17 Mayıs 2024 Cuma

EnerjiSa işçileri direnişin 5. gününde dayanışmaya çağırdı

Direnişin 5. gününde açıklama yapan EnerjiSa işçileri, taleplerini yineledi ve kamuoyuna dayanışma çağrısı yaptı. İşçiler, "Taleplerimiz yerine getirilene kadar Sabancı'ya bağlı ne kadar yer varsa her yeri eylem alanına çevirelim" dedi. 

Elektrik dağıtım şirketi EnerjiSa'dan çıkarılan DİSK/Enerji-Sen üyesi işçilerinin direnişi 5. gününde. "Utansa. Elektrik işçisi hakkını arıyor. Atılan işçiler geri alınsın" yazılı pankartın açıldığı eylemde; "Güvenceli çalışmak istiyorum", "Patron sarı sendika işbirliğine son", "Utansa", "Atılan işçiler geri alınsın" yazılı dövizler taşındı. Sakarya Caddesi ile Adakale Sokak kesişiminde yapılan eylemde sınıf dayanışmasına dikkat çekildi. Eylemde ayrıca Sabancı'ya seslenildi ve "Utansa Sabancı" denildi. 

'GEREKÇENİN ALTINI DOLDURMAYA BİLE TENEZZÜL ETMEDİLER'
İşten atılan enerji işçilerinden Mehmet Ali İçindere basın metnini okudu. Bir haftadır Başkent Elektrik Genel Müdürlüğü önünde hak arama mücadelesi verirken gözaltına alındıklarını hatırlatan İçindere, neden direnişte olduklarını açıkladı. İçindere, "Geçtiğimiz birkaç hafta boyunca peş peşe onlarca işçi arkadaşımız iş sözleşmeleri EnerjiSA yetkilileri tarafından tek taraflı fesih işlemi yapılmıştır. Gerekçe olarak ise 'Size uygun pozisyon yok' denildi. Bu gerekçenin altını doldurmaya tenezzül dahi etmediler" dedi. 

'YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN HUZUR HAKKI 30 BİN LİRAYA ÇIKARILDI'
Neden uygun bir pozisyon bulunamadığı sormak için şirketin genel müdürlüğüne gittiklerinde bir muhatap bile bulamadıklarını, polis saldırısıyla gözaltına alındıklarını anımsatan İçindere, "Biz bu taleplerle şirketin genel müdürlüğü önünde eylem yaparken EnerjiSA'nın Genel Kurulu yapıldı. Şirketin karları yüzde yüzün üzerinde arttığı açıklandı. Yönetim kurulu üyelerinin huzur haklarının da 30 bin liraya çıkarıldığını öğrendik. Neredeyse asgari ücret düzeyinde maaş alan işçileri işten atan Sabancı, kasasını doldurmuş, yöneticilerine de gayet cömert davranmıştı" ifadelerini kullandı. 

'MAHKUM EDİLDİĞİMİZ SARI SENDİKAYA KARŞI ÇIKTIK'
Özelleştirmeler sonucu taşeron işçiliğine mahkum edildiğini, 2011 yılında Sabancı'ya bağlı bu şirkette çalışmaya başladıklarında da sarı sendikalara mahkum edildiklerini söyleyen İçindere, "Bireysel iş sözleşmelerimizi imzaladığımız otelin bir alt katında sarı sendikaya daha neyin ne olduğunu bile anlamadan üye yapıldık. 2011'den 2021'e kadar 4 dönem toplu sözleşme süreçlerini yaşadık. Her defasında ihanete uğradık, her defasında insanca yaşayacak bir ücret almaktan biraz daha uzaklaştık, her defasında güvenceli çalışma koşulları biraz daha hayal olmaya başladı. Önce sarı sendikaya, sonra da sefalet ücretlerine isyan ettiğimizde de DİSK/Enerji-Sen çatısı altında toplandık. Artık her birimiz yalnızca sendikaya üye olmakla kalmıyor hakkı için mücadele eden işçilere dönüşüyorduk. İş kanunu daha iyi öğreniyor, hakkımızı aramak için deneyim kazanıyorduk. İlk defa temsilcilerimiz atanmadı kendi kurduğumuz sandıklardan çıkardık. İş yerindeki mobbinge, performans baskısına, keyfiyete, sağlığımızı bozacak uygulamalara birlikte karşı çıkmaya başladık. İşten atılmamızın gerçek sebebi de buydu. İlk defa gerçek bir sendikayla kendimize dair bir şeyler talep etmemizdi bu düşmanlığın sebebi" dedi.

İçindere, şu talepleri yineledi: 
🔹 "İşten atılan her arkadaşımız işine geri dönsün.
🔹 EnerjiSA, işten atmaların son bulduğuna dair resmi bir açıklama yapsın.
🔹 İş yerlerinde işçilerin sendika tercihlerinden dolayı gördüğü mobbinge son verilsin."

'SABANCI'YA BAĞLI HER YERİ EYLEM ALANINA ÇEVİRELİM'
İçindere, talepleri karşılanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti ve şu çağrıyı yaptı: "Bizi haklı gören, taleplerimizin karşılanmasını isteyen her insanın yapabileceği bir şey, sunabileceği bir destek var. Başkent Elektrik Genel Müdürlüğü önündeki çağrımızı buradan bir kez daha tekrarlayalım. Taleplerimiz yerine getirilene kadar Sabancı'ya bağlı ne kadar yer varsa her yeri eylem alanına çevirelim. CarrefourSA marketleri, TeknoSA mağazalarını, Akbank şubelerinin önlerini Eneji Sa ya bağlı fatura ödeme merkezlerini eylem alanına çevirmeye çağırıyoruz. Sabancı'nın bu düşmanca tutumuna karşı direnmeye devam edeceğiz. Biz bu işi Sabancı yokken de yapıyorduk, Sabancı'dan sonra da yapacağız. Bu rezillik karşısında da utanan biz olmayacağız, Sabancı utanacak."