30 Nisan 2024 Salı

Fatma Türkçe bilmediği için yaşadıklarını karakolda anlatamamış

Kocasının kardeşi Sinan Altınmakas'ın tecavüzüne maruz kalan, kocası Kazım Altınmakas tarafından katledilen Fatma Altınmakas'ın jandarma karakoluna yaptığı şikayet başvurusunda Türkçe bilmediği ve ifade işlemlerinde Kürtçe tercüman bulundurulmadığı için uğradığı şiddeti anlatamadığı ortaya çıktı. 

Muş'ta kocasının kardeşi Sinan Altınmakas'ın tecavüzüne uğradıktan sonra kocası Kazım Altınmakas tarafından katledilen Fatma Altınmakas'ın, Türkçe bilmediği için jandarma karakolunda kendisini ifade edemediği ortaya çıkıyor.

TERCÜMANSIZ İFADE ALINDI
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Altınmakas, 13 Temmuz'da gittiği Konakkuran Jandarma Karakolu'nda kendisine tecavüz eden Sinan Altınmakas'ı şikayet etti. Tek kelime Türkçe bilmeyen Altınmakas'ın ifade işlemleri sırasında tercüman çağrılmadığı öğrenildi. Karakolda ifadesi alınan Altınmakas'ın eğitim durumu ise "Okur-Yazar" olarak kayda geçirildi. Oysa okuma yazması olmayan Altınmakas'ın kendisine yapılan şiddeti anlatamadığı için ifade tutanaklarında darp edildiğine dair hiçbir ifadeye yer verilmedi.

DARP EDİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI
Karakol ifadesinin ardından aynı gün Muş Adli Tıp Kurumu'na giden Altınmakas'ın yapılan muayenesinde darp edildiği kaydedildi. Adli Tıp Şube Müdürlüğü tarafından verilen raporda, "Vücudunda soruşturma konusu olaya bağlı çeşitli yerlerinde morlukların olduğu, sağ bacakta 2 santimetre çapında, sol oyuk ve sol bacakta morluklar olduğu saptanmıştır" diye belirtildi.

'ABLAM TÜRKÇE BİLMİYORDU'
Alınan kolluk ve savcılık ifadelerinde ablası Fatma Altınmakas'ın kendisini ifade edemediğine dikkati çeken Mir Bedirhan Ayaz, "Benim ablam kendi meramını anlatacak kadar Türkçe bilmemesi ve müşteki olarak verdiği şikayet beyanından Kürtçe tercüman olmaması büyük bir faciadadır. Fatma'nın beyanında mesaj yazmayı bilmediğini, mesajları dahi başkasının yazdığını söylediği halde tercüman atanmaması katliama zemin hazırladı. Fatma darp ve cebrin ne olduğunu bile bilmiyor. Ablam beyanında fiziki şiddet ve darp olmadığını belirtmişse de Muş Adli Tıp Kurumu'ndan alınan raporda darp edildiği ortaya çıkmıştır" dedi.

NE OLMUŞTU? 
Fatma Altınmakas, üç ay boyunca kocasının kardeşi Sinan Altınmakas'ın tecavüzüne uğradı. Aylarca tehdit edilen Fatma, koca Kazım Altınmakas'la birlikte 12 Temmuz'da Konakkuran Jandarma Karakolu'na giderek suç duyurusunda bulundu.

Sinan Altınmakas, şikayetin ardından gözaltına alındı, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Ancak, "dosyadaki mevcut delil durumu, şüphelinin sabit ikametgah oluşu, delilleri karatma ihtimalinin olmaması" gerekçesiyle mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Sinan Altınmakas'ın serbest bırakılmasına yapılan itiraza Malazgirt Sulh Ceza Hakimliği, "Adli kontrol tedbirleri ölçülü" diyerek reddetti.

Sinan Altınmakas'ın adli kontrolle serbest bırakıldığı gün Fatma Altınmakas, kocası Kazım Altınmakas tarafından katledildi. Kazım Altınmakas "kasten öldürme" suçundan tutuklandı.