19 Mayıs 2024 Pazar

Güldünya için tiyatro

Kadın cinayetlerinin sembol ismi Güldünya Tören'in hayat hikayesi, modern dans ve müzikle buluştu; İstanbul'un karmaşasıyla harmanlanarak "Öz" oyunuyla tiyatro sahnesine taşındı.

2017 sezonundan beri kadın haklarını sanatla anlatmayı seçen amatör tiyatro ekibi Namütenahi Tiyatro, oyunun yazımından dekoruna, kostümünden müziğine her ihtiyacını kendi içinde kollektif şekilde hazırlıyor. Ekip, şimdilerde de "Öz" oyunu ile 2004 yılında öldürülen Güldünya Tören ve onun şahsında katledilen kadınları anlatıyor. Genellikle oyunlarını ücretsiz sahneleyen ekip her ay İstanbul'un farklı özel sahnelerinde ve kültür merkezlerinde sahne alıyor.

Gazete Kadıköy'ün haberine göre; Öz oyunu, 25 Aralık  Çarşamba akşamı saat 20.30'da Barış Manço Kültür Merkezi'nde sahnelenecek.

Oyunun yazarı Sinem Nazlı Demir, "Töre cinayetlerinin basında yer almasını başlatan sembolik isimlerden biri olduğu ve oğlu için verdiği mücadeleyi örnek aldığımız için Güldünya Tören'in hikayesini anlatmayı tercih ettik. Güldünya Tören'i oyunda, doğumundan ölümüne kadar biyografik bir şekilde anlatıyoruz. Hayatındaki önemli noktaları ve insanların o acı çekerken nasıl 3 maymunu oynadıklarını anlatıyoruz" diyor.

3 OYUNCU 11 KARAKTER
Demir, oyunun adının neden 'Öz' olduğunu da "Güldünya Tören'e tecavüz eden öz kuzeniydi, ona ölüm emrini veren öz akrabalarıydı ve öldüren de öz ağabeyiydi. Bu nedenle oyunun adı Öz" sözleriyle ifade ediyor. 3 kadın oyuncunun 11 ayrı karakteri canlandırdığı oyundaki tek erkek karakteri canlandıran kişinin de kadın bir oyuncu olduğunu belirten Demir, bunu "Fakat bu tamamen teknik sebeplerden ötürü bu şekilde gelişti. Kadın mücadelesinin cinsiyeti yoktur, ancak birlikte yürürsek bu engebeli yolu aşabileceğimize inanıyoruz" diye açıklıyor.

'AYNI GÖKYÜZÜNÜN ALTINDA…'
Sinem Nazlı Demir, şunları söylüyor; "Bizler, ekip olarak kadına şiddetin her şehirde her şekilde devam ettiğine fakat medyanın bu cinayetleri 'haber değeri olarak gördükleri' için daha çok yayınlamaya başladıklarına inanıyoruz. Ne zaman kadın haklarını insan hakkı sayıp yaşamlarımıza yaşam katarsak, bizler de o zaman komedi türünde bir oyun oynamaya ihtiyaç duyacağız, bu kadim şehirde. Sanatın birçok kesim için farklı biçimde etkisinin olduğunu ve tiyatronun da bu biçimlerin içinden en doğalı olduğunu düşünüyoruz. Halkımız sanatla öğrenmeye ve öğrendiğini öğretmeye devam edecektir. 13 yaş üstü tüm bireylerin oyunumuzu izlemesi gerektiğini düşünüyoruz çünkü oyunumuz hiciv özelliklerini taşıyor. İnsanlara toplumsal yükümlülüklerimizin gökyüzünü sevmekle başlayacağını hatırlatıyor. Bu nedenle, aynı gökyüzünün altında, hepimiz Öz'ü izlemeliyiz."

Demir son olarak oyuna girişlerin ücretsiz olduğunu fakat izleyicilerden 5 çocuk kitabı getirmelerini rica ettiklerini, bu kitapların Balıkesir Topağaç Köyü'ndeki Topağaç İlkokulu'na bağışlanacağını söylüyor.

Sinem Nazlı Demir'in yazdığı oyunu, Namütenahi Tiyatro Ekibi yönetiyor. Ceren Gül Şahin, Nilüfer Tapan ve Sinem Nazlı Demir rol alıyor. Müziklerini Uğur Ateş'in, dekoru Merve Karaca ve Sevilay Deniz'in, ışıklarını Alper Suiçmez ve Aydeniz Güner'in yaptığı oyunun seslerinde Elif Cefaker ve kostümlerinde de Berna Zikan ve Zeynep Göç'ün imzası bulunuyor.