya aykırı bir şekilde, TBMM bypass edilerek ilan edilen sokağa çıkma yasağında halkın temel ihtiyaçları gözetilmemiştir. Bakanlıkların genelgeleri ve afaki açıklamaları ise halkta kafa karışıklığı yaratmaktadır. Koca bir ülke ne yapacağını, kime güveneceğini bilemez hale gelmektedir."

Gerekçede sağlık sisteminde büyük eksiklikler olduğu ve sağlık çalışanlarının büyük risk altında olmasına rağmen çalışanlara maske, elbise ve ekipman temininde bile gecikmeler yaşandığı belirtilerek, "Yapılan resmi açıklamaya göre 601 sağlık çalışanında Korona tespit edilmiştir. Atıl hale gelmiş, kapatılmış kamu hastanelerinin yeniden açılmasına yönelik öneriler de dikkate alınmamıştır. Halka maske dağıtımı tam bir yılan hikayesine dönüşmüş, 4 kez değiştirilen sistem sonrası ücretsiz maskelerin eczanelerde dağıtılmasında karar kılınmıştır. Ancak maske temininde hala büyük sıkıntılar yaşanmaktadır" denildi.

'GENEL GÖRÜŞME ELZEM HALE GELMİŞTİR'
Koranavirüs salgınıyla mücadelede bölgesel ayrımcılık yapıldığına dikkat çekilen gerekçede, "Yerel yönetimlerle işbirliği yapılması gerekirken, salgına karşı canla başla çalışan HDP'li 8 belediyeye kayyım atanmıştır. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehir belediyeleriyle işbirliği yapmak şöyle dursun belediyelerin açtığı dayanışma kampanyaları engellenmiştir. Bunun yanı sıra toplumsal dayanışmayı öngören sivil toplumun yardımlaşma ağları ve kampanyaları da yasaklanmaktadır. Salgının başladığı ilk günlerde TBMM'de bulunan partilerden oluşacak Kriz Komisyonu önerisi de dikkate alınmadığı gibi muhalefet partilerinin talep ettiği araştırma komisyonlarına da kulak tıkanmıştır. Topluma güven vermeyen bu süreç yönetimi Koranavirüs salgını ile mücadelede büyük zafiyetlere yol açmaktadır. Tüm ülke korku ve panik halinde ne yapacağını bilemez halde yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Böyle giderse sürecin daha da kötüleşeceği ortadadır. Daha fazla gecikme ve kötüleşme yaşanmaması için TBMM'de bir genel görüşme açılması elzem hale gelmiştir" diye belirtildi.