4 Mayıs 2024 Cumartesi

Günün kitabı: Büyüklere Feminist Masallar

Bir bakıma zamansız diyebileceğimiz masallar bunlar, fakat kadınların ortak tüm dertleri de zamansız sayılmaz mı? Mesela taciz, şiddet mesela, fiziksel aşağılanma, sosyal hayatta özgürce yer alma... Ve daha pek çok barikat da, zamansız.

Masalları yalnızca uykudan önce mi okuruz? Genel olarak hayır, günün her saatinde iştahla okunacak bir edebi tür, masal. Masallar, yalnızca bilinmedik ve çok eski zamanlarda mı geçer? Yok, günümüzde geçen bir masal da yazılmıştır muhakkak. Peki masalları yalnızca çocuklar mı okur? Ne münasebet!

Evet biz büyüklerin pek büyük bir derdiydi bu, sorun nihayet çözüldü!
1941'de Hindistan'da doğan, şair ve akademisyen Sumiti Namjoshi birçok roman ve çocuk kitabı yazmış.

Bütün bu çalışmaların yanı sıra, Namjoshi'nin, bir feminist aktivist olarak anlatacak pek çok masalı da varmış. Peri masallarından Yunan ve Sanskrit mitolojisine kadar uzanan bir yelpazeden ilham alarak yazdığı masallar, Güldünya Yayınları aracılığıyla yayımlandı.

Büyüklere Feminist Masallar'daki masallar hem tanıdık hem de sürpriz sonlu. Çok iyi bildiğinizi sandığınız bir masal, bakıyorsunuz bambaşka bir kadro ve türlerle yoluna devam ediyor. Feminist edebiyatın kültlerinden biri olan bu kitapta kısa kısa ama dolu dolu tebessüm ettiren onlarca masal, geçmiş, bugün ve hatta yarın arasında dolanıp sayfalara yerleşmiş gibi.

Mesela "Peki Sonra Ne Oldu?" masalında Prens ve Sindirella'nın ev içi huzursuzlukları baş gösterince Prensin "Benimle param için evlendin" çıkışına Sindirella, o uslu, munis kız değildir,  "kürekle" karşılık verir adeta: "Sen de benimle güzelliğim için evlendin!" Prens tabii, arsız karakterinden beklendiği üzere, "Senin güzelliğin solup gidecek ama benim param sonsuza kadar olacak" dediğinde Sindirella "Hiç de öyle olmayacak" der ve çeker gider. Çünkü niye orada kalsın, öyle değil mi?

Bir bakıma zamansız diyebileceğimiz masallar bunlar, fakat kadınların ortak tüm dertleri de zamansız sayılmaz mı? Mesela taciz, şiddet mesela, fiziksel aşağılanma, sosyal hayatta özgürce yer alma... Ve daha pek çok barikat da, zamansız.

Kitapta bulunan masallardan bazıları şöyle: Dişi Antropoit, Dikenli Gül, Rozetli Lezbiyen ve Halaları, Kısa Boylu İnsanın İtirafları, Fahişe ve Türevleri, Kadın Dev, Harika Cadı, Bunu Yapan Dişi Kurbağa Çıldırmış Olmalı, Balıkçının Karısı ya da Aptal Feminist, Erkeğin Odası, Erkek Yiyen Memeli, Lakayt Aşık, Kumsalda Yaşayan Kadın…

Namjoshi'nin biz kadınlar için hazırladığı Büyüklere Feminist Masallar, her yaştan ve cinsten okurun ilgiyle ve neşeyle okuyacağı bir kitap olmuş. Bu sıkıntılı günleri savuşturmak için, öfke kadar neşe de gerek çünkü.