19 Nisan 2024 Cuma

Günay: İlmek ilmek örülen kadın mücadelesinin parçasıyız

İstismara ve cinsel saldırılara karşı sokaklarda olduklarını ifade eden HDP Sözcüsü Ebru Günay, "İlmek ilmek örülen kadın mücadelesinin, kadın isyanının parçasıyız" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, "Kadın Mücadelesi Her Yerde" kampanyası kapsamında kadın buluşması gerçekleştirdi.

Mersin Özgür Çocuk Parkı'nda yapılan buluşmaya, HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP milletvekilleri Fatma Kurtulan, Dersim Dağ ve Tülay Hatimoğulları, TJA, HDK, HDP PM üyeleri, Barış Anneleri, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, Mersin Kadın Platformu, CHP ve Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay HDP Kadın Meclisi üyeleri katıldı.

Buluşma öncesi Ebru Günay ve beraberindeki milletvekilleri ile kadınlar, HDP Mersin İl Örgütü binası önünde bir araya gelerek, buluşmanın olduğu Özgür Çocuk Parkı'na alkış ve zılgıtlarla yürüdü. Parkta bulunan kadınlar, milletvekilleri alkış ve "Jin jiyan azadi" sloganlarıyla karşıladı.

Buluşmada kadınlar, "İstismara yasal kılıfı aklından bile geçirme" ve "İstismara, infaza, kayyıma karşı biz varız. Kadın mücadelesi her yerde" pankartı ile "Jin jiyan azadi", "Kadın mücadelesi her yerde. Tekoşina jine lı her dere ye" ve "Hiç bir düş yarım kalmayacak" dövizlerini taşıyan kadınlar, boyunlarına mor fular taktı.

'ERKEK İKTİDARINA KARŞI TEK ÇARE ÖRGÜTLENMEKTEDİR'
Açılış konuşmasını yapan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer, polisin mor kürse izin vermemesine tepki göstererek, her alanda sözlerini dile getireceklerini kaydetti. Kadın mücadelesine dönük saldırılara değinen Şöfer, saldırılara karşı mücadeleyi yükselteceklerini söyledi. SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, her alanda mücadele edeceklerini aktardı. Kadınlara dönük saldırılarına her geçen gün artığını ve cezasız kaldığını belirten Yüce, eşbaşkanlık sisteminin saldırı altında olduğunu söyleyerek, "Bu sistemden vazgeçmeyeceğiz. Erkek iktidarına karşı tek çare örgütlenmektedir. Zulüm olduğu her yerde direniş olacaktır. Direniş en güzel kadınlara yakışacaktır" dedi.

'İSTİSMARA KARŞI SOKAKLARDAYIZ'
Yüce ardından HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay konuştu. Uzun bir süredir kadın mücadelesi için sokaklarda ve alanlarda olduklarını ifade eden Günay, "Kadın Mücadelesi Her Yerde" kampanyasına değinerek, bugün Çukurova'nın yürekli ve direngen isyanı olan kadınlarla bir arada olduklarını söyledi.  Günay, "Kayyuma karşı sokaklardayız; çünkü iktidar biz kadınların en büyük kazanımı olan eşbaşkanlık sistemini kreminize ediyor, bizlerin iradesine el koyuyor. Kadın kazanımlarımıza karşı düşmanlık kampanyası yürütüyor. Kayyımlarla beraber bizim kadın kurumlarımız teker teker kapatıldı. Bizler koruma kalkansız bırakıldık. İnfaza karşı sokaklardayız; çünkü çıkardıkları özel aflarla siyasetçileri, Figen Yüksakdağ'ı, Gültan Kışanak'ı, Sebahat Tuncel'i, kadın aktivistleri cezaevlerinde pandemi ile baş başa bıraktılar. Kadın katillerini serbest bıraktılar. Şu mesajı verdiler; bizler kadına yönelik şiddete, tacize, tecavüze karşı kadınları korumuyoruz. Ama bizim buna itirazımız var, bizler istismara karşı sokaklardayız. Çünkü her gün çocuk istismarı haberi ile güne başlıyoruz. Şimdi de istismar affını gündeme getirilerek istismarcılar sokaklarda bırakılacak, kadınlar ve çocuklar korumasız bırakılacak" ifadelerini kullandı.

'HER YERDE KADIN DAYANIŞMASI VE MÜCADELESİ VAR'
Şırnak ve Batman'da uzman çavuşların cinsel saldırılarına karşı kadınların sokaklarda olduklarını hatırlatan Günay, "Dilimiz, kimliğimiz, kültürümüz, ne giydiğimiz, neye inandığımız ya da inanmadığımız, esasında yaşam tarzımız sürekli iktidar tarafından baskı altına alınmaya çalışılıyor. Bu toplum açlıkla, sefaletle, sömürüyle nefessiz bırakılmaya çalışılıyor. Bizler talana, sömürüye, kadın düşmanlığına karşı nefes olmaya, ses olmaya çalışıyoruz. Biliyoruz kadın mücadelesi artık sınırları aştı. Artık her yerde bir kadın dayanışması ve mücadelesi var. Bizler hep birlikte Çukurova'dan, Mersin'den sesimizi yükselterek diyoruz ki kadın mücadelesi her yerde. Bizler kadın kazanımlarını korumaya devam edeceğiz. Şimdi iktidar ne yapıyor? Biz kadınların ilmek ilmek ördüğü ve mücadele ile kazandığı İstanbul Sözleşmesi'ne dil uzatıyor, el uzatıyor. Buradan sesleniyoruz, kadın kazanımlarından elinizi çekin. İstanbul Sözleşmesi bizim hukuki güvencemizdir. Biz bu güvencemizi korumaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Konuşma sonrası kadınlar erbaneler eşliğinde halay çekti.