2 Mayıs 2024 Perşembe

'Hasta tutuklu Kaytan'ın tedavisi biran önce yapılmalıdır'

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 246. haftasında Bolu F Tipi Hapishanesi'nde kalan ve epilepsi kriz riski bulunan ağır hasta tutuklu Hayati Kaytan'ın duruma dikkat çekti.
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 246 haftasında Bolu F Tipi Hapishanesi'nde kalan hasta tutuklu Hayati Kaytan'ın durumuna dikkat çekti.
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya gelen inisiyatif üyeleri adına Zarife Çamalan açıklama yaptı. Kaytan'ın 2009 yılında beynindeki tümörden kaynaklı ameliyat olduğunu hatırlatan Çamalan, "Ameliyat sonrasında sağ eli sakat ve büyük oranda kullanamıyor, sol omzunda kurşun yarasından kaynaklı sıkıntılar var. Kar yanığından sağ, sol ayak parmakları kesiktir. Bel ve boyunda fıtık, midede sindirim zayıflığı mevcuttur. Sağlık raporlarına göre el ve ayaklarından kaynaklı yüzde 60 engelli raporuna sahiptir. 2016'da Sincan F Tipi'nden Bolu'ya sevk edilmiştir. Dönem dönem epileptik nöbetler geçiriyor" dedi.
 
KELEPÇELİ MUAYENE DAYATILDI
 
2016 yılında Kaytan'ın beyninin sol bölgesinde kistlerin oluşması tespitiyle Bolu Hapishanesi'nden Üniversite Tıp Fakültesi'ne kaldırıldığını söyleyen Çamalan, "Beyin emarına bakıp beynin her iki tarafında kistleri gördüklerinde, 'Şimdiye kadar Ankara Numune Hastanesi takip etmiş durumu en iyi onlar biliyor' diye 2016 sonbaharında kendisini Ankara'ya sevk etmişlerdir. Ankara'da Numune ve Araştırma Hastanesi'ne sevki yapılmış, ring aracıyla Ankara'ya getirilmiş. Kelepçeli muayene dayatılmış, Onkoloji servisine de gitmek istemiş ise de isteği karşılamadan Bolu'ya geri götürülmüştür" diye konuştu.
 
TEK KİŞİLİK ODADA TUTULUYOR
 
Kaytan'ın Şubat 2018'de tedavisinin tam teşekküllü bir hastanede yapılması gerektiği yönünde bakanlık kararı ile Ankara'ya sevkinin yapıldığın belirten Çamalan, bir süre Numune Hastanesi'nde kaldığını ve daha sonra Sincan Hapishanesi'ne götürüldüğünü ifade etti. Kaytan'ın hastalıkları ve epilepsi kriz riski nedeniyle tek kişilik odada tutulmasının riskli olduğunu söyleyen Çamalan, şunları vurguladı: "Sincan'da tek kişilik odada tutulmuştur. Avukatları tarafından yapılan itirazlar sonucunda tekrar Bolu'ya sevk edilmiştir. Verilen raporlarında cezaevinde nöroloji uzmanı olması gerektiği tespit edilmiştir. Ancak bu imkan kaldığı hastanede mevcut değildir. Hastalıkları oldukça ciddi boyuttadır ve bu nedenle ağır hasta mahpuslar arasındadır."
 
Çamalan, hasta tutuklu Kaytan'ın tetkik ve tedavilerinin aksatılmadan yapılmasını ve kontrollerinin sürekli olarak devam ettirilmesi gerektiğini belirtti. Çamalan, son olarak tüm hasta tutukluların serbest bırakılması gerektiğini ve hükümeti bu konuda adım atmaya çağırdıklarını söyledi.