Gazeteci örgütleri: Sansür olağanlaştı

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir araya gelen basın meslek örgütleri, sansürün olağanlaştığını vurguladı. Çalışma koşullarının güvence altına alınmasını isteyen gazeteciler, sendikalaşmalarının önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla 14 basın ve meslek örgütü Ankara'da Mülkiyeliler Birliği'nde basın açıklaması yaptı. "10 Ocak'ı dayanışmayla karşılıyoruz" şiarıyla düzenlenen basın toplantısına DİSK Basın-İş Genel Başkanı Turgut Dedeoğlu ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Kıvanç El'in yanı sıra basın meslek örgütleri temsilcileri, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) adına gazeteci yazar Hüseyin Aykol katıldı.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Basın Konseyi, ÇGD, Diplomasi Muhabirleri Derneği, DİSK Basın-İş, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası tarafından gerçekleştirilen ortak basın açıklamasını ÇGD Genel Başkanı Kıvanç El okudu. Gazeteciliğin Türkiye'de emek ve sömürünün "en görünmez" olduğu mesleklerin başında geldiğini söyleyen El, "Ülkemizde yıllardır gazetecilerin haklarını gerileten düzenlemeler yapılmakta, medya tam anlamıyla kontrol altına alınarak bağımsız gazetecilik yapılmasının önüne engeller konmakta, güvencesiz ve patronun iki dudağı arasında çalışan meslektaşlarımız gözaltılar, tutuklamalar, ev hapisleri gibi engellemelerle karşılaşmaktadır" dedi.
'SANSÜR RUTİNLEŞTİ'
Anayasa'nın, "Basın hürdür, sansür edilemez" hükmünü hatırlatan El, bu hükmün kağıt üstünde kaldığını ve sansürün olağanlaştığını ve otosansür gibi daha ağır süreçlerin gazetecilik mesleğini tehdit ettiğini kaydetti. El, "Onlarca yerel gazete kapanmış, ulusal ölçekte yayın yapan haber siteleri, gazeteler ve televizyonlar birer birer küçülme yoluna gitmiştir. Onlarca yıldır bu koşullarda çalışan gazeteciler için 10 Ocak günü gazetecilerin dayanışma ve emek mücadelesinin en önemli uğraklarından biridir" diye konuştu.
El, gazetecilerin çalışma şartlarına dair öncelikli talepler sıralayarak; çalışma koşullarının güvenceye alınmasını ve işsizlik baskısının sona ermesini, yıpranma hakkının yeniden düzenlenmesini, mesleki gerekçeyle haklı fesih hakkının uygulanmasını ve Basın İş Kanunu'nun genel iş kanunu ile birleştirilmesinden vazgeçilmesini istedi.
'KADIN GAZETECİLERİN ÖZLÜK HAKKI TANINSIN'
Kadın gazetecilerin çalıştırılmasının teşvik edilmesini talep eden El, hamilelik ve doğum nedeniyle işten çıkarmaların yasaklanmasını, doğum sonrası ücretli izin ve emzirme dönemi SGK prim desteği taleplerinin yasal düzenlemeyle güvence altına alınmasını istedi.
'SENDİKALAŞMANIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN'
Serbest çalışan ve dijital platformlarda çalışan gazetecilerin sendikal örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılmasını da isteyen El, serbest çalışan gazetecilerin basın kartı alabilmesi ve basın kartına bağlanan özlük haklarından yararlanmaları gerektiğini belirtti.
Basın toplantısının ardından tutsak gazetecilere dayanışma amacıyla mektup gönderileceği bilgisi verildi.