18 Mayıs 2024 Cumartesi

Ezîdîlerin kutsal bayramı olan Çarşema Sor Bayramı Meclis gündemine taşındı

En eski geleneğe sahip dinlerden olan Ezîdîlik'te, çok sayıda kutsal günlerden biri olan Çarşema Sor Bayramı'na ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenleyen HDP Milletvekili Feleknas Uca, 74 kez fermana uğrayan Ezîdîlerin bulunduğu Şengal'de yeni yaşamın kurulmasının engellendiğini vurguladı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Ezîdîlerin kutsal bayramı olan Çarşema Sor Bayramı dolayısıyla Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Ortadoğu'nun, insanlığın ve medeniyetlerin beşiği olduğuna dikkat çeken Uca, çok sayıda inanç, din ve kutsal mezheplerin kaynağı olduğuna işaret etti. Bu inançlar arasında en eski geleneğe sahip olan dinlerden birinin Ezîdîlik olduğunu kaydeden Uca, "Ezîdî dini, sevgi temelli yaratılan bir dindir. Tanrı, evren ve insan güçlüdür. Farklı inançlara karşı barışçıldır. Bu tarihi ve kadim dinde çok sayıda kutsal gün vardır. Bunlardan biri de Çarşema Sor Bayramı'dır" diye konuştu. 

Bu bayramın Tavus Meleği veya yeni yıl bayramı olarak kutlandığını dile getiren Uca, Ezîdî inancına göre, evrenin Çarşamba günü yaratıldığını söyledi. Bu günün Tavus Meleğinin yeryüzüne ayak bastığı ve evrenin yaratılışını tamamladığı gün olduğunu vurgulayan Uca, "İlk gün yaşamdır. Çarşema Sor Bayramı'nda günahlar affedilir, kavga ve savaşlar son bulur. Bugün dökülen kanın günahı affedilemez. Nisan ayında Ezîdîler düğün yapmazlar. Bu kutsal günde Ezîdîler yumurtaları çeşitli renklere boyarlar. Bu ritüel, evrenin yaratılış manasını taşır" dedi.

'İNANÇ VE KÜLTÜRLERİNDEN DOLAYI 74 DEFA FERMANA MARUZ KALDILAR'
Çarşema Sor Bayramı'nın evrenin tamamlanış ve yaşamın başlangıç günü olduğunu kaydeden Uca, Ezîdîlerin yaşadığı her yerde bayramın büyük bir coşku ile kutlandığını ifade etti. Uca, "Ezîdî halkı, olağanüstü süreçlerden geçiyor. Farklı inanç ve kültürlerinden dolayı 74 defa fermana maruz kaldılar. Bu fermanların amacı Şengal'i Ezîdîlerden almaktı. Ezîdîleri bitirmek temel isteklerinden biriydi. En son 3 Ağustos 2014'te 74'üncü ferman tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşti. Binlerce kişi katledildi. 2 bin 800 kadın ve çocuğun akıbeti bilinmiyor. Şengal Fermanı'nın ardından Ezîdî kadınları pazarlarda satıldı. Hala Ezîdî kadın ve çocuklar DAİŞ çetelerinin elinde. Bugün de Ankara'nın merkezinde Ezîdî kadın ve çocuklarının DAİŞ'in elinde olduğu görülüyor" ifadelerini kullandı.

'ŞENGAL'DE YENİ BİR YAŞAM YARATILMAK İSTENMİYOR'
HDP Milletvekili Feleknas Uca, şöyle devam etti: "Hewler ve Bağdat Sözleşmesi, Şengal halkının geleceğine ilişkin kararlar vermek istedi. Bu sözleşme, Şengal halkının fermanın ardından toparlanmasına müsaade edilmeyişinin göstergesi. Şengal'de yeni bir yaşamın yaratılması istenmiyor. Bunun içinde kirli oyunlar oynanıyor. Ezîdî halkı üzerinde 75'inci fermanı yaratmak istiyorlar. Ezîdîler maruz bırakıldıkları 74 fermana rağmen başını verdi sırrını vermedi, Ezîdî halkı yok olmad. Ezîdî halkı, tek bir Ezîdî kalana kadar Şengal'e ve Ezîdîlere sahip çıkacaktır. Şengal fermanından sonra Ezîdîler kendi özsavunmasını kendi yaptı ve kendi kendini yönetmek istiyor. Bunun için de yeni bir örgütleme gerçekleşti. Sözleşmelerin amacı Şengal'deki yeni yaşamı yok etmektir ve Ezîdîlerin kendini yönetmesi engellenmek isteniyor. Bu da yetmiyormuş gibi Şengal halkının geleceği üzerine kararlar almak istiyor. Şengal halkı buna cevabını direnişle veriyor. Ezîdî anneler, gözleri önünde babaları katledilen çocuklar, DAİŞ elinden kurtulan kadınlar kendini yeniden var ediyor. Annelerimizin Şengal'de yürüttüğü direnişi selamlıyoruz. HDP grubu olarak Meclis'te tüm Ezîdî halkımızın Çarşema Sor Bayramı'nı tüm halkımıza kutluyor ve bu bayramın barışa ve özgürlüğe vesile olmasını, Şengal halkının özgürleşmesine vesile olmasını ve esir kadınların kurtarılmasına vesile olmasını diliyoruz."