21 Mayıs 2024 Salı

ESP: Nefret cinayetlerinde yaşamlarını kaybeden transları anıyor, taleplerini sahipleniyoruz

Nefret cinayetlerinde yaşamlarını kaybeden tüm transları anan ESP, transların tüm taleplerini sahiplendiğini belirtti.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), 20 Kasım Nefret Suçuna Maruz Kalan Transları Anma Günü'ne ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

"20 Kasım 'Trans cinayetleri politiktir' deme günüdür" başlıklı açıklamada, "20 Kasım 1998'de ABD'nin Boston şehrinde transfobik saldırı sonucu Rita Hester katledildi. Rita anısına 20 Kasım'lar Nefret Suçuna Maruz Kalan Transları Anma Günü olarak kabul gördü" denildi.

Dünyanın pek çok yerinde heteroseksizm ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık translara dönük nefret suçları ve cinayetler üretmeye devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, "İstanbul Sözleşmesi'nden tek kalemde çekilen erkek egemen faşist rejim, 6284 Sayılı Kanun'u etkili uygulamayarak translara, LGBTİ+'lara dönük bu saldırıların zeminini üretmeye devam ediyor. Aile, toplum yapısı adına ağzını açan her bürokrat; LGBTİ+'lara karşı söylemleri ve ikiyüzlü ahlak anlayışları ile bu saldırıları bir iktidar politikası olarak yürütüyor" diye belirtildi.

Bu nedenle 20 Kasım'ın 'Trans cinayetleri politiktir, translara dönük nefret suçuna hayır' demek olduğunu vurgulayan ESP, "Nefret cinayetlerinde yaşamlarını kaybeden tüm transları anarken; tüm taleplerini sahiplendiğimiz Trans Manifestosu'ndan aktaralım; 'Bizim mücadelemiz yan yana geldiğimizde değil, doğduğumuzda başlıyor. Trans cinayetleri politiktir. Katilleri biliyoruz. Katil sadece silahı, bıçağı tutan ellerin sahipleri değildir. Katil, trans bireyleri temel hak ve özgürlüklerinden mahrum ederek yaşamaya zorlayan sistemdir.' Manifesto'nun söylediği gibi; LGBTİ+'ların insanca bir yaşam ve ayrımcılıktan kurtulması sadece eşit haklar ile sağlanamaz. Tam hak eşitliği ve özgürlük için erkek egemenliği bütün yapısal kaynakları ile birlikte çöküntüye uğratılmak zorunda. Heteroseksist egemenliğe, erkek egemen sisteme karşı 'vardık, varız, varolacağız'" ifadelerini kullandı.