4 Mayıs 2024 Cumartesi

Günün kitabı: Ateşi Çalmak

Sizlere bugün Evrensel Yayınları'nın okurla buluşturduğu, Galina Serebryakova'nın "Ateşi Çalmak" belgesel roman dizisini öneriyoruz.

"Ateşi Çalmak", Sovyet araştırmacı ve yazar Galina Serebryakova'nın Karl Marx ve dönemini anlatan belgesel romandır.

Tamamı 5 cilt halinde yayınlanan bu büyük eser, biyografik bir romanın alışılmış sınırlarını aşan bir konu ve ayrıntı zenginliğine sahiptir. Serebryakova, büyük işçi mücadelelerini, bu mücadelenin ortaya çıkardığı sınıf önderlerini, teorisyenleri ve örgütçüleri, tümüyle belgelere dayanan bir roman kurgusu içinde anlatıyor.

1831 Lyon Ayaklanması, Almanya'da özgürlük ve demokrasi mücadelesi, İngiltere'de emekçilerin oy hakkı mücadelesi, İngiltere'de emekçilerin oy hakkı için savaşı ve milyonlarca emekçiye "Halk Fermanı" imzalatan Chartistler. Yine isyanlar dönemi Silezya'daki dokuma işçilerinin ayaklanması ve Beslau'dan Mainz'e dek ayaklanan proleter ve köylüler.

Birinci cilt, Marx'ın gençliğini anlatır. Zamanların en iyisi, zamanların en kötüsüdür. Ve Marx liseyi bitirir, hukuk öğrenimi için Bonn'a, oradan Berlin'e gider, genç Hegelcilerle, Bruno Bauer, Max Stirner ve diğerleriyle tanışır, büyük arayışın adımlarını atar. Marx'ın gençliği, proletarya devrimlerinin de gençliğidir. Ama artık olgunlaşıyordu Marks da devrimler de.

İkinci kitap "Fırtınanın Ortasında" adını taşır. Marx ve Engels'in birlikte mücadeleye karar verdikleri andan başlayarak 1848 devrimleri sonrasına kadar uzanan çalkantılı dönem, bir devrim kıtası görünümü kazanan Avrupa'nın tüm devrimci karakteristikleri anlatılıyor.

Üçüncü kitap "Sınamalar" alt başlığıyla yayınlandı. 1864 yılına kadar uzanan sancılı dönem anlatılır. Kapitalizmin nispeten istikrar içinde gelişimi, Avrupa çapında koyu bir gericilik ve işçi hareketinde dur­gunluğun karakterize olduğu bu dönem, belli başlı özellikleri ve olaylarıyla romanda canlandırılıyor. Ve dönem boyunca Marx ve ailesinin yoksulluk, ölümler ve güçlüklerle dolu yaşamı... İnsan toplumunun gelişme yasa­larının bulunuşu ve Marx'ın temel eseri 'Kapital'in yazılış serüveni... Köln Komünist Davası, sınamalarda savrulanlar, çelikleşenler... Birinci Enternas­yonal'in doğuşu...

Eserin "Yaşamın Doruğu" alt başlığını taşıyan dördüncü cildinde, Ulusla­rarası İşçi Birliği-Enternasyonal'in kuruluşundan Marx'ın ölümüne kadar uzanan dönemin belli başlı olayları ile Marx ve Engels'in bu dönemdeki pratikleri ve etkileri anlatılıyor. En başta da işçi sınıfının görkemli kalkışma­sı Paris Komünü ve Marx'ın temel eseri Kapital'in yazılış süreci ve yankıları...

Eserin Engels'e atıfla 'İkinci Keman' alt başlığıyla yayımlanan 5. ve son cil­dinde, Engels'in Marx'ın ölümünden sonraki hayatı ekseninde dönemin top­lumsal atmosferi canlandırılıyor ve güçlenen Alman sosyal demokratlarına kadar belli başlı olaylara yer veriliyor. Ve bu olaylarda devrimci hareketin önde gelen isimleri: Lafargue, Liebknecht, Kautsky, Clara Zetkin, Vera Zasu­liç, Plehanov ve diğerleri... Bu son ciltle, büyük buluşların, köklü dönüşüm­lerin, ateşi geleceğe taşıyan parlak beyinlerin çağı olan XIX. yüzyılın canlı tablosu tamamlanmış oluyor.