27 Nisan 2024 Cumartesi

Elbit Systems, Filistin'le dayanışma eylemlerin ardından fabrikasını sattı

İsrailli silah şirketi Elbit Systems, Palestine Action grubunun 2020'den bu yana sürdürdüğü eylemlerin ardından Birleşik Krallık'ın Tamworth kentinde bulunan fabrikasını satmak zorunda kaldı.

İsrailli silah şirketi Elbit Systems, Palestine Action grubunun 2020'den bu yana hedef alarak eylem düzenlediği Birleşik Krallık'ın Tamworth kentinde bulunan fabrikasını satmak zorunda kaldı. Elbit Systems'in "Elite KL" isimli fabrikayı, Palestine Action aktivistlerinin düzenlediği İsrail'e silah üretiminin durdurulması amaçlı eylemlerin getirdiği ek güvenlik giderleri nedeniyle sattığı belirtildi.

Palestine Action tarafından yapılan açıklamada, fabrikayı satın alan şirketin kendileriyle temasa geçerek tesisin yeni sahiplerinin eski yönetimden kalan tüm savunma sanayi anlaşmalarından çekildiğinin belirtildiği aktarıldı.

'EYLEMLER YÜZÜNDEN KARLARI YÜZDE 75 ORANINDA DÜŞTÜ'
Açıklamada, "Bu, Palestine Action'ın Elbit'in Britanya'da iş yapmasını imkansız hale getirmeyi amaçlayan doğrudan eylemlerimizin bir zaferidir. Elbit, fabrikayı yeni sahiplerine satmadan önce yaptığı açıklamada Palestine Action yüzünden karlarının yüzde 75 düştüğüne, artan güvenlik harcamalarına ve yüksek tedarik zinciri maliyetlerinin doğrudan etkisine değindi" denildi.

Palestine Action'ın ilk olarak Kasım 2020'de fabrikaya kırmızı boya atarak eylemlerine başladığı hatırlatılan açıklamada, 2021'de ise eylemcilerin defalarca tesisin çatısına çıktığı kaydedildi.

'ELBIT SYSTEMS ASKERİ TEÇHİZATIN YÜZDE 85'İNİ SAĞLIYOR'
Açıklamada fabrikanın çatısı ve kamera sistemlerine yönelik Şubat 2022'deki eylemlerin faturasının 250 bin sterlin (yaklaşık 10 milyon lira) olduğu belirtilerek, "Elbit bundan sonra, bir güvenlik çemberi oluştursa da fayda etmedi. Bir ay sonra Palestine Action Tamworth'a geri döndü, çatıyı ele geçirdi ve çatı kaplamalarını kırarak İsrail savaş makinesine parça üretimini durdurdu" denildi.

Aralık 2023'e kadar İsrail tankları için üretim yapıldığı ifadelerinin tesisin internet sitesinde yer aldığına işaret edilen açıklamada, "Elbit Systems, İsrail ordusu için insansız hava araçlarının ve karada konuşlu askeri teçhizatın yüzde 85'i ile şu anda Gazzelilere karşı kullanılan çok çeşitli mühimmat ve silahları sağlıyor" ifadeleri yer aldı.