17 Mayıs 2024 Cuma

'EnerjiSA! Yok öyle yağma direniş var!' 

Sabancı Holding'e bağlı Enerji SA'nın Ankara'da işçileri işten atmasına itiraz eden Enerji-Sen üyeleri, talepleri karşılanana kadar her yeri direniş alanına çevireceklerini belirterek, halka Sabancı Holding'i boykot etme çağrısı yaptı. 
 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Elektrik, Gaz, Su, Baraj Çalışanları Sendikası (Enerji-Sen), Sabancı Holding'e ait Enerji SA'da "performans düşüklüğü, sağlık sorunları, şirketimizde uygun yer yok" gibi bahanelerle işten çıkarılan üyelerinin sesini duyurmak için Kadıköy'de bulunan Süreyya Operası önünde bir araya geldi.  
 
"Yok öyle yağma direniş var! Atılan işçiler geri alınsın" pankartının açıldığı eylemde, "Güvenceli çalışmak istiyoruz", "Enerji SA işçileri yalnız değildir", "Patron – sarı sendika işbirliğine son", "İşten atmalara son" dövizleri taşındı. Pek çok demokratik kitle örgütü, siyasi parti ve sendikanın da destek verdiği eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu da katıldı.  


'SOKAKTA VE HER YERDE HAK KAVGASINA DEVAM EDECEĞİZ' 
Eylemde söz alan Enerji Sen Genel Sekreteri Emin Atsız, "Enerji patronları her ay, her sene karlarına kar katarken enerji işçilerini kölelik sözleşmelerine mahkum bıraktılar" diyerek, bunun son örneğinin Sabancı-Enerji SA'ya bağlı Başkent Elektrik'te yaşandığını kaydetti. Başkent Elektrik'te patronların küçülme gibi gerekçelerle işçileri işten atarak sendikal örgütlenmenin önüne geçtiğini dile getiren Atsız, yaşanan ekonomik krizin faturasının işçilere kesilmeye çalışıldığını söyledi. Enerji Sen olarak sokakta ve her yerde hak kavgasına devam edeceklerini vurgulayan Atsız, gözaltı ve polis saldırılarıyla yılmayacaklarını ifade ederek direnişi kazanana kadar Sabancı Holding'e bağlı her yerin eylem alanı olduğunu söyledi. 
 
'ESAS YASA DIŞI OLAN PATRONLAR' 
Enerji Sen Örgütlenme Sekreteri Ahmet Çakır da, enerji sektöründe sarı sendikaların patronlarla anlaşarak işten atılma listeleri hazırladığına ve işçilerin el altından korkutulduğuna dikkat çekti. Çakır, bütün enerji dağıtım ve üretim sektöründeki patronları uyararak, yasa dışı olanın kendileri olduğunu belirtti. Enerji Sen üyesi olsun olmasın bütün enerji işçilerinin haklarını ülkenin dört bir yanında savunacaklarını söyleyen Çakır, işçilere ise sendikaya üye olarak örgütlü mücadele etme çağrısı yaptı. 
 
'KRİZİN FATURASINI PATRONLAR ÖDESİN' 
Basın açıklamasını okuyan Enerji İşçileri Meclisi üyesi Olcay Karabulut, şehirleri aydınlatan enerji işçileri olarak krizin faturasının kendilerine kesilmeye çalışıldığını söyledi. "2022'ye sefalet ücretlerinin karşısında işçi direnişleri ile başladık ve bu iradenin karşısında patronlar krizi bahane ederek hakları için direnen işçilerin mücadelesini kırmaya çalışıyor" diyen Karabulut, krizin faturasını da milyarlarca TL kar eden Enerji SA patronlarının ödemesi gerektiğini kaydetti. 
 
"Enerji SA 2020-2021 yılları arasında karını %110 oranında arttırmışken neden işçileri işten çıkarmıştır? Performans düşüklüğü, sağlık sorunları, uygun pozisyon yok gibi bahaneler; açıklanan yüksek enflasyon oranından ve asgari ücrete yapılan zamdan sonra mı ortaya çıktı" sorularını soran Karabulut, DİSK Enerji Sen olarak işten çıkarılan işçiler için başlattıkları mücadelede her alanı direniş alanına çevireceklerini söyledi.  
 


SABANCI HOLDİNG'E BOYKOT ÇAĞRISI 
"Sabancı Holding ve Enerji SA yöneticilerine sesleniyoruz. Biz işçileri, işsizlik kıskacı ile sınamayın. Bu hukuksuz uygulamalardan vazgeçin" diyen Karabulut, taleplerini şöyle sıraladı:

-İşten atılan tüm arkadaşlarımızı işe geri alın 
-İsten çıkarmaları derhal durdurun 
-İşten çıkartmaları derhal yasaklayın.
 
Karabulut, patronların emek sömürüsüne karşı tüm enerji işçilerinin haklarını savunmaya devam edeceklerini vurgulayarak, tüm halkı Sabancı Holding'e bağlı şirketleri boykot etmeye çağırdı. 
 
Eylem boyunca, "Enerji işçisi köle değildir", "Enerji-Sen sokakta, hak kavgasında", "Enerji işçisi yalnız değildir", "Üreten biziz, yöneten de biz olacağız" sloganları atıldı.