18 Nisan 2024 Perşembe

Haziran ayında en az 188 işçi yaşamını yitirdi

İSİG'in Haziran ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre; haziranda en az 188 işçi yaşamını yitirdi.

İşçi Sağlığı ve İş Güveniği Meclisi (İSİG), Haziran ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre haziranda en az 188 işçi yaşamını yitirdi.

İş cinayetlerinin aylara göre dağılımına bakıldığında Ocak ayında en az 114, Şubat ayında en az 133, Mart ayında en az 113, Nisan ayında en az 221, Mayıs ayında en az 165 ve Haziran ayında en az 188 işçi yaşamını yitirdi. 2020 yılının ilk yarısında iş cinayetlerinde en az 934 işçi hayatını kaybetti.

188 emekçinin 147'si ücretli (işçi ve memur), 41'i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştuğu kaydedilen raporda; hayatını kaybedenlenden 4'ü kadın işçi, 184'ü erkek işçi olduğu, kadın işçi cinayetleri tarım ve sağlık işkollarında gerçekleştiği belirtildi.

İSİG raporda şu veriler paylaşıldı:
Sekiz çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım işkolunda gerçekleşti.
Ölenlerin yaş ortalamasına baktığımızda: Kendi nam ve hesabına çalışanlar (çiftçi ve esnaf) 53 yaş, ücretliler (işçi ve memur) 39 yaş...
51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 57 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, tekstil, ağaç, büro, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve belediye işçileri.
8 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi: 6'sı Afganistanlı, 1'i Suriyeli, 1'i Türkmenistanlı.
Ölen işçilerin 3'ü sendikalı. Sendikalı işçiler güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu.
Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, sağlık, güvenlik, gıda, tekstil, ağaç ve enerji işkollarında gerçekleşti.
En fazla ölüm nedenleri sırasıyla trafik/servis kazası, ezilme/göçük, kalp krizi, yüksekten düşme, şiddet, Covid-19 ve elektrik çarpması.

İş cinayetlerinin şehirlere göre dağılımı ise şöyle: 15 ölüm İstanbul'da; 11 ölüm Konya'da; 8 ölüm Sivas'ta; 7'şer ölüm Aydın, Antep ve Kocaeli'de; 6'şar ölüm İzmir, Şırnak ve Zonguldak'ta; 5'er ölüm Bursa, Samsun ve Uşak'ta; 4'er ölüm Ankara, Maraş, Kastamonu, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sakarya ve Urfa'da; 3'er ölüm Elazığ, Giresun, Isparta, Karaman, Kayseri, Malatya, Muğla ve Trabzon'da; 2'şer ölüm Adana, Adıyaman, Artvin, Bartın, Batman, Çankırı, Erzurum, Eskişehir, Kilis, Manisa, Mersin ve Van'da; 1'er ölüm Antalya, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Hakkari, Kırıkkale, Kırşehir, Rize, Siirt, Tekirdağ, Tokat, Yozgat, Cezayir, Çekya, İran, Polonya ve Suudi Arabistan'da yaşandı.