8 Mayıs 2024 Çarşamba

Emekliler ödeyemedikleri faturaları yaktı

İstanbul ve Mersin'de eylem yapan Tüm Emekliler Sendikası, emeklilerin taleplerini sıraladı. 

Tüm Emekliler Sendikası İstanbul ve Mersin'de emekliler için belirlenen zam oranlarına ilişkin eylem yaptı. Eylemde, ödenmeyen elektrik, su ve doğalgaz faturaları yakıldı, emekliler taleplerini sıraladı. 

İSTANBUL
"İnsanca yaşamak istiyoruz" şiarıyla Kadıköy'de yapılan açıklamada, "Emekli maaşı ile geçinemiyoruz. İnsanca yaşmak istiyoruz, maaşlara ek zam yapılsın" pankartının açıldı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu da destek verdi. Tüm Emekliler Sendikası üyesi Hüseyin Yıldız, iktidarın emeklilere yüzde 25 zam verdiğini fakat yüzde 100 geri aldığını söyledi.

Dövizde yapılan oynamalarla iktidarın yandaşlarını zengin ettiğini belirten Yıldız, "Hazinede para kalmadığından, emeklileri, emekçileri kendinize kul ettiniz. Şehir içi ulaşıma, elektrik ve doğalgaza insafsızca zamlar yaptınız. Çarşı pazar yangın yerine döndü. Hayatımızı zehir ettiniz" dedi.

En düşük emekli maaşının 5 bin 200 TL olması için mücadele edeceklerinin altını çizen Yıldız, taleplerini sıraladı. 

MERSİN 
Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi üyeleri, hükümetin açıkladığı emekli maaş zam oranına tepki göstermek için, Özgür Çocuk Parkı'nda bir araya gelerek, basın açıklaması gerçekleştirdi. "İnsanca yaşamak istiyoruz" pankartını açan emekliler, yeni yılın ilk gününde devreye giren zamların emeklilere yapılacak zamları ötesinde emeklilerin tüm maaşlarını erittiğini belirtti. 
 
Eylemde konuşan Ahmet Karakuş, "Maaşlarımızı ister dolar ya da avro ile, ister ekmek/et, elektrik, ulaşım, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlar üzerinden değerlendirelim, emeklilerin gerçek aylıklarının artık açlık sınırının bile altına indiği açıkça görülmektedir" dedi. 
 
En düşük emekli aylığının 5 bin 200 TL olması gerektiğine dikkat çeken Karakuş, "Açlık sınırının 4 bin 652 TL olduğu bir ülkede, 8 milyon emekli 2 bin TL'nin altında emekli aylığı almaktadır. Bu nedenle ortalama emekli aylığı yoksulluk sınırının altında olmamalıdır. Yine Doğalgaz, elektrik, su, ulaşım, ekmek, gibi temel ihtiyaç maddeleri emekliler için yüzde 50 indirimli olmalı ve aradaki fark devlet tarafından sübvanse edilmelidir. Bu fiyatlara temel ihtiyaç maddelerini sağlıklı şekilde tüketebilmek emekliler için adeta hayaldir. Bu nedenle temel ihtiyaç maddeleri için devlet emeklileri sübvanse etmelidir" şeklinde taleplerini açıkladı.