17 Mayıs 2024 Cuma

'Hasta tutsak Mehmet Emin Özkan serbest bırakılsın'

İHD Adana Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi'nde hasta tutsak Mehmet Emin Özkan'ın durumuna dikkat çekti.
İHD Adana Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi'nde hasta tutsak Mehmet Emin Özkan'ın durumuna dikkat çekti. İsmet İnönü Parkı'nda yapılan açıklamaya insan hakları savunucularını yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz, HDP il ve ilçe yöneticileri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAYDER) ile çok sayıda kişi katıldı. Eylemde, "Hasta mahpus Mehmet Emin Özkan serbest bırakılsın" pankartını ve hasta tutukluların fotoğraflarını taşındı.
 
İHD Adana Şubesi Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü Avukat Zelal Demiray, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1993 yılında Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'a yönelik düzenlenen suikasttan sorumlu tutulan Özkan hakkında açılan dava sonucu ortada hiçbir delil olmamasına rağmen müebbet hapis cezası verildiğini ve cinayetin JİTEM tarafından işlendiğinin ortaya çıktığını ve yeniden yargılanmadığını söyledi.
 
Özkan'ın ağır hasta tutuklular listesinde olduğunu belirten Demiray, Özkan'ın durumunu ise şu sözlerle anlattı: "Özkan'ın sağlık durumu her geçen gün daha da kötüye gitmektedir. Mehmet Emin Özkan, yeme, içme, tuvalet, banyo, traş gibi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamamakla birlikte, yaşadığı hafıza kaybı nedeniyle çoğu zaman görüşüne giden kızını tanımakta güçlük çekmektedir" dedi.
 
Özkan'a Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından kendisine verilen yüzde 87 vücut fonksiyon kaybının bulunduğuna dair ve cezaevinde kalamaz raporuna rağmen, İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından kendisine "Cezaevinde kalabilir" raporu verildiği hatırlatan Demiray, Özkan olmak üzere tüm hasta tutukluların serbest bırakılmasını istedi.
 
Açıklama oturma eylemiyle son buldu.