7 Mayıs 2024 Salı

'Hasta tutsak Aysel Tuğluk derhal tahliye edilmeli'

İHD İzmir Şubesi, hasta tutsak Aysel Tuğluk için açıklama yaptı, Tuğluk'un derhal tahliye edilmesini istedi.

İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsak Aysel Tuğluk'un durumuna dikkat çekmek için Konak'taki eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını okuyan İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ayşenur Kizaroğlu, "Siyasetçi Aysel Tuğluk, 28 Aralık 2016 tarihinden bu yana tutuklu olup halen Kandıra 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde tutulmaktadır. Genç bir siyasetçi olan Aysel Tuğluk uzun ve meşakkatli siyasal yaşamı boyunca sayısız zorluğa göğüs germiş, birçok hukuksuzlukla karşı karşıya kalmış ve bunların hepsini mücadelesinin bir parçası görerek sabır ve metanetle karşılamıştır. Ancak sevgili annesi Hatun Tuğluk'un 13 Eylül 2017 tarihinde ölümünün yol açtığı acı daha dinmeden yaşadığı kabulü imkânsız olaylar, yaşamına yeni yükler getirmiştir" dedi.

Annesi Hatun Tuğluk'un Ankara İncek Mezarlığına defni sırasında, annesinin cenazesi ve Aysel Tuğluk özel olarak yönlendirilmiş faşist grubun saldırısına maruz kaldığını hatırlatan Kizaroğlu, bu saldırının Aysel Tuğluk'un hem bedenen hem ruhen ağır biçimde yıpranmasına ve bu yıpranmaya bağlı Demans hastalığının gelişmesine yol açtığını söyledi.

Kizaroğlu, "Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından hazırlanan 12.07.2021 tarihli ve hastanenin çok sayıda biriminin incelemesi neticesinde oluşturulan raporda Aysel Tuğluk'un; 'demans' hastalığından muzdarip olduğu, hayatını sürdürmek için ikinci kişilerin yardımına ihtiyaç duyduğu açık biçimde belirtilmiştir. Kurul, ceza infaz kurumu koşullarında yaşamını yalnız biçimde idame ettiremeyeceğine vurgu yaparak, cezasının infazının ertelenmesi gerektiğini dile getirmiştir" diye kaydetti.

Verilen rapora rağmen Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı; Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu'nun, "hayatını yalnız biçimde idame ettirebileceği" vurgusu taşıyan aynı günlü ve fakat tıbbi dayanaktan yoksun raporunu esas alarak, infaz erteleme talebini reddettiğini belirten Kizaroğlu, "Hukuken verilmesi şart olan infaz ertelemesi kararının geciktirilmesi bir suçtur. Kararın geciktiği her gün suç tekrarlanmaktadır. Kamu görevlilerini bu hukuksuzluğu ortadan kaldırmaya davet ediyoruz. İnsan hakları, adalet ve demokrasi talep eden bütün siyasi ve sosyal kişi, grup ve yapıları bu adaletsizliğe dur demeye çağırıyoruz" diye konuştu.