17 Mayıs 2024 Cuma

EŞİK'ten çağrı: Taliban yönetimi tanınmasın

Afganistan'da kadın ve çocuklar başta olmak üzere Afgan halkı için çağrı yapan EŞİK, Taliban yönetiminin tanınmaması için mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Taliban'ın kontrolüne geçen Afganistan'da başta kadın ve çocuklar olmak üzere Afgan halkı için çağrılar sürüyor. Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), yayımladığı yazılı açıklama ile yönetimin Taliban'a bırakılması eleştirildi. 

1990'larda ABD'nin el altından desteklediği Taliban'ın şeriat ilan ederek kadınları ve kız çocuklarını burkaya hapsettiği, eğitim alması ve siyasete katılmasını engellediği, sağlık hizmetine erişimini zorlaştırdığı, kamusal alanda konuşmasını, gülmesini yasakladığı hatırlatılan açıklamada, "Afganistan oje sürdüğü için parmağı kesilen, recm edilen, şeriata uygun davranmadığı için idam edilen, okula gitmek istediği için kezzapla yakılan kadınların ve kız çocuklarının ülkesi haline getirildi" denildi.

Açıklamada, "Taliban eskisi gibi olmadığını göstermeye, kadınlara burkalı ama yalnız sokağa çıkma izni vereceğini açıklayarak sempati toplamaya çalışıyor. Yeryüzünün hiçbir yerinde, hemcinslerimizin seslerini ya da diplomalarını saklamasına, artık fahiş fiyatla satılan burka satın alma telaşına düşmesine, işlerinden bir gecede atılmasına, okuldan, iş dünyasından, sokaktan ve siyasetten uzaklaştırılmasına, 15 yaşından büyük, bekar ya da dulsa bir erkeğe 'verilmesine', evde oturup öldürülmeyi beklemesine neden olacak bir yönetime mahkum edilmelerini kabul etmiyoruz" ifadeleri kullanıldı.

EŞİK, uluslararası kamuoyuna ise şu taleplerle seslendi:
* "Afgan halkına insani destek için acil bir küresel eylem planı yaparak, yardımların ulaşması için insani yardım koridoru oluşturulmalıdır.
* Afganistan'da bugün yaşananlarda payı olan ülkeler başta olmak üzere tüm ülkeler göçün yükünü eşit ve adil şekilde üstlenmeli, silaha ve savaşa ayrılan kaynaklar zorla yerinden edilen halklara ayrılmalıdır.
* Kadın ve çocukların başta yaşam hakkı ve güvenliği olmak üzere tüm insan hakları için herkes kendi hükümetini harekete geçirmelidir. Ülkelerinin acil ve net tavır alması için eylemler düzenlemelidir.
* Sivil toplum örgütleri, aktivistler, sanatçılar, akademisyenler ve insan haklarına saygılı herkesin kendi ülkelerinde Afgan kadın, çocuk ve diğer ayrımcılığa maruz bırakılan grupların güvenliği ve Taliban yönetiminin tanınmaması için mücadele etmelidir."