7 Mayıs 2024 Salı

Gemi söküm işçileri Aliağa'dan haykırdı: Kazanana kadar direneceğiz

Aliağa gemi söküm tersanesinde ücretlerinin artırılması talebiyle iş bırakan işçiler, direnişlerinin 9'uncu gününde Aliağa Demokrasi Meydanı'nda kitlesel buluşma gerçekleştirdi. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde gemi söküm işçileri taleplerini bir kez daha dile getirdi, talepleri karşılanana kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Aliağa gemi söküm tersanesi işçileri direnişlerinin 9'uncu gününde Aliağa Demokrasi Meydanı'nda kitlesel eylem yaptı. İşçiler ve ailelerinin yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve kitle örgütünün katıldığı eylemde alana "Gemi söküm cehennem, işçiler köle kalmayacak" yazılı pankart asıldı. Halaylarla başlayan eylemde, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren emekçiler için saygı duruşu yapıldı. Kitle sık sık "Direne direne kazanacağız" sloganını attı.

Saygı duruşunun ardından konuşan gemi söküm işçileri 9 gündür patronlara sesini duyurmaya çalıştıklarını söyledi. İnsanca yaşam ve ücret istediklerini ve karşılarında muhatap bulamadıklarını ifade eden işçiler, "Biz başkaldırdık insanca yaşamak bizim hakkımız" dedi. Başka bir işçi de "Biz burada emeğimizin alınterimizin mücadelesini veriyoruz, vereceğiz de. Geri adım atmayacağız" sözleriyle kararlılıklarını dile getirdi.

Eyleme katılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukat Ali Ekiz ise, ÇHD'nin, haklı ve meşru taleplerini dile getiren işçilerin herhangi bir tehdide maruz kalmaması için yanında olduklarını söyledi.

'İNSANCA YAŞANACAK ÜCRET İSTİYORUZ' 
İşçiler adına konuşan Erdem Pektaş, işçilerin haklarını ve alınterinin karşılığını istediğini vurguladı. Yıllardır tersane patronlarının işçilere reva gördüğü yaşamı, çalışma koşullarını kabul etmediklerini vurgulayan Pektaş, "Dünyanın 3. büyük, Avrupa'nın ise tek gemi söküm tersanesi olduğumuz ifade ediliyor. Yıllık 200 milyon dolarlık iş hacminden söz ediliyor. Tersane patronları kar rekorları kırıyor. Ama biz, tersanede tüm değerleri yaratan işçiler olarak emeğimizin, alınterimizin karşılığını alamıyoruz. Her gün artan enflasyon karşısında biraz daha eziliyoruz. İnsanca yaşanabilecek bir ücret istiyoruz" dedi.

'ALINMAYAN ÖNLEMLER ÖLÜME DAVETİYE ÇIKARIYOR'
Ağır şartlar altında çalıştıklarını belirten Pektaş, ağır sanayi işkolunda çalışmalarına rağmen bu statüde çalıştırılmadıklarına işaret etti. Pektaş, "Uzayıp giden mesailer, sadece kağıt üzerinde kalan denetimler, alınmayan önlemler hemen her gün ölüme ya da sakatlanmalara davetiye çıkartıyor. Çoğu durumda işverenler kişisel koruyucu donanımı ya kendimizin almasını istiyor ya da zamanında ve tam olarak dağıtmıyor. Sosyal tesisler neredeyse kullanılamaz durumda. Güvenli ve insanca çalışma koşulları istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'TALEPLERİMİZ BİR AN ÖNCE KARŞILANSIN'
Güvencesiz çalıştıklarını ve hava şartları nedeniyle çalışmadıklarında ücretlerinin kesildiğini söyleyen Pektaş, "SGK'larımız çalıştığımız gün kadar yatırılıyor. Mesai ücretlerimiz kesiliyor. Çoğu durumda maaşlarımızın bir kısmı bankaya bir kısmı elden veriliyor. Burada kuralsızlık kural haline gelmiş. Düşünün ki, her bir işçinin en doğal ve temel hakkı olan yıllık izin için biz gemi söküm işçisinin direnmesi, talep etmesi gerekiyor. Mazeret izinlerinin ücretlerden kesilmemesi, resmi tatillerin ek mesai ücretleri üzerinden hesaplanması zaten olması gereken başlıklarken, biz gemi söküm işçileri için mücadele konusu durumunda. Bu liste daha da uzatılabilir" diye konuştu.

'BİRLİK OLDUK DİRENİYORUZ'
Tersane patronlarının işçilere dayattığı çalışma koşullarının kuralsızlığına dikkat çeken Pektaş, "Ancak bizler artık yeter diyoruz, artık haklarımızı istiyoruz. Artık yan yana geldik, birlik olduk ve taleplerimizin bir an önce karşılanmasını istiyoruz. Bunun için direniyoruz" diye vurguladı.

Pektaş işçilerin taleplerini şöyle sıraladı:
"▪ Ücretlerimize zam istiyoruz. (Gemi: 500, Saha:450, Çırak:350, Sapancı:400, Atölye çalışanları:450, Gemi'deki operatör:500, Saha'daki operatör:450, Şoför:450)
▪ Haklı taleplerimizden kaynaklı gerçekleştirdiğimiz eylemlerimizden dolayı kimsenin işten atılmayacağına dair güvence istiyoruz. Açılan davanın geri çekilmesini bekliyoruz.
▪ Taleplerimiz ve temsilcilerimiz protokol altına alınarak tanınsın istiyoruz.
▪ Maaşların alınan ücret üzerinden bankaya yatırılmasını istiyoruz.
▪ Mesai saat ücretlerinin 4 saatinin 1 yevmiye olmasını istiyoruz.
▪ Hava olumsuz koşullarında çalışılmaması durumunda yevmiyelerin kesilmemesini istiyoruz.
▪ Kişisel koruyucu donanımların zamanında eksiksiz dağıtılmasını istiyoruz.
▪ Oksijen lambalarının bakımı ve eksikliklerinin giderilmesini istiyoruz.
▪ Sigortaların kesilmemesini istiyoruz.
▪ Sosyal tesislerin düzeltilmesini istiyoruz.
▪  Mazeret izinlerinin yevmiyeden kesilmemesini istiyoruz.
▪ Resmi tatillerin ekstra mesai olarak verilmesini istiyoruz.
▪ Cumartesi günleri yarım gün çalışma. Tam gün çalışılması durumunda ekstra mesai olmasını istiyoruz.
▪ Yıllık izinlerin verilmesini istiyoruz.
▪ Mevcut sertifikanın bütün şantiyelerde geçerli olmasını istiyoruz.
▪ İşe giriş kısmında sağlık raporu ücretinin işveren tarafından karşılanmasını istiyoruz.
▪ Zamların 6 ayda bir yapılmasını istiyoruz.
▪ Gemi sökümün ağır sanayi olarak tanınmasını istiyoruz."

'MÜCADELEMİZ SÜRECEK' 
Pektaş, talepleri kabul edilene kadar haklı ve meşru mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

İşçilerin Aliağa Demokrasi Meydanı'nda gerçekleştirdiği kitlesel eylemde, "Direnişin simgesi gemi söküm işçisi", "Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız ya siz", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı. Eylem, müzik dinletisi ve halaylar ile son buldu.