6 Mayıs 2024 Pazartesi

'Ekosistemi bozan kömürü değil, elektriği ücretsiz yapın'

Kömür-petrol kullanımının iklim değişikiliğine, iklim değişikliğinin de koronavirüsün salgın hale gelmesine neden olduğunu kaydeden Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri, Adana Tabip Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın "ücretsiz kömür dağıtımı" kampanyasının durdurulması ve elektiriğin ücretsiz dağıtılması için dava açtı.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri, Adana Tabip Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın, yoksul halka ücretsiz kömür dağıtılmasını durdurması bunun yerine ücretsiz elektrik verilmesi talebiyle Danıştay'a dava açtı.

2019 YILINDA YAPILAN BAŞVURU REDDEDİLDİ
Bakanlığın, "yoksul halka ücretsiz kömür dağıtılması" yardım kampanyasının durdurulması talebiyle 24 Aralık 2019'da mahkemeye yapılan başvuru reddedilmişti. Kurumlar, Türkiye'deki enerjinin yüzde 35'nin fazla olduğuna dikkat çekerek, bedeli devlet tarafından karşılanarak yoksul ailelere ücretsiz elektrik verilmesi ve yoksul semtlerde güneş enerji sistemlerinin kurulması talebiyle, red kararına karşı 24 Mart 2020de Danıştay'a başvuru yaptı.

Doğu Akdeniz Çevre Derneği Avukatı İsmail Hakkı Ata, tüm dünyada etkili olan koronavirisün, yaşanan iklim değişikliği nedeniyle salgına dönüştüğünü kaydetti, küreselleşen dünyada insanların sürekli yer değiştirmesi nedeniyle virüs yayılımının kontrol edilemeyeceğini bilim insanlarının 2010 yılı ve öncesinde akademik çalışmalarla açıkladığına işaret etti.

Ata, "2014 yılında yayınlanmış başka bir akademik çalışmada ise hayvanlardan insanlara geçen ve zoonotic denilen ebola, sars, kuş gribi ve koronavirüs gibi salgın hastalıkların dünya genelinde artışta olduğu belirlenmiştir" dedi.

'KÖMÜR-PETROL KULLANIMI İKLİM SİSTEMİNİ BOZUYOR'
Ata, koronavirüsün sebebinin iklim değişikliği, iklim değişikliğinin sebebinin ise kömür-petrol tüketimi olduğunun altını çizdi ve ekledi: "Kömür ve petrol kullanımı gezegen ekosisteminde bir dizi değişikliklere yol açarak iklim sisteminin bozulmasına neden olmaktadır. İklim değişikliğinin neden olduğu salgın hastalıklar ise ülkemizin ve insanlığın geleceğini tehdit eden virüslerin nedeni olan iklim değişikliğini durduramadığımız takdirde, ülkelerin salgın hastalıklara ayırdığı bütçe, açılan hastaneler, corona virüs testleri vs. sadece bataklıkta sinek avlamaya benzeyecektir."

Bütün bu süreç ve bilimsel verilerin uygarlık tarihindeki en kritik, en yaşamsal, insan uygarlığının geleceğini belirleyecek bir kaç on yılın yaşandığının göstergesi olduğunu dile getiren Ata, sistemi dönüştürmenin, iklim sistemini ve gezegeni korumanın, kömür-petrol kartellerine ve onların uzantılarına karşı mücadele etmek olunduğunun altını çizdi. Ata, şöyle devam etti: "İnsanlık din, mezhep, etnik köken, siyasi düşünce ayırt etmeksizin herkesi ama herkesi yaşam hakkı mücadelesi haline gelen iklim krizi ve çevre mücadelesinde birleşmeye çağırıyorum."