20 Nisan 2024 Cumartesi

Halk zamlara isyan etti, sokaklara döküldü

Art arda gelen zamlar, rekor üzerine rekor kıran döviz kurları ve artan hayat pahalılığına karşı halk sokaklara çıktı.

Rekor üzerine rekor kıran döviz kurlarına ve üst üste gelen zamlara karşı bir çok kentte sokağa çıkarak "Hükümet istifa" dedi.

ANKARA
Art arda gelen zamlar, rekor üzerine rekor kıran döviz kurları ve artan hayat pahalılığına karşı Ankara'da yurttaşlar sokağa döküldü.

Ankaralılar, AKP iktidarının kendilerini açlığa ve yoksulluğa mahkum eden ekonomi politikalarını pencere ve balkonlarından tencere tava çalarak protesto etmeye başladı. Daha sonra eylem sokağa taştı, geçinemediklerini söyleyen yüzlerce kişi, "Hükümet istifa" sloganlarıyla Esat caddelerinde yürüdü.

Gruplar halinde sloganlarla yürüyen halk eylemlerini Kızılay Caddesi'nde de sürdürdü.

Yürüyüş düzenleyenleri çevredekiler yol boyunca alkışlarla destekledi. Motokuryeler ve araçlarıyla seyreden sürücüler korna çalarak desteklerini ve AKP iktidarına tepkilerini gösterdi.

Ankara Batıkent'te de çok sayıda kişi tencere tavalarla yürüdü. Eylemde "Hükümet istifa", "Zam, zulüm, işkence, işte AKP" sloganları atıldı. Eylemi gören pek çok kişi de evlerinden çıkarak yürüyüşe destek verdi. Halk yürüyüşü sonlandırırken polis saldırısı gerçekleşti.

ODTÜ'de çok sayıda öğrenci, yurtlar bölgesinde buluşarak yürüyüşe başladı. "Hükümet istifa", "Krizin yükü patronlara", "Işıkları aç kapa, ampül patlasın" sloganları atan öğrenciler, yurtlardaki arkadaşlarına "Gel gel" tezahüratlarıyla yürüyüşe çağırdı. Bazı öğrenciler birçok şehirdeki gibi tencere ve tavalarla yürüyüşe katıldı.

Eyleme katılanların sayısı arttıktan sonra A4 kapısına gelen çevik kuvvet polisleri, öğrencilerin 100. Yıl Mahallesi'ne çıkmasını engellemeye çalıştı. Polis, öğrencilere biber gazıyla saldırdı.

Eylem sonrasında öğrenciler forum düzenledi.

KOCAELİ
Kocaeli'nin Derince ilçesi Yenikent Mahallesi'nde tencere tavalarla eylem düzenlendi.

Eyleme yapılan polis saldırısında EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan ve Evrensel Kocaeli Temsilcisi Gözde Meydan'ın olduğu 5 kişi gözaltına alındı.

Emniyetteki işlemlerin ardından gözaltına alınanlar serbest bırakıldı.

ESKİŞEHİR
Eskişehir'de Haller Parkı'nda bir araya gelen üniversitelilere polis saldırdı. 6 üniversiteli işkenceyle gözaltına alındı. Polisin işkencesi polis aracında da sürdü.

İSTANBUL
Zamlar, rekor kıran döviz kurları ve hayat pahalılığı İstanbul Kadıköy'de de protesto edildi. Halk evlerinden tencere ve tavalar çalarken bazı kişiler de "AKP mezara halk iktidara" sloganıyla yürüyüş düzenledi.

Kocamustafapaşa'da "Helal etmiyoruz hakkımızı, hesaplaşacağız" diyen halk, "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganlarıyla yürüdü.

İkitelli'de halk, artan yoksulluğa karşı sokağa çıktı. Eylemde yapılan konuşmada, "Yarın bulunduğumuz her alanda, fabrikada, lisede, üniversitede, semtlerde hayatımızın çalınmasına karşı ses çıkarmaya devam edeceğiz" dedi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Karaköy'de yürütüş düzenleyip Merkez Bankası önünde "Batırdınız, yargılanacaksınız, hükümet istifa" pankartıyla basın açıklaması yaptı.

Esenyurt'ta da Halkevleri üyeleri AKP iktidarını protesto etmek üzere eylem yaptı. Yürüyüş düzenleyen Halkevleri üyeleri hükümete istifa çağrısında bulundu. Camlara çıkan vatandaşlar da eyleme alkışlarla destek verdi.

Esenyalı'da da rekor seviyelere çıkan döviz kurlarına, artan yoksulluğa, zamlara karşı "Hükümet istifa" sloganlarıyla sokağa çıkıldı. Eylemde yarın saat 19.00'da Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği'nin kadın cinayetlerine ve artan yoksulluğa karşı düzenleyeceği 25 Kasım eylemine katılım çağrısı yapıldı. Polis yürüyüşe katılanlara GBT yaptı.

Sosyalist Dayanışma Platformu da Nurtepe'de sokağa çıktı. "Hayat pahalılığına, güvencesizliğe ve ekonomik krizin derinleşmesine karşı polisin engellemelerine rağmen sokaklardayız" diyen SODAP'lılar "Hükümet istifa" sloganıyla yürüyüş yaptı.

Kurtuluş'ta bir araya gelen çok sayıda kişi "AKP defol, bu memleket bizim", "Boyun eğme ekmeğine sahip çık", "Emek düşmanı patron AKP" sloganları attı.

Eyleme evlerinin balkonlarından halk alkışlarla, sloganlarla destek verdi.

İZMİR
İzmir'in Şirinyer ilçesinde sokağa çıkan halk, "hükümet istifa" sloganlarını yükseltti. Şirinyer'de bulunan İZBAN durağında bir araya gelen çok sayıda kişi polis tarafından engellenmek istedi. 

Ancak polis engelini tanımayan kitle, yürüyüşün sürdürdü. Yürüyüş sırasında yapılan konuşmalarda, "Soygunu yapan iktidarı halkımızın özgün gücüyle istifaya devirmeye zorluyoruz" vurgusu yapıldı. 

Konuşmalarda, ekonomik krizin kur krizine dönüşerek tavan yaptığı kaydedildi. Doların 13 TL'ye ve Euro'nun 15 TL'ye dayandığı hatırlatılan konuşmada, "Daha önceden maaşını dolarla mı alıyorsun diye pişkin pişkin bu halka ayıp eden damat gitti, onun iplerini elinde tutanlar şimdi kur kriziyle cebimizde ki soyguna devam ediyor" ifadeleri kullanıldı.

Bir diğer konuşmada ise saray ve yandaşları servetine servet katarken, öğrencilere 650 TL ile yoksulluğun reva görüldüğü kaydedildi. "Gençlik işsizliğe, yoksulluğa reva görülüyor" denilen konuşmada, birlikte mücadele çağrısı yapıldı.

Toplumsal Özgürlük Partisi, Karşıyaka'da "Patronlara değil, halka bütçe" sloganıyla yürüyüş yaptı.

SAMSUN
Samsun'da halk "Hükümet istifa" diyerek sokağa çıktı. Polis, eylemi engellemeye çalıştı. Eylemde bir kişi "Birileri saraylarda yaşayacak diye yoksul ölmek istemiyorum" diye bağırdı. Polisin engelleme girişimine rağmen açıklama yapıldı.