25 Nisan 2024 Perşembe

Hasta tutsakların yaşadığı sorunlar Meclise taşınacak

İnsan Hakları Derneği ve Ankara Tabip Odası tarafından hazırlanan raporda hasta tutsakların durumuna ilişkin veriler yer aldı. Düzenlenen basın toplantısında hapishanelerde artan ölümlere dikkat çekilirken hasta tutsakların sağlığa ulaşımı önündeki engellerin kaldırılması talep edildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası (ATO), İç Anadolu Bölgesi'ndeki cezaevlerinde tutulan hasta tutsaklara ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. 
 
Basın toplantısında konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Nuray Çevirmen, iki yıldır topladıkları verilerden oluşan raporun, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na sunacaklarını söyledi.
 
Çevirmen, rapor kapsamında Afyon Dinar T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Bolu F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Eskişehir H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Kayseri-Bünyan 2 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Kırıkkale F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Tokat T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda kalan 127 hasta tutsağın evrakını değerlendirdiklerini ifade etti.
 
Adalet Bakanlığı'nın son verilerine göre, 211 bin 274 kapasiteli 449 cezaevinde, 246 bin 426 hükümlü ve tutuklu bulunduğunu hatırlatan Çevirmen, verilere bakıldığında cezaevlerinde sağlık erişiminde yaşanan sıkıntının en temel nedenlerinden birinin cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlü sayısının yüksek olmasından kaynaklı olduğunu belirtti. Çevirmen, cezaevinde kalan hasta tutuklu ve hükümlülerin sağlık haklarına erişiminde büyük sorunlarla karşılaşıldığını vurguladı.
 
MUAYENE VE TEDAVİ HAKKI ENGELLENİYOR
 
Raporda, "kelepçeli muayene ve tedavi, tek kişilik bölmeli ring araçlarıyla sevk, sevklerin uzun sürelere yayılması ve geciktirilmesi, sağlık raporlarının hastalara verilmemesi, cezaevinde kalması mümkün olmayan ağır hasta mahpuslara ‘cezaevinde kalabilir’ raporunun verilmesi, tutsakların tetkik ve tedavileri esnasında ayrımcı ve nefret söylemlerine maruz kalmaları, ilaç temininin gecikmesi ve hastanelerde hastanın takibini yapacak ilgili uzmanlık dalı hekimin bulunmaması, besin değeri düşük yemekler, diyet yemeklerinin verilmemesi, yeterince gün ışığından faydalanılamaması, temiz suya erişimde yaşanan sıkıntı, cezaevinin bulunduğu ilin iklim koşullarına göre ısıtılmaması ve mahkumlara yeterli temizlik malzemesi verilmemesi" gibi bir çok sorun yer aldı.
 
Son dönemlerde cezaevlerinde artan ölüm oranlarına işaret eden Çevirmen,  şunları söyledi: “İç Anadolu Bölgesi’ndeki cezaevlerinde kısıtlı imkanlarla yaptığımız bu çalışma buz dağının küçük bir kısmını göstermektedir. Hasta mahpusların sağlık hakkına erişim sorunun ortaya konmasında ve çözümlerin bulunmasında kapsamlı ve bilimsel bir çalışmanın gerekliliği kaçınılmazdır. Türkiye genelinde 400’ün üzerinde ağır hasta olmak üzere yine tespit edilebilen 1154 hasta mahpus bulunmaktadır."
 
ATO Genel Sekreteri Ali Karakoç ise, hasta tutukluların durumlarının her geçen gün kötüye gittiğine dikkat çekerek, en son Ankara Numune Hastanesi’nde yaşamını yitiren Koçer Özdal’ın son ana kadar kelepçeli olmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. 
 
ATO İnsan Hakları Komisyonu’na da her hafta tedavi yapılmadığı yönünde dilekçe geldiğini belirten Karakoç, hasta tutuklu ve hükümlülerin durumlarının biran önce iyileştirilmesini istedi.