19 Nisan 2024 Cuma

Galataport önünde Survivor protestosu: Son finalde işçiler oynayacak

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, salgında Hasan Oğuz'un yaşamını yitirdiği, Covid-19 salgınına rağmen işçilerin çalışmak zorunda bırakıldığı Galataport önünde Survivor'ın çekimlerinin yapılmasını protesto etti.

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, pandemiye rağmen işçileri çalışmak zorunda bırakan Galataport önünde, Acun Ilıcalı'nın Survivor programının çekim yapmasını protesto etti.

Galataport şantiyesi önünde bir araya gelen kitle, "Çarklar dönüyor, işçiler ölüyor", "Kurtuluş yok başına ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganları atıldı.

Basın açıklamasını yapan Osman Üney, Survivor isimli yarışma programının yapımcı-patronu Acun Ilıcalı'nın yarışmanın finalini Galataport şantiyesinde yapılacağını, bunun için de çalışmaya 3 gün ara verileceğini açıkladığını hatırlattı. Üney, Galataport'un basına gösterişle sunulan haberlerde turizme yapacağı katkılardan hareketle sermayeye ve iktidara övgüler sunulduğunu söyledi.

Bu gösterinin ardında, şantiyede işçilerin salgına rağmen çalıştırıldığı gerçeğinin gözlerden uzak tutulduğuna dikkat çeken Üney, Hasan Oğuz'un salgında yaşamını yitiren işçilerden olduğunu belirtti.

Salgında 5500'e yakın insanın yaşamını yitirdiğini hatırlatan Üney, işçiler arasında yayılmanın diğer toplumsal kesimler arasında yayılmasından daha hızlı olduğunu kaydetti.

Siyasi iktidarın pandemi sürecinde işçinin değil sermayenin yararına paketler açıkladığını anımsatan Üney, işçilerin açlık ya da salgın ikileminde bırakıldığını belirtti.

Hiç bir önlem alınmadan işçilerin çalışmak zorunda bırakıldığı yerlerden birininde siyasi iktidara yakın sermayeye ihale ettiği mega projelerden biri olan Galataport olduğunu vurgulayan Üney, şunları söyledi:
"3000'ün üzerinde işçinin iç içe, hijyenden uzak ve köle gibi çalıştığı Galataport'ta onlarca işçi Covid-19'a yakalandı. Patron buna rağmen siyasi iktidarın çarklar dönsün teşviği ile çalışmayı durdurmadı."

"Şimdi Hasan'ın çalıştığı, alınteri döktüğü ve hayatını kaybettiği, yüzlerce işçinin ekmek parası uğruna yaşamını tehlikeye attığı o şantiyede, o sömürü ve ölüm mabedinde sermaye sahipleri şov yapıyor. İşçilerin yaşamı için üretimi durdurmayanlar, 'Çarklar dönmeli' diyenler bu sömürü ve ölüm mabedini şirin göstermek için çarkları durduruyorlar."

CİLANIN ALTINDAKİ KAN VE CAN İZLERİNİ UNUTMAYACAĞIZ
"İstanbulun tarihi ve doğal güzelliklerini patronların, zenginlerin karı için yok ediyorlar. Ve bunu allayıp pullayıp işçilere emekçilere pazarlamaya çalışıyorlar. Kölelerin cesetleri üzerine inşa edilen piramitler gibi Galataport'ta turizm hamlesinin anıtı olarak cilalıyorlar."

"Ama biz işçiler, burayı sermayenin işçi yaşamından daha değerli görüldüğünün bir anıtı olarak zihinlerimize kazıdık" diyen Üney, o cilanın altındaki kan ve can izlerini unutmayacaklarını, unutmayacaklarını vurguladı.

Üney, "Hasanın ve bu sömürü çarkının içinde öğütülen tüm işçilerin hesabını soracak ve bu sömürü ve ölüm mabedlerini yıkacağız" şeklinde konuştu.

Eyleme, Kadıköy Dayanışma Ağı, Zeytinburnu Bekediyesi direnişçisi Kenan Güngördü ve TKP'de destek verdi.