6 Mayıs 2024 Pazartesi

ESP: AKP kaybetti, direnişe devam

31 Mart yerel seçimlere ilişkin açıklama yapan Ezilenlerin Sosyalist Partisi, "Seçimin kazananı aslolarak HDP ve demokrasi özgürlük arzusu taşıyan milyonlardır" dedi.
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), 31 Mart 2019 günü yapılan yerel seçimlere ilişkin "AKP kaybetti, direnişe devam" başlıklı açıklama yayınladı.
 
AKP-MHP faşist ittifakının tüm devlet olanaklarını arkalamasına muhalefete dönük yürütülen sistematik baskı siyasetine, medyadaki tek sesliliğe ve usulsüzlüklere, hilelere rağmen açık bir siyasi bir yenilgi aldığı vurgulanan açıklamada, "Seçimin kazananı aslolarak HDP ve demokrasi özgürlük arzusu taşıyan milyonlardır" diye belirtildi.
 
Savaş politikası ve tekçi rejimde ısrar edenlere, krizin yükünü yoksul emekçilerin sırtına yükleyenlere, seçimi "beka sorunu" olarak görenlere önemli bir ders verildiği ifade edilen açıklamada, "Ancak AKP-MHP faşist ittifakının savaş politikasından bir milim sapmayacağı bilinmelidir. Faşist şef Erdoğan ve şürekâsının ilk elden yaptıkları açıklamalar faşist saldırganlık siyasetindeki ısrarın altını çizmiştir. Ezilen milyonların demokrasi ve özgürlük arzusuna, savaşta ısrar edeceklerini açıklayarak, Rojava'yı işgale yönelik tehditlerini sürdürerek yanıt verdiler. Sözün kısası, seçim hiçbir sorunu çözüme kavuşturmadı; aksine iktidarın tutumunda belirgin hale geldiği üzere yeni gerilimlerin ve mücadele döneminin unsurlarını ortaya çıkardı" diye kaydedildi.
 
ESP açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi:
 
GASP EDİLEN BELEDİYELER HALKIN ELİNE GEÇTİ
 
"Kürdistan'da rejimin tüm baskılarına ve devletin AKP arkasında saflaşmasına rağmen, halk HDP'nin umut olduğunu bir kez daha ilan etmiştir. Kayyumlar eliyle gasp edilen belediyeler bir kez daha halkın eline geçerek, siyasi iktidarın kayyum politikasına esaslı bir yanıt verilmiş, direniş ve halk güçlerinin yeniden derleniş sürecinin hız kazanması için gerekli koşullar elde edilmiştir.
 
"Tecride karşı süren açlık grevleri ve direniş, Newroz alanlarından yükselen halk iradesi sandıkta birleşerek güçlü bir iradeye dönüşmüştür. Kürt halkı bir kez daha direnerek kazanmış, devletin özel savaş konseptine yanıt vermiştir.
 
"Demokrasi ve özgürlüğü kazanmak için direniş zemini büyümüştür.  İktidarın ekonomi politikalarının ortaya çıkardığı yeni olanakları kapsayarak ilerleyecek bir antifaşist mücadele çizgisinin önümüzdeki dönem bakımından belirleyici olacağı ve HDP başta gelmek üzere tüm emekçi sol ve antifaşist güçlerin yüzünü bu çizginin sokakta inşasına çevirmesi büyük önem taşımaktadır.
 
'ORTADOĞU'DA IŞİD YENİLDİ, HAMİSİ AKP SİYASİ YENİLGİ ALMIŞTIR'
 
"Ortadoğu'da devrim güçlerinin IŞİD'e yaşattığı yenilginin ardından şimdi de IŞİD'in hamisi AKP siyasi bir yenilgi almıştır. Ancak bu siyasi yenilginin iktidarın topyekûn yenilgisi aşamasına kadar götürülmesi için daha işimiz var. Başta HDP/HDK zemininde ortaya konulan, özgürlük ve demokrasi güçlerinde verili olan siyasetin özgüven ve cesaretle üretimi, direnişle kazanma azmi bu görevi tamamlayacak yegane yoldur. Halklarımızın, 8 Mart'tan Newroz'a, İstanbul'dan Cizre'ye direnişimizin mesajı budur."